Финансист категоричен: БНБ закъсня с по-строгите мерки

В България почти нямаме фиксирани лихви
Обновена: 12 сеп 2024 23:06 | 12 сеп 2024 22:55, Инна Ангелова
18

С нови критерии БНБ опитва през банките да затегне жилищното кредитиране, а раздаването на кредити увеличава инфлацията, категоричен е финансистът Светлин Танчев.

В предаването "Денят ON AIR" той каза, че тези мерки дълго време не са се спазвали, а това е допринесло инфлацията да е по-висока от желаното и е пречка за влизане в Еврозоната. По думите му хората нямат много големи ресурси и резки движения на Централната банка в тази посока биха увредили сериозно икономическата среда не само за банките, но и за строителите.

Хората се заблуждават за ниските лихви

"В България почти нямаме фиксирани лихви, предвид че е сравнително ниска финансовата грамотност на обществото - когато всички банки започват политика с оскъпяване на паричния ресурс, хората продължават да бият рекордите по кредити", предупреди Танчев.

В ефира на Bulgaria ON AIR финансистът подчерта, че няма икономика, която да не е засегната от глобалните процеси, но прогнозите са оптимистични.

"В следващата една година мерките, които предприемат централните банки за овладяване на инфлацията, ще ти изтласкат от дъното. Ще започнат да вървят в другата посока, ако сме взели правилните мерки, за да се възползваме от този цикъл на възход следващите няколко години", убеден е Светлин Танчев.

Кредитите от ББР

Експертът коментира също, че през годините Българската банка за развитие (ББР) не е покривала целите, за които е създадена.

"Това е механизъм, който трябва да подпомага български производители и проекти, трябваше да се грижи за създаване на този сектор - малки и средни предприятия. В последните години видяхме, че банката не изпълняваше тези цели", заяви гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Снимка на деня
Времето днес: На Запад ще вали и трещи, на Изток - слънце
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Ремко преди 2 дни
За 100-200хил. измислиха веднага ограничения.Но за 1 млр. раздадени от ББР на няколко човека няма.Сметнете сами колко кредита по 200 Хил.са.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да, наистина предстои охлаждане на пазара. За съжаление тези, които са взели заеми без да имат реално високи доходи ще имат и затруднения по обслужването им.
14
1
 
4
 
! Отговори
Брокер преди 4 дни
Със сигурност ще има охлаждане на имотния пазар. Сега цените са абсолютно спекулативни. Реалната цена е поне с 50% по-ниска от сега предлаганата за имот
13
0
 
2
 
! Отговори
Лъжливото момче преди 4 дни
Сега е момента за апартамента! Ако не сега, кога? Пешо съседа с две ипотеки, a вие още се ослушвате.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Всички пари отиват в строителство. БНБ са шапка на тояга.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не говорим само за пари, строителството направи България в бетонно гето, с огромни, празни, грозни сгради, без паркове и добра градска среда, все едно сме в гето, а в социално отношение заробване с кредити доживот.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
БНБ закъсня нарочно да се накачи народа с кредите отн банките да печелят явно е умишлено ,и не че има мерки ,явно е някоя деректива на ЕС иначе ще ще да продължат още да правят банките пачки ))
9
0
 
6
 
! Отговори
Абе явно преди 4 дни
Под БНБ има тунели които го свързват с парламента и депутатите крадът яко пари що постоянно го пълнят трезора с едни бели камиони и той все не се напълва.
8
2
 
3
 
! Отговори
Monopol преди 4 дни
Държавата те убива още преди да си започнал да правиш какъвто и да било бизнес.Това е наследство от Комунизма!
7
0
 
3
 
! Отговори
Barbershop преди 4 дни
В Е баната поссъвецка държава Бъргария ако искаш да станеш барбър или бръснар трябна да изкараш курс до тук добре но изкарваш държавно ниво 1 за 1600 лв и това не ти дава право да работиш!!!!!!!!!Трябва да изкараш държавно ниво 2 за да имаш право да работиш нещо от сорта на още 3000 лв!!!Да тук станаха 3600!Ама си човек без опит никой няма да те вземе на работа най вероятно и решаваш да си правиш собствен салон и пак проблем трябва ти държавно ниво 3 за Още 5000 лв!!!!Е тая държава е ПОЗОР!
6
0
 
10
 
! Отговори
Етнически Българин преди 4 дни
Борих се до последно за достоен живот в България човек с перфектен английски и много други професионални качества борих се с цялата бюрократична *** от времето на соца цялата олигархична и мутренска из мет всичките комунистически пре с тъ ници и монополи които държът бизнеса ме отказаха от България!
5
1
 
7
 
! Отговори
МРАЗЯ БЪЛГАРИЯ преди 4 дни
Искам България да падне в пламъци.И всички зърнари ченгесари и прости селяни с пари от Янкошумкарски фамилии обрали народа да умират яко.
4
1
 
10
 
! Отговори
Бизнеса с преди 4 дни
Жилища е най голямата пирамида в държавата досега. Симбиозата между строителни предприемачи, търговци на имоти и банки е напълно законно, съзнателно и демократично заробване на мат.ряла. При тази демография и тази икономика съвсем скоро жилищата ще станат собственост на китайски и индийски граждани.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Мат'ряла така се е пристрастил към кредити и хазарт че като друсне кризата до година хую ще го шие като шевна машина фанала!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Първо този другар е толкова финансист колкото и космонавт. А дано ама надали.Второ, помня го от едно време как се напиваше като тараба до състояние да не знае на кой свят е. Трето, отбгербаджийски пУдлоги акъл нещем. Четвърто, деветдесет и някой година чайка му на тоя я викаха в парламента да обяснява как крала. Пето, настоящият главен прокурор Сарафов му е първи братовчед а цялата рода са протежета на Дебелият от ДПС.Да продължавам ли?!?!Ко речи???
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кво е закъсняла БНБ,наду цените на имотите по две!У цел свет цените на жилищата падаха близо ДВЕ ГОДИНИ,само тук се удвоиха за тва време. Браво БНБ! Вече и клoшaра до кофите има поне две жилища,за да не изтърве промоцията БНБ да му подарява стотици хиляди на 2 процента при над 10% инфлация и като продаде колибата след 2 години да е и на плюс още толкова.Е последните във веригата ще пият студена вода, но пък други казват,че имотите само ще покачват цените си, точно като сиренето,месото,хлеба,тока