До 10 дни ще разчетат черната кутия на самолета L39

Запрянов: Трудно е да съобщиш на близки за трагедия
20 сеп 2024 15:38, Инна Ангелова
13
До 10 дни ще разчетат черната кутия на самолета L39
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов разказва пред bTV, че е разбрал за инцидента с разбилия се самолет две минути след катастрофата. Вече е готово и заключението на съдебно-медицинска експертиза за причината на смъртта на двамата пилоти - ударите са причинили увреждания, несъвместими с живота.

“Бях си пожелал в моята кариера да не извършвам две неща – да не извършвам съкращения, каквито ми се наложиха през 2004 – 2010 г., и да не погребвам – което ми се случи при операцията в Ирак“, заяви министърът на отбраната. И добави, че в такъв момент е много трудно да се говори и да се съобщи на близките на загиналите. “Тогава човек се чуди какво да каже“, отбеляза той и допълни, че е било задължително той да се свърже със семействата на загиналите.

“Научих две минути след катастрофата. Толкова бързо трябваше да реагираме да тръгнем за “Граф Игнатиево“, че не бяхме уточнили още типа на самолета. Затова Министерството на отбраната първоначално даде информация, че това е военнотранспортен самолет, а се оказа учебно-боен самолет L39”, уточни министърът.

Служебният министър е докладвал на държавно ниво за инцидента - на президента и премиера.

Ген. Запрянов и ген. Стойков незабавно са тръгнали към "Граф Игнатиево“, за да видят какво е станало, като на място са получили и доклади.

“Упражнението, което се изпълнява – това не е авиошоу и не се изпълняват никакви изключителни пилотажи, е част от бойната подготовка и тренинга на пилотите, който се извършва в Долна Митрополия и те са го правили много пъти“, коментира Атанас Запрянов.

Той посочи, че много търпеливо трябва да се изчака експертизата, разчитането на черната кутия, заключението на комисията – едва тогава ще пълната картина дали има техническа причина, пилотска грешка, допуснато ли е невнимание. Черната кутия ще бъде разчетена в завода производител.

“В този случай ние имаме отремонтиран от завода самолет, който е в гаранция и в експлоатация от юни месец. Самолетът има 1600 следгаранционни часа“, посочи Атанас Запрянов.

Наши експерти са заминали с черната кутия до завода в Чехия. “Много е важно нашите експерти и експертите от завода да разчетат кутията и ако има техническа причина, тогава заводът, който е извършил ремонта, дължи неустойки. По този начин ще бъде защитен финансовият интерес на държавата, въпреки че това няма да върне нашите колеги“, коментира министърът на отбраната.

Очаква се изводите да се забавят от седмица до 10 дни.

За “българската следа” в производството на пейджъри Запрянов каза, че “България няма промишлени възможности и не произвежда пейджъри”.

“Аз съм съпредседател на Международната комисия за отбранителна индустрия и сигурност на доставките и се занимаваме с лицензиите, знаем на кой какъв лиценз даваме, кой какъв бизнес извършва. Министерство на отбраната участва в Междуведомствената комисия за контрол на износа на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба”, уточни Запрянов.

Той бе категоричен, че в България се прилага международното право и изискванията за контрол на опасните средства, на оръжията, боеприпаси и на стоките с двойна употреба – и чисто граждански устройства.

“Аз случайно съм радиоинженер и когато става въпрос за пейджъри, това са приемни устройства, изключително с гражданска насоченост. България няма промишлени възможности и не произвежда такива устройства“, категоричен бе Запрянов.

Относно твърденията в унгарски медии, Запрянов добави: “Това е инсинуация, която цели да набърка България в нещо, с което няма нищо общо, за да се прикрие евентуално производител, който би произвел тези устройства“.

Военният министър обясни, че в пейджърите има софтуер, който ако е задействан дистанционно, то този някой не е търговецът, а производителят.

Според Атанас Запрянов за пореден път България е вкарана във фалшивите новини.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Политика
Новата левица: Столичната БСП номинира Евгени Минчев за депутат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
Това деде да ходи да си гледа внуците, или да копае доматите на вилата си. Какви са тези старци в управлението ни!!!
11
0
 
1
 
! Отговори
Д1ртата деменция преди 43 минути
Ще каже след 10 дена до 10 дена ще разчетеме черната кутия
10
0
 
1
 
! Отговори
Преди 10 дена преди 45 минути
Д1ртия мамперс каза пак че до 10 дена ще знаят
9
0
 
1
 
! Отговори
Бате позорно е преди 49 минути
Такива Д1ртаци да са ти адмирали и военноначалници те приличат на некви живи трупове с старчески петна направо са жалки
8
0
 
1
 
! Отговори
Fena преди 57 минути
нищо не правим, нищо не знаем, нищо не можем, само искаме да се чуват хубави работи за БА, че да не вземат да ни закрият. А, и да харчим едни 5 млрд лева всяка година за каквото си искаме
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Одеколон Тройной. Изпушил ти мозъкът.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
МО да обърка Л-39 с транспортен.... Аз разбирам да объркат Л-29 с Л-39, но да объркат влак със смартфон... Пълна тотална абсолютна пародия на армия.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Онези изпратените с кутията били експерти, той бил радиоинженер, пилотите вече са посмъртно повишени, въобще цялата втасала, всеки е някакъв много важен, децата обират медалите по олимпиадите, компютърът бил направен от Джон Атанасов, а той бил българин, траките не били траки, а били българи, първият ескимос е бил българин. И накрая все сме най-бедните. И всеки пак е експерт. Да си мълчат поне, да не се излагат.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тия чехи сигурно имат много работа с разчитане на черни кутии, че ще се мотаят 10 дена.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тагаренко, не каза ли преди няколко дни, утре ще е разчетена кутията? Той като какъв се намесва по проблемите на авиацията? Като украински шпионин?
2
1
 
2
 
! Отговори
Одеколон Тройной преди 2 часа
........В МО е развъдник на Руски Еди-какви си.............Закривай след 10 дни.....П.С. Руската техника е Тотална Щета ( двигателят на L-ката е украински който изпуши на видеото)..
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
fake news