Официално: Двама са загиналите при самолетната катастрофа

Станаха ясни имената на жертвите
Обновена: 13 сеп 2024 16:24 | 13 сеп 2024 16:12, Нели Христова
250
Официално: Двама са загиналите при самолетната катастрофа
Снимка: БГНЕС

Двама са загиналите при самолетната катастрофа край авиобаза "Граф Игнатиево". Това потвърдиха служебният премиер Димитър Главчев и служебният военен министър Атанас Запрянов на брифинг от мястото на инцидента.

"Майорът е роден 1973-та година, а старши лейтенантът - 1996-та година. Днес в 12 часа и 13 минути, при изпълнение на тренировъчен полет, след изпълнение на другите групи, е дошъл редът и екипажа на L-39 от авиобаза "Долна Митрополия". Излетели са в 12 часа и 17 минути. В 12 часа и 30 минути са катастрофирали и са загинали", обясни служебният военен министър Атанас Запрянов.

Още по темата
Самолетът е бил ремонтиран. Бил е и проверен преди полета.

Загиналите мъже са били инструкторите от авиобаза 12. По думите на Запрянов са били едни от най-добрите пилоти.

Загиналите са майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин, съобщи командирът на българските Военновъздушни сили – генерал-майор Димитър Петров

По думите му това е било рутинен тренировъчен полет: "Беше планиран много отдавна. За него са се готвили от месеци. Тази задача е била изпълнявана многократно в Долна Митрополия, днес трябваше да бъде изпълнена като генерална репетиция за утрешното мероприятие".

И двамата загинали са отлични летци с отлична подготовка, подчерта ген. Димитър Петров.

"Майор Петко Димитров Димитров е един от най-опитните летци на L-39 в България, въобще. Старши лейтенант Дункин е млад пилот с много добри, отлични заложби. Беше една от надеждите на базата", допълни той.

Командирът няма обяснение за катастрофата.

"Загубих един от най-добрите си приятели, мислите ли, че съм малко наказан от това, което се е случило. Какво очаквате от мен", отговори ген. Димитър Петров на въпрос ще подаде ли оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от Снимка на деня
В събота застудява, на места ще превали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
1
 
! Отговори
утрепаа ги преди 1 ден
руските ***
219
0
 
2
 
! Отговори
Далай Лама преди 2 дни
Гине народа ! И на летището , и на улицата , и в къщите , и на полето....! А разни недомасленици, наредили се на сладки държавни кресла , си седят в тях , *** гръмко и си бъркат в носа, вмвсто да си посипят главата с пепевл и да хвърлят оставки на момента !!! Докога ще търпим тази вакханалия на т. н. полУтически елит ??? Режете главите на такива като мистър Кеш - Радев, Боко Тиквата, Про100 Киро, Кокорчо ,фльорцата Хиена Бориславова...!!! Режете докле е време , става все по-късно!
218
2
 
2
 
! Отговори
Бай Хую преди 3 дни
Петък 13
217
2
 
5
 
! Отговори
Долно ми Уйно преди 3 дни
Статистика
216
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
НАТО УБИ ДВАМА БЪЛГАРСКИ ПИЛОТИ!!!...
215
3
 
5
 
! Отговори
Останалото емълчание преди 3 дни
Петък 13ти, на 13та минута.
214
13
 
13
 
! Отговори
Радев е виновникът преди 3 дни
Откакто Радев е начело на държавата ние сме с полет надолу. Това е човек, за който е най-важно да се докаже като мъж, което явно не му се отдава. Направи любовницата си жена и тръгна да я разхожда по света. А пилотите ги използва за своя ПР. То не бяха показни гмуркания с водолазен костюм в морето/ и с епилирани гърди/, то не бяха показни уж летателни полети и т.н. Този човек явно има проблем с мъжествеността си и цяла България си пати. Не стига това, ами се убиват и хора. Дали има морал?
213
0
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 дни
Моето мнение е, че самолетът е бил неизправен. Имало е технически проблеми, дано не се замете всичко под килима! Намерена е черната кутия, да се разследва внимателно. И ако има виновни, да не се крият! Спомням си за самолетна катастрофа, станала, защото техниците забравили да завият винтовете на опашката! И тя се откъснала в полет!
212
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не разбирам защо обвинявате НАТО?В другите страни членки защо не се случват такива нелепи инциденти? Там хора също имат Стара техника, но я поддържат, както трябва.Но българина кара през пръсти и обича да пести и да краде. Самолета не е бил както трябва поддържан. Просто е.Българите са си виновни и никой друг. Нито нато нито Европа.Но вие все искате да обвинявате гледайте първо себе си.Крадливо племе. Това сте вие. *** ***
211
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Политиците и политическата корупция, кражбите, рекета убиват държавата и всичко останало!
210
3
 
3
 
! Отговори
аноним преди 3 дни
Очевидна пилотска грешка - малка скорост и малка височина за такава маневра с Л-39.
209
1
 
9
 
! Отговори
Грешка в мисленето преди 3 дни
Грешка в мисленето на политиците. Военните самолети не са детски играчки за "изпълнения на сложни и атрактивни маневри на малка височина по време на подготовки на авиошоута". Те са инструменти са убиване и точно това правят и в мирно време. А и човешкият фактор е най-рисковия. Колкото и да са модерни самолетите, този фактор ще си остане най-рисковия. Мир на праха на пилотите
208
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Кви са тия и имструктури ,катапулта не работи ,и парашути нямат !!
207
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Лошото е друго - виновни ще кажат , че са пилотите. На умрелите не се търси сметка. Но дали тези които са проверявали самолетите, не са имали указания да ги повредят за да стане инцидент точно на демонстрацията когато има много хора и ...президента го няма ? руснаци са виновните , това е атентат за мен
206
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До ДОСВИДАНИЕ А ти плачеш за многополово робство ли ,за еднополови бракове ли ?
205
4
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 дни
Какво означава "една от надеждите ан базата"? Какво значи надежда на военновъздушна база? Надежда за какво? Да счупи някакъв рекорд ли?
204
10
 
4
 
! Отговори
Радев преди 4 дни
Носи лош късмет на всички....загинали пилоти, заробваш договор с Боташ,излагация по целия свят с поддръжката на путин и неговата смъртоносна политика.
203
3
 
7
 
! Отговори
къде по света? преди 4 дни
До кайзер созе Къде по света няма авиошоута? Дори имаше загинали зрители на земята при някои западни авиошоута. Но те си продължават. И това е нещо съвсем нормално.Обратното е ненормалното!
202
1
 
5
 
! Отговори
светла им памет! преди 4 дни
Загинали са само на 13-тата минута от полета. Само 13 минути е продължил до катастрофата.
201
2
 
23
 
! Отговори
кайзер созе преди 4 дни
Трябва да се прекратят тези авиационни шоута- какво искаме да покажем ? Нито разполагаме с голяма флотилия, нито сме някаква сила. Самият командир казва, че са се готвили цели два месеца за това. А какво ще стане , ако се наложи да действат на момента в бойна обстановка. Нека това време и ресупси ги отделят за тренировки и обучение.