Румен Радев: Подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет

Президентът заяви, че не трябва да делим руската кръв от българската
24 авг 2024 11:35, Нели Христова
97
Румен Радев: Подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет
Снимка: БГНЕС

Подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата. Това заяви президентът Румен Радев по случай 147 години от Шипченската епопея.

Той подчерта, че многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината.

Радев определя Шипка като кръстопът на историческата ни съдба. "Символ, че борбата за справедливост и по-добър живот никога не е обречена и че всяка битка в името на България може и трябва да бъде спечелена. В днешния ден отново се прекланяме пред падналите синове на руския и на много други братски народи от армията на руския император Александър II, пред нашите опълченци и доброволци, без да делим пролятата за България кръв. Веднъж напоила земята ни, тя завинаги остава кръвта на българската свобода“, категоричен е президентът Радев.

Той отбеляза, че се навършват 90 години от издигането на монумента.

"Камък по камък и за вечни времена дедите ни издигнаха на този прочут връх Паметника на свободата. В основите му вече 90 години българите от близо и далеч полагат венци и цветя в знак на почит към паметта на загиналите и на вярата ни в бъдещето на България. Наш дълг е да съхраним завета на предците ни и да го пренесем непокътнат през времето в името на бъдещите поколения. Поклон пред паметта на героите! Да живее България!", заяви Радев.

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от Политика
Илхан Кючюк с въпроси до ЕК относно злоупотребата с власт
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Велики. ВЕЛИКИ.
71
0
 
2
 
! Отговори
българина преди 2 седмици
радев, войната е руско турска, е бг турска, второ, колко са били българите там и руснаците? как не те е срам да не ги споменеш
70
1
 
5
 
! Отговори
Мда... преди 2 седмици
...за съжаление единствено ТЕ -> БГ ОПЪЛЧЕНЦИТЕ!!! измиха срамът от бг овчедушието и робските душички за 500 години турско робство, с цената на тонове кръв.
69
2
 
3
 
! Отговори
Пфу преди 2 седмици
Този плyжек няма правото да се изхожда по въпроса за героите на българия. По неговата логика те са само едни подстрекатели, защото е било ясно че няма как да победят османската империя. Съвременните герои и борци за свобода са ВСУ, а този мyxъл отказва да ги подкрепя. Зеления чорап е сpaм за българия, както и всички родни путерасти.
68
2
 
5
 
! Отговори
!!! преди 2 седмици
Днес си отворил мръсната си уста, селски фатмако от Славяново, ама вчера защо мълча като *** за жертвите на тоталитарните режими, и по-специално за десетките убити без съд и присъда от събратята ти - българските комунисти, палачи на народа ни, които са клали този народ, както и турците не са го правили? Че защо вчера мълча като *** по този въпрос бе, фатмако с грозната брадавица на мутрата, дето Путин те назначи за български" президент?!
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Халдейската пророчица Сибила казва, че българите са народ от "Първото Слънце", т. е. от Златният век. Държавния строй на древните българи се основава на една цялостно иаградена трифункционална обществена йерархия, свойствена за народите от Бялата раса: 1) Духовенство - колобри. 2) Войнство - боили, таркани, багатури, багаини. 3) труженици.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нашите прадеди никога не са били диви номади, които са се препитавали с грабителни войни. Старите българи са имали самочувствието на висококултурен народ. "Българин значи мъдер, знаещ човек" Българите са се чувствали продължители на най - древната световна цивилизация.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шмулю.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние българите нямаме нищо общо с тюрките, нито пък сме славяни, тъй като такава народност просто не съществува. Самият факт, че ни натрупват теорията за славянския ни произход отвън, ни задължава инстинктивно да я отхвърлим, още преди да сме пристъпили към нейното опровергаване. Няма славяни, има источноевропейски народи. Ние българите сме потомци на велики и културни арийски народи - траки, келти, готи и основно на древните българи, като продължители на Българската цивилизация!
63
1
 
4
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 2 седмици
не става ясно какво са правили опълченците на шипка, защо са там и срещу кого са воювали. страх ги тресе българите да кажат че са воювали сещу петвековния си турски поробител
62
3
 
5
 
! Отговори
дедо от село на 97г преди 2 седмици
Брях,тоя научил пет изречения!
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има Бяло Братство - от което сме Божествените Българи и Черно Братство. При посветените магове от Черното Братство от изродените кланове на Дуло, от които е българо - юдеинът Сюлейман / Соломон паша (дядо му е еничарин от Български род, а майка му юдейка). Той отлично е знаел заедно със султана и тесен кръг от турския Генщаб, какъв е статута на светилищния мегакомплекс Шипка и целта му е била превземането му на всяка цена....и след това всякакви други военни действия към Плевен и другаде!
60
4
 
7
 
! Отговори
абе преди 2 седмици
радев , Опълченците са загинали за свободата на България а не за да станем по късно руско-съветска колония . правиш ли разлика ?
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По време на битката през нощтта изведнъж се появи небесно чудовище и така внезапно прекъсна турците, които го имат за свой герб, щото на минутата те прекъснаха нападенията и накрая пълна нощна тишина се възцари на върха и трая до сутринта. Луната изчезна. Турците се смразиха. Змеят погълнал Луната при т. нар. от народа ни "месечно затъмнение", по който цяла вечер турците на Шипка и в Истамбул стреляли и виели на умряло, побъркани от ужас!
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 62, немци и руснаци си приличат външно, но ние с тях не - и едните, и другите са високи, руси и синеоки, след войната генофондът им понася щети, но вече е отново възстановен - и при немците, и при руснаците
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
последният абзац от редакцията ли е, пак ли не е посмял Радев да каже че всъщност българските опълченци са победили турските войски на Сюлейман паша, все за някаква свобода говорят, абсолютно абстрактна
56
8
 
1
 
! Отговори
Войниците преди 2 седмици
От Вермахта са опънали нашите баби за пари слагали са им печат на *** с орел и свастика и са оправили генофонда на България затова всички истински българи сме арийци!А не съвецкии *** лу ци!
55
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Без братята руснаци още щяхме да сме рая, не че някога не сме били. Български етнос няма, има славяно - тракийска смес, поръсена с куманско семе. От 1300 години история ( и това е фикция, хаганатът на Аспарух и царството на Симеон са ранносредновековни племенни обединения без определени граници), 800 години сме под робство. Сега - под американско иго.
54
1
 
2
 
! Отговори
Оперативния Щаб преди 2 седмици
58 Лелее с кво си се надрусал
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скалният светилищен комплекс Орлово глездо на Шипка е централният поднебесен дом и храм с олтар на Българското Бяло Братство и оперативен щаб на пси-енергетиците - молитвени застъпници и просители пред Боговете ни, както и за мощно психотронно въздействие върху врага и телепатично управление на участниците във военните действия и хода на войната.