Димитър Стоянов: Катастрофата е жесток удар не само за ВВС

Лично той е подписал договора за ремонт на L-39
16 сеп 2024 09:18, Нели Христова
29
Димитър Стоянов: Катастрофата е жесток удар не само за ВВС
Снимка: БГНЕС

Рамковото споразумение за възстановяване на самолетите L-39 е било подписано от бившия служебен министър на отбраната Димитър Стоянов през ноември 2023 г., а конкретният договор за самолета, който се разби край "Граф Игнатиево" - месец по-късно. Това заяви самият Стоянов в "Денят започва" по БНТ.

"Там са разписани четири самолета, които трябва да бъдат реновирани".

Той определи като неверни твърденията, че нищо не се прави за военната ни авиация. По думите му е спекулация и че самолетите са стари:

"Самолетът Ф-16, на който летя президентът с ген. Кларк, е произведен 1986 г., а самолетът, който катастрофира - в края на 1990 г. Освен това той е минал капитално-възстановителен ремонт и само преди три месеца се е върнал в България", заяви Стоянов.

За Димитър Стоянов катастрофата е жесток удар не само за ВВС, но за цялата армия и държавата ни. По думите му през последните дни се тиражират спекулации от различни политици, които нямат никакво понятие от авиационна техника или бойна авиация.

"Разследвания на авиационни катастрофи не се правят по картинка - трябва да се остави комисията да работи спокойно. От своя страна Министерството на отбраната трябва да намери подходящия начин как да представи причините на обществото - българското общество трябва да знае какво се е случило".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Избори 2024
Гайтански: Нямам намерение да участвам в никакви политически партии
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Ади преди 2 дни
До бл 22 " Ами, като не знаеш, не пиши, първо се информирай. Иначе звучи, като една жена на пазара каза ... - Крайно несериозно. Особено при случай със смърт на двама пилоти, това дори не искам да го коментирам - засрамете се! Първо се се образовайте и после дерзайте
26
0
 
2
 
! Отговори
999 преди 2 дни
Нооо няма да се разбере ,това го знаем.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А дали чисто и просто тези двамата е трябвало да си "отидат"?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
тъй ли ба швабарски ша има коч байрям
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ЗОЗО! - ЗАЩО ИМ Е НА ХОХЛИТЕ РУСКА, КАТО СИ ИМАТ НАТОВСКА СКРАП.
22
2
 
1
 
! Отговори
бл преди 2 дни
До Зозо, не говори без да разбираш! *** да видиш видеото на пилот катапултиращ от МиГ-29 в Париж през 1989! Тогава компетентните коментатори бяха смаяни, че пилотът се приземи и си тръгна без драскотина.Не знам дали креслата на L-39 са толкова добри като руските.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ТЕ УКРИТЕ КАТО ГИ НАПЪЛНИХА СЪС НАТОВСКО ЖЕЛЯЗО КВО СТАНА?- СКРАП
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Зозо Мал0Yмен си като всеки жалък центаджия! Има си строго определни правила и обстоятелства, които позволяват катапултирането. Това първо. И второ, не се отваря катапулта, а нещо друго. Пък като толкова години сме някакъв член на ,,великото" НАТО какво получихме от там? На репортажите се видя, че 80% от наземната обслужваще техника е от съветско време. Решиха евроатлантиците да се направят пред ,,съюзниците'' и спретнаха на гол тумбак чифте паради! Е, видя се резултата!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
до 18 Зозо-ами във Украйна всичко натовско русите го скабираха.
18
2
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 2 дни
Да се даде всичкия руски скрап на Украйна. Самолети, реактори... до последния пирон.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ами натовски АЕРОПЛАНИ. Падат си.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
АМИ ГЛАВНАТА ВЕРСИЯ Е ГРЕШКА ВЪВ КОМАНДВАНЕТО /А ТО Е АМЕРИКАНСКО/ НО ТРУДНО ЩЕ Е ДА СЕ ДОКАЖЕ. ОТИДЕ СИ ТЕРЗИЕВ, НА ОНЗИ ПОЛИГОН СЕ ОСАКАТИХА СЪС НОВ ГРАНАТОМЕТ, СЕГА ТЕЗИ ДВАМА ПИЛОТИ. ВЕЧЕ НАГЛЕДНО НИ УНИЩОЖАВАТ.
15
4
 
5
 
! Отговори
До Зозо преди 2 дни
Посолствените неграмотници като теб да се скрият. Няма как да се отвори катапулт на такава височина при полет. Да беше попитал поне някой, който има представа да ти обясни. Иначе имаме стари самолети у нас, поне те вървят, защото срещу наринатите милиарди за нови не е дошъл ни един, въпреки изтеклите срокове по договорите, по вина на сглобкаджиите, сключили неизгодни такива, и на мошениците - окупатори от САЩ, които само прибират пари от Европа срещу нищо.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Много е важно да се направи пълна компетентна проверка колко летателни часове имат курсатите в Долна Митрополия реално. Понеже вече чувам от няколко хора там - инструктори, студенти, че часовете са в пъти по-малко от предвиденото. Следва опасните заигравки с ниски полети и фигури да са забранени за всички. Както и да се направи пълна техническа проверка на наличната техника. А политиците, наринали пари за F-16 - милиарди, от които нищо не видяхме и няма да видим, са за Беилене директно!
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
На калпав шофьор Мерцедеса му е виновен :)))
12
7
 
5
 
! Отговори
Инж+ преди 2 дни
Виновници за поредната авиокатастрофа са Радев и неговите "помощници", които по руски инструкции не допуснаха ВВС и армията ни да се превъоръжат дълги години. Но и те не са вечни...
11
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 дни
До Поли... Рундю си подготвя новата руска партийка с цената на животите на БГ пилоти. Да го видят копейките и дръти комунисти какъв велик пилот е да се впечатлят. Ай сиктир!!!!!
10
10
 
6
 
! Отговори
Поли преди 2 дни
И кой предложи тия шоута! Снобара Радев ,за да блесне.,всички да се впечатляват,че бил летец. Жалко за двамата достойни българи.Севтла им памет!
9
7
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 дни
Колко пилоти загинаха при "мъдрото" управление на Рундю - каръка, летейки на руски скрап??? Ама Рундю лети само на Рафал и Ф-16 нали?
8
3
 
12
 
! Отговори
за втори път преди 2 дни
Преди разговора със Стоянов имаше друг разговор по същата тема, в която бившият зам.министър Шаламанов каза, че системите С-300 след броени години,след като получим Ф-16 и минем на пълно натовска система, щели да бъдат излишни и имало компании, които ги купували на безценица, за да ги дадат след това в Африка.С други думи: Нека отсега да ги дадем на Украйна,щот' нямало д бъдат съвместими.А защо Украйна ги иска, като изцяло се ръководи от натовските сателити и др. навигатори??А Турция, Гърция?