Атанас Пеканов: България загуби респекта на ЕК

Той предупреждава, че може да загубим пари по ПВУ
16 сеп 2024 10:18, Нели Христова
43
Атанас Пеканов: България загуби респекта на ЕК
Снимка: БГНЕС

Темата за Плана за възстановяване и устойчивост остана на заден план по време на сглобката и затова България може да бъде глобена, това заяви по Нова тв бившият вицепремиер Атанас Пеканов. Той обясни, че след като сме получили около една четвърт от 12 милиарда лв., сега ни предстои транш от 1,5 млрд., а остават само още 2 години от плана.

Планът беше приет такъв, какъвто е. Сега се движим по стъпките, които трябва. През 2022 г. няма други плащания, ние трябва да приемем тези три закона, плюс още няколко мерки, заяви той.

"Ако не ги приемем Европейската комисия ще ни накаже и ще ни вземе част от парите по второто плащане. Целият оставащ план е 10 млрд. лв., второто плащане е 1,5 млрд. лв., от които предполагам, че ще загубим поне 500 млн. лв. Защото има още неща, които не сме свършили. Прави са колегите от ПП-ДБ, че трябва да се случат тези три закона", допълни Пеканов.

"Ние сме на второто плащане от 8. Държави от нашата черга - Гърция, Хърватия, те са сред отличниците, вече са взели 60%, същото е и с Испания и Италия, държави, на които им трябват пари", поясни бившият вицепремиер по евросредствата.  

Той каза, че в Италия имало дори прекомерна програма за саниране на жилища, държавата дори плащала бонус на хората да го направят.

ЕК направи компромис с нас, защото имахме служебни кабинет без парламент и няма кой да приеме законите.

"България загуби респекта на ЕК", каза Пеканов и подчерта, че ако не приемем законите, за които сме поели ангажимент пред Европа, санкции със сигурност ще има. Той изрази недоумение защо тези закони не са били променени, когато е имало мнозинство в парламента по време на сглобката, а за сметка на това са приети промени в Конституцията. Коментира още, че дори и да има много критики към ГЕРБ, по времето на управлението на Борисов поне е имало стабилност по отношение на получаването на европейските средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от Общество
За 17 години "Сребърният фонд" събра едва 4 млрд. лева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 2 дни
Никаква фаъда от тъпата кирилица няма!
37
1
 
1
 
! Отговори
Истината!!! преди 2 дни
До 33. ььааьаьаь. Не пиши лъжи и простотии. Главната причина да се промени Конституцията на България беше да се осигури повече Независимост на Съдебната власт! С промените в Конституцията за основен носител на съдебната власт в България се определя съдът и по този начин се разграничава от прокуратурата. Променят се и правилата за смяна на властта на едно правителство с друго. Жсвен това науката, образованието и културата се обявяват за национални ценности в новата Конституция!
36
1
 
1
 
! Отговори
Мдааа преди 2 дни
България ще загуби милиарди заради ината на Бойко Борисов и ГЕРБ!
35
1
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 2 дни
"Прави са колегите от ПП-ДБ, че трябва да се случат тези три закона", допълни Пеканов. Брееей как така Пеканов призна правотата на ПП-ДБ! А ГЕРБ са най-лошото, кжето може да се случи на България - саботьори, нагли, корумпирани...
34
2
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 дни
нямам нищо против ес да изхвърли българия ама няма да го направят от нашатавноска си живеят прекрасно още 5 години
33
3
 
0
 
! Отговори
ььааьаьаь преди 2 дни
Нали променихме конституциата заради Пеевски и Борисов . Те са по-важни от парите на Европа за хората
32
1
 
5
 
! Отговори
Уточнявам преди 2 дни
...може да загубим пари по ПВУ - не ние, а вие.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До АнонименВярно ли ще се разделиш с кирилицата за един айфон??? За първи път чувам някой да го казва, явно си много "специален" човек!?!
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нужна е писмена реформа и преминаване към латиницата. Казахстан го направи, за да се спаси от руската зависимост. Ние се нуждаем от рязко скъсване с Русия и преминаване към европейската латиница. И да покръстим българския народ в Протестантската религия на протест срещу религията на Русия.
29
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Докато не се откажем от кирилицата и православието, никой в Европа няма да ни уважава. Паси и Петър Стоянов дадоха решение.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Забавяме се защото няма редовно правителство в пълният му мандат. Сега всички политици се занимават с всичко друго, но не и с възстановяване на политическо доверие, демек не искат правителство, а причината е ясна. Тези които днес са с Европа, утре ще бъдат с Русия. Като не може ГЕРБ да краде, то тогава никой няма да краде, същото се отнася и за другите партии.
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Европейската комисия за БГ: Онези странни русофили, пишещи на руска азбука и руска православна религия.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
EK никога не е уважавала България! Айде да не се правим все едно до вчера са ни уважавали и днес случайно вече са спрели! Не са ни уважавали от момента в който влязохме в ЕС. За тях сме губерния и само ни нареждат!
25
4
 
6
 
! Отговори
Майора преди 2 дни
Ало Пеканов , в твое изказване ти казваш , че вместо да се занимавате с ПВЗу , сте се занимавали с Конституцията и промените в нея , въпреки че сте имали мнозинство в НС! Така че се сърдете на самите себе си и не обвинявайте другите за това! Нищо не става от мамините и таткови синчета , затова си отивайте там , откъдето сте дошли!
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Явно в Гърция,Хърватия и Румъния по-малко се краде,щом са усвоили над 65% от средствата,а тук само 25%.Боко не иска да приеме сега тези закони,надявайки се пак да дойде на власт,тогава да ги приеме,за да потекат към чекмеджето милиардите от ЕС.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Айде,айде!Кога сме имали респект,та сме и го изгубили!?
22
1
 
2
 
! Отговори
До сифилиско преди 2 дни
И Стоян Мавродиев ли?Няма да е лошо.
21
4
 
12
 
! Отговори
Искам преди 2 дни
да попитам какво е видял обикновеният българин от еврофондове и субсидии. ПВУ? Освен повишени данъци, инфлация и дългови спирали. Ходете си с мир. Инфлацията е сто процента. Данъчното бреме е непоносимо. За да може обръчите ви от фирми да л а п ат. Вижте какво прави Унгария, как иска да свали цени на храни, а ЕС казва: не може. Бул екзит, да останете гладни и безработни. СОС 300% увеличение на заплати, след драстично увеличение на данък сграда. България не ви е Бащиния. Оставка.
20
0
 
12
 
! Отговори
голем праз преди 2 дни
Ние сме богата държава, мое си праиме каквото искаме. 1млрд за избори, 5-6млрд неусвоени, глоби си плащаме безгрижно....Важно е да има празници, да се ходи на гърцията. Сега се редиме за новия айфон, че е важно да го смениме. Имаме ли домашна ракия, стар немски премиум поне 6-так мотор, и нема им работиме на тия, всичко е шест шест.....
19
3
 
8
 
! Отговори
Оставка преди 2 дни
От 2026 сме на борса ток, ПВУ на Василев ПП, ДБ. Инфлацията закова сто процента при храни, лекарства, основни стоки. Дълговите спирали растат. Готвят драстично повишение на данък смет. От 3 до 8 пъти, като формулата в Наредбата на Денков еа произволна, а не на реално количество. По скромни изчисления 2000 лв ще е новата цена годишно за местни данъци и такси, за апратемнт в столица, южен кварта. Това са 2 пенсии на родителите ни, да гладуват, без лекарства. И една чиста заплата на работещ, средна