Проф. Панайотов: Никой не може насила да бъде накаран да заеме определен пост

Според него би трябвало НС да може да заседава във всеки един момент
26 авг 2024 21:39, Красимир Ангелов
19

"Всички сме свидетели, че онова, което се случи като изменение в Конституцията по отношение на правомощията на президента относно служебния кабинет създава предпоставки за конституционна криза и за нагнетяване на политическо напрежение. Българските институции все пак се оказаха на ниво и отговорни да преодолеят ситуацията. След като част от участващите в "домовата книга" отказаха евентуално да бъдат посочени за служебен министър-председател, президентът се оказа в ситуация, където трябваше да посочи такъв измежду двама-трима души", заяви преподавателят по наказателно право в СУ и бивш вицепремиер проф. Пламен Панайотов в "Денят ON AIR".

По думите му никой човек не може да бъде принуден да заеме пост, който не иска.

"Първоначално ни се обясняваше, че хората в този кратък списък нямат право да откажат. Това беше първият абсурд, защото е очевидно, че не може да се заема какъвто и да е пост, въпреки съгласието на човека. Самите вносители на Закона за изменения и допълнения в Конституцията казаха, че президентът няма право преди да издаде указа да откаже да го издаде, след като е направил консултации с всички политически сили. Такива варианти поначало се изключват в една нормална правова държава. Никой не може насила да бъде накаран да заеме определен пост, още повече на мин.-председател", допълни проф. Панайотов пред Bulgaria ON AIR.

Според него би трябвало парламентът да може да заседава във всеки един момент.

"В Конституцията изрично е записано, че за да има решение, следва то да е подкрепено от повече от половината от всички членове на Конституционния съд. Факт е, че поначало народните представители има смисъл да са в неплатен отпуск, но фактът, че винаги може да бъде свикано заседание на парламента не отменя възможността парламентът да бъде свикан на заседание и да вземе решение", коментира юристът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Политика
Политически драми и водна криза: Имат ли решение тези проблеми?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Шарлатаните преди 2 седмици
създадоха правен абсурд и сега си сърбат попарата. Некадърници.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шнорхил царедворски
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко време ще управлява това временно правителство, та се канят и туткат вече толкова време?
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не забравяйте, че одобрението на Президента е 79%вече!
14
2
 
5
 
! Отговори
Стана ясно преди 2 седмици
Голямата част от българите+ Президента не харесваме Шишовия тандем Горица- Стоян! Ясно й беше казано какво се изисква за държавата от Горица, ама тя вече е грабнала паричките на Шиши и Президентът и остави хитро малко време да заеми правилната посока, но тя нямаше мозък за това!
13
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
"Никой не може насила да бъде накаран да заеме определен пост".Това е очевидно за всеки леко интелигентен.Изглежда Про100то и Мравояда не са такива.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом Президентът ги е поканил и е счел, че това в момента е най-важно за държавата, те нямат право да отказват и да работят в тази държава! Трябва да им бъдат блокирани другата работа! Това се подразбира от самосебе си!
11
3
 
1
 
! Отговори
Калин Стоянов ГЕРБ преди 2 седмици
До Анонимен Горица поиска, но пък Радев й отказа! Ха де...
10
2
 
2
 
! Отговори
Мразя ви безплатно! преди 2 седмици
Не беше причината намиране на работа, а унищожаване на децата на работниците! Много от завършилите висше СТАБИЛНО образование отказваха да приемат "вашата работа" и на вас ДС не ви оставаше друг начин да унищожите живота и учението, освен чрез "разпределение"!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хубаво беше разпределението за комунистите и то пак с големи връзки, защото едни прости тройкаджии, влезли през задната врата на институтите заеха хубави службички ,в хубави градове. На другите, отличниците ги натирихте из бандралъка на БГ, да не пречат на некадърниците през разпределение от 3 години, които ги дисквалифицирахте! Никой не ме е питал, искам ли го, или не го искам това разпределение! В същото време пенции бяха на работа!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Всичко е насила - Относително е, смятахме го за нещо не толкова хубаво това разпределение, но дочаках демократично чедо, завършило и не намиращо работа, да ми завиди, че едно време са ни осигурявали такава след завършването. Та, угодия няма.......
7
2
 
3
 
! Отговори
Всичко е насила преди 2 седмици
То и аз не исках да заема определена работа в някакъв град ,след завършване на висше образование, но точно на мен ДС измисли "разпределието си от 3 години", надявайки се, че ще се кротна!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма логика да са в тоя списък за евентуални премиери и да отказват, когато ги избере Радев. В крайна сметка това е обществено отговорна позиция, ще стои държавата без правителство, щот тоя, оня, трети не искали. Ами, като не искат, не на тая длъжност. Всъщножст ясно е, че е каша с тия промени, ама като си натакава работа няма не искам.
5
2
 
4
 
! Отговори
ГУЦИ.БГ преди 2 седмици
Може, и още как. Кеннев Мъpтъв като тропне с крак и заповяда, няма не искам!
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еми накараха го насила Галванака пак да е министър-председател! А хората се натискат за някакви работи от по 700-800 лв.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом са в домовата книга, не би трябвало да отказват. Предполага се, че това им е задължение. Иначе какъв е смисълът от тая домова книга?
2
2
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 седмици
Защо да не може, в една либерално-демократична евроатлантическа държава като нашата мисля е в реда на нещата да задължим някой против волята му да заеме някаква си там длъжност.
1
2
 
2
 
! Отговори
Цяредворците преди 2 седмици
Пак ни налазиха! Райд!