Радев: Ще подкрепим инвестиции в развитието на дигиталната инфраструктура

Президентът се срещна с представители на американски компании
14 окт 2024 20:55, Анисия Иванова
12
Радев: Ще подкрепим инвестиции в развитието на дигиталната инфраструктура
Снимка: БГНЕС

Страната ни е готова да подкрепи инвестиции в развитието на дигиталната инфраструктура и свързаността. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция с представители на водещи компании от щата Вирджиния, САЩ, в областта на високите технологии, отбраната, системите за сигурност в киберпространството, дигиталната и комуникационната инфраструктура.

В разговора участие взе и заместник-посланикът на САЩ у нас Мартин Макдауъл. В рамките на посещението си у нас мениджъри на американските компании ще проведат срещи с представители на българския бизнес, научни организации и държавни институции с цел проучване на възможности за бъдещо партньорство и развитие на икономическото сътрудничество между България и САЩ.

Подобряването на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност е от ключово значение за модернизацията на българската икономика, бе общата позиция по време на срещата. Президентът открои като най-важна за бъдещето на страната ни дигиталната свързаност и подчерта значението на инвестициите в усъвършенстването на дигиталната инфраструктура и изграждането на големи центрове за данни у нас.

Радев подчерта и потенциала на внесения от президентската институция в българския План за възстановяване и устойчивост проект за изграждане на Национален център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление, както и проектът за създаване на център за киберсигурност, за развитието на партньорството със САЩ в областта на високите технологии.

Перспективите за модернизацията на Българските въоръжени сили също бе сред обсъдените по време на срещата теми. Президентът изтъкна значението на все по-често прилаганите нискобюджетни системи в отбраната, водещи до асиметрично предимство в съвременните военни конфликти и даде пример с безпилотните летателни апарати за наблюдение, разузнаване, целеуказване и поразяване. Държавният глава отбеляза проектите, които страната ни реализира в сътрудничество със САЩ за модернизацията на Военновъздушните сили и Сухопътните войски, като подчерта амбицията на българската държава партньорството между двете страни в тази сфера да доведе до трансфер на технологии и индустриално сътрудничество.

Радев анализира и потенциалa на страната ни за чуждестранни инвестиции в сферата на високите технологии и производства с висока добавена стойност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Избори 2024
След вота: Най-вероятният сценарий е коалиция от три партии
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
български "поли преди 39 минути
"бизнесмен": ще крадем пък каквото ще да става!!!
11
0
 
2
 
! Отговори
Муахаха преди 1 час
държава, която и Магданоза си внася - толко е западнала, че и Трева не е Способна - да гледа, ще Прави Дигитални Инфраструктури!
10
0
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 час
Дигитална инфраструктура....офффф Радев Ти къде си правил недигиталната инфраструктура...хората в селата сейрат в дупки. Дигитално лайхнята си МЕРИШЕ особено твоята Радев.
9
0
 
0
 
! Отговори
Мъдрец преди 1 час
ако България беше от Значение и Посланикът и Зам Посланикът щяха да са Юдеи!
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Ненаучна фантастика България - територия за експерименти от всякакъв характер, удобна на Запада, поради ниско ниво на национални ценности у политиците ни. Дигитална свързаност - какво точно значи, и тези на снимката не знаят, ама ще разберем. Освен кибрит, прилича и на огледаце за индианци. Искам забрана за сключване на всякакви обвързващи договори с т. нар. Запад! Нашата частна инициатива /бизнес/ си го знаем колко е продажен. А търсенето на глу паци в световен мащаб е огромно.
7
1
 
2
 
! Отговори
Ненаучна фантастика преди 2 часа
Радев анализира и потенциалa на страната ни за чуждестранни инвестиции в сферата на високите технологии и производства с висока добавена стойност. . . . Това е като на гости в първобитните общества за американците - ще ни подарят кибрит да си палим огъня!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако може и Радев махнем от България ще е впъти по-добре.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Разбрахте ли овце, чорапът иска да ви вкара в дигиталния концлагер. Не го забравяйте!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Еврокомисията каза че Майкрософт подслушват сърварите и трябва да се избягва . Китай изхвърли Майкрософт , Интел (те имат разознователни транзистори в чиповете ) и Деел . Трябва да избягваме американските продукти щото работят за ЦРУ и американските интереси . Подслушването на еврокомисията го доказва . А и телефона на Меркел подслушваха американците .
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Я koлko мнoro xuщнuцu ca ro нaoбukoлuлu! Kakвo щe нu rpaбят nak, kakвo щe нu uзнygвaт?
2
1
 
1
 
! Отговори
Anomaliq преди 2 часа
Изчезвам...нищо няма да получиш.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Aйge нeмa нyжga...