Не е ясно кой носи отговорност за служебно правителство

Адвокат: Това е абсурдна ситуация
7 авг 2024 22:10, Инна Ангелова
56

Съдебна реформа някой ден, но не сега. Как и кой да избере следващия главен прокурор? Въпросите коментира адвокат Петър Славов в "Денят ON AIR”.

"Очевидно предложенията на някои хора приключиха и се показа, че в този им вид, в който бяха гласувани от това трио с Пеевски, сглобката и останалата подкрепа, са били в недобър вариант, какво предупреждаваха много експерти. Така или иначе бяха гласувани набързо, на коляно и резултатът не закъсня. Не бих се съгласил, че изборът на Сарафов е съдебната реформа. Много неща могат да се направят със съдебната власт", коментира адвокатът.

Според него има доста неточности с новите промени, свързани с Конституцията. Основният проблем при гласуването е било “участието на хора, които са участвали в приемането на конституционните промени, след това в качество на членове на Конституционния съд ще упражняват контрол върху собствените си актове. Нещо абсолютно недопустимо в правото. Всичко това ни връща до скандалния избор на 49-ия парламент, за която след това ни се извиняваха, включително някои от сглобката, каква грешка била”.

Славов се надява разумът да надделее и да не оставаме без управление. Според него големият проблем при избиране на служебен кабинет е, че не е ясно кой носи отговорност за него.

"Вие имате една домова книга със списък на хора, който ясно се стесни, не се попълва. Част от хората не искат, на други не им дават съпругите. Кой носи отговорността за това служебно правителство? Единият вика "мен ме предложи премиерът", друг вика "аз съм се клел пред парламента". Това е абсурдна ситуация. Докато Конституцията е в този вид, тя трябва да се спазва, добра или лоша", коментира адвокатът.

Промените, направени по отношение на служебното правителство, са изключително недомислени, категоричен е Славов.

"Сега чета, че били внесли промени в няколко закона, та спешно да изберем омбудсман или заместник на омбудсман, или пък заместник на Сметната палата. Не може да се правят подобни законодателни промени за конкретен човек, който да го назначим, а след това да го изберем за служебен премиер. Това са основни принципи на законодателния процес, които не го допускат", поясни адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Ами питай зглобката която направи промени в конституцията да могат да натискат копчето на тоа "служебен" премиер. Иначе за да има виновен пак плюят Президента. Много е изгодно да си избираш Виновен. А един П---ски го тресе параноята.
41
0
 
4
 
! Отговори
Путин. преди 1 месец
Тези. ***. От. Пп. Дб. Съсипаха. Конституцията. Това. Са. Едни. ***. На. Ента. Степен. Във. Нормална. Държава. Щяха. Да. Бъдат. Във. Затвора. Но. И. Туй. Време. Наближава
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП и Нинова, на тях президентът им пречеше най-много
39
7
 
1
 
! Отговори
Боко Кроко преди 1 месец
Нал ви казах, днес... Не разбрахте ли? Заедно с Гонзо и Шиши отнехме диригентската палка от Радев и я дадохме на Брюксел. Главчев е несменяем и тва беше ясно изначало, т.е. реално той става вечно действащ министър председател. Де се казва: с краката напред ще излезе от МС;))) Вие, кое предпочитате? Копринков, Узунов и Гергов да ва управляват чрез Радев, сиреч Москва и Митрофанова или Брюксел с онази, там как беше...? Абе, как беше, бе? А ха, да Сурсула Фон Дер Лайката;))) Все пак е "фон дер";)))
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този който го назначи. Как кой? Не било ясно..
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хомосексуалистите от пп дб с подкрепата на посолството убиват България!!! --- Кажи и кое е посолството - онова дето е до парк-хотел Москва.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Факт По-точно туморът ГЕПП.
35
1
 
4
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Абе изкофял,те редовните никой не носи ,че за служебно ли. Мани тия експерти ,няма файда от тях. Няма кой да работи в тази държава ,всяка мишка иска да се гнезди в офис.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма Еврейска Разбойническа Банда
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да помогнем на Дебелян Пеевски и Боко Тиквата да крадат повече.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Петнадесет години герберастите и дръндарския пандизчия изсичаха горите и строиха десет етажни къщички за птици с по три асансьора. И това е резултата.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маските паднаха. Мафията ГЕРБ-ДПС вече не се страхува от нищо. Намагнитените Борисов и Пеевски бяха успешно изпрани.
30
2
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 1 месец
А защо нарочно пропускаш "героите" от герП и дпс - влади горанов, менда, пеевски, доган, домусчиевите, маджовците, пашите, пилешкият бос иван ангелов, строителните "звезди" с държавните поръчки от бойковите фирми - те добри олигарси ли са
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ай, честито. Ред е на Братя Магнитски - Тиквата и Прасилян.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов и Доган не са спирали да управляват България през последните 20 години. ПП-ДБ са само някакви временни кло уни на политическия небосклон.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
доживот в затвора, за да тръгне държавата ни по истински европейски път на развитие!Калин Стоянов е слуга на дпс, също като Каскета и Цацата.Боби Сарафа е срам и позор за Следствието.
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Управлението на държавата не е само правителството. По-голямата част са комисии, регулатори и местни власти. Реформите се правят от парламента, не от правителството. И аха да стане нещо и ГЕРБ и ДПС развалят всичко - пряко или с проксита. И все пак в областа на финансите напреднахме като по чудо, въпреки рецесият в Европа и войната. Пенсиите за пръв път от 2009 година се увеличиха осезателно. Повечето заплати също.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов и Пеевски зад решетките, само тогава има надежда нещата в България да потръгнат!
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето членове на ГЕРБ са фанатизирани сектанти, реалността не ги вълнува. Това не означава че нещо могат да направят, означава че са опасни за нормалните хора.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ-ДПС никога не са спирали да управляват. Задкулисни с обръчите си от фирми.