Кой е най-добрият вариант за определяне на минималната работна заплата?

Министър Ивайло Иванов не е съгласен, че държавата е абдикирала
6 окт 2024 15:07, Нели Христова
17
Кой е най-добрият вариант за определяне на минималната работна заплата?
Снимка: БГНЕС

Най-добрият вариант за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) е да има консенсус между синдикати и работодатели. Те за съжаление са на диаметрално противоположни мнения. Има и директива на ЕС за транспониране, за да може МРЗ да е адекватна, но не върви процесът по най-добрия начин.

Това каза в интервю пред БНР министърът на МТСП Ивайло Иванов за МРЗ от 1077 лв. от 1 януари 2025 г.

Той е запознал с анализа на министъра на финансите и коментира, че МРЗ е нормативно определена с промените от НС.

"В КТ е записано, че е 50% от брутната средна работна заплата. Върви обсъждането и ще бъде внесена в Тристранен съвет и разгледана от МС. МРЗ е важно нещо и е единственият инструмент на правителството да влияе върху доходите на гражданите", обясни социалният министър.

Той категорично не приема обвиненията, че държавата е абдикирала: "Лесно е държавата да транспонира директивата на ЕС, да изпише едни текстове и те да се гласуват от НС , но считаме и моето лично мнение  е, че трябва да стане в консенсус със синдикати и работодатели, за да може социалният диалог, който е най-важното в тази директива да е на първо място, а не самият размер на МРЗ."

Според него чл. 244 от КТ за автоматичния режим на покачване на МРЗ не е най-добрият, защото: "При него не можем да приложим напълно и транспонираме директивата и не отговаря съвсем на нея. Има основни неща -  4, общо равнище, издръжката за живот, покупателната способност и развитието на националната производителност. Като се заложат, като критерии ще доведе до един размер, а ако е 50% от средната работна заплата (СРЗ) е цел."

В "Неделя 150" Ивайло Иванов коментира и социалните плащания, който през 2025 г. ще са със 760 млн. лв. повече от 2024 г., заложени са в бюджета 3,620 млрд. за следващата година. Министърът посочи, че СРЗ за второто тримесечие на 2024 г. е 2296 лв., за различните райони е различна, а най-висока е в София и това е разбираемо.

"В София тя е има съизмерима с развити държави в ЕС", констатира Ивайло Иванов.

Той потвърди, че увеличението на пенсиите през 2025 г. ще е по-ниско от тазгодишното, "защото инфлацията намалява".

Той коментира и трите стълба на пенсионната система у нас и е категоричен, че това е най-добрият модел.

"Няма идеални варианти, затова се прави анализ, привлекли сме синдикатите и научни работници. Излезе докладът на НОИ и там ще се видят повечето моменти за дефицит е в системата, за да се оправят, но не трябва да се мисли за смяна на модела", обясни социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Политика
Експерт: Арестът на Джейхан Ибрямов е противозаконен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 минути
Ако ГЕРБ не бяха откраднали стотици милиарди през 2009-2021 години, минималната заплата можеше даже 1500 лева още през 2019 година.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Огромната минимална заплата на ПП или 700 лв чисто ,се пръснаха да се фукат с тая голяма заплата ,особенно като откраднаха 12 милиарда от бюджета на държавата ,гадове крадци ,марш при Зеленски на фронта
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
Като за начало да изпълнят частта от европейска директива, която гласи, че МРЗ трябва да е не по-малка от 50% от средната заплата. Това в България не става заради дебеловратите демократи мафиоти, нарекли себе си "работодатели", които ако има как ще искат от своите работници да си плащат, че им работят. При 2196 лева средна заплата за второто тримесечие, минималната трябваше да е не по-малка от 1098 лева, а не 933 лева.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
"""""Кой е най-добрият вариант за определяне на минималната работна заплата?""""" ------ Как така кой - Безплатният Робски Труд!!! -))))
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
Принципът за размера на минималната заплата е ясен от стотици години - размерът й трябва да дава възможност за възпроизводство на работната сила, т.е. с една минимална заплата трябва да може да се издържа семейство с три деца. За условията на България през 2024 година това означава поне 3900 лева чисто.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
Какво има да се плюнчите,има европейска директива която гласи,МРЗ трябва да е минимум 50% от средната за всяка една страна,и добре че е тя,защото нашите червени kелемета нарекли себе си"работодатели"ако има как ще дават на своите работници пари стигащи само за хляб и вода!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 32 минути
И този министър нищо не разбира от заплати и пенсии, също като Калинките на ГЕРБ през 2009-2021 години.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 48 минути
Най добрият начин е арест на трафиканта Борисов и разкопаване на двора му и разбиване на стените на мазетата му в Банкя и всички три милиарда лева, които са в кеш, злато и биткойн, отиват за пенсии. Излязат ли хората на протест, отиваме веднага в къщата на трафиканта Борисов за да си вземем откраднатото.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 52 минути
Докато ни управляват кундурджии така ще е.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 52 минути
Защо да плащам на българския *** мрз, когато всеки африканец би вършил същото доброволно, ще е доволен и ще му остава да праща в родината си. Когато не си квалифициран, целият трети свят се конкурира с теб. Да живее свободният пазар. Не на държавната регулация.
6
0
 
8
 
! Отговори
Патил преди 1 час
Собственикът на бизнеса, обикновенно или е ЧОВЕК на някой, или е пробил чрез наследствен такъв. Принципно никога не е изучен, умен човек. Предимно са простаци и далавераджии. Тези хора, няма как да разберат че един човек отделил 15 години от живота си в учение има много по-широка визия и развит акъл от тях. Те никога няма да му заплатят това което заслужава, защото не го разбират, не ги и интересува! Затова има вишисти на 1200 лева заплата само в България! И тираджии на 6 бона! Елементарни хора.
5
0
 
1
 
! Отговори
Нека Държавата преди 1 час
Да го дере от данъци, но нека му дава и пари. Така и депутатите ще са по-богати. Защото ще събира държавата повече пари от данъци!
4
4
 
1
 
! Отговори
Не е ок преди 1 час
Собственикът на бизнеса да определя заплатата, защото (от опит) той винаги ще даде минималното. За какво му е да ти дава да се развиваш, след като може да си купи 4 джанти по 2500 евро всяка само от твоят труд?!? Има си правила. За едно висше минимална 67000$ за магистър минимална 92000$ за доктор минимална 110000$ . Така работят на запад от блатото.
3
9
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 1 час
Собствениците на бизнеса трябва да определят заплатата .
2
0
 
5
 
! Отговори
Предложение преди 1 час
Минималната да е 1/3 от депутатската. Така депутатите когато си гласуват повишаване на заплатите, мотивационно ще повишават и на всички останали пропорционално и справедливо и демократично!! Не Егоистично !
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Минимална - максимална всичко е ограбване. 1989 година преди демокрацията по тошково време работех в предприятие където заплатата беше 10 % от цената на реализираният продукт.Работника получаваше повече от директора.Но и директора беше доволен.Говорим за майстори все пак (тези които произвеждат благата) ,не за общи работници (дето метат двора).Така,че ако искате продукция спазвайте това правило. Работеше много добре. Е , няма да има Бентли всяка година за чорбаджията.Ама на две три пак е ОК