МС осигури безплатен транспорт за украинските ученици у нас

За целта правителството одобри 297 674 лева
Обновена: 15 окт 2024 15:49 | 15 окт 2024 15:49, Красимир Ангелов
105
МС осигури безплатен транспорт за украинските ученици у нас
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри 297 674 лева, с които се осигурява безплатен транспорт до училище на ученици с временна закрила от Украйна. Със средствата ще се обезпечи превозът им от местата за настаняване до образователните институции за цялата нова учебна година - от 16 септември до 30 юни 2025 г.

Най-голям брой деца и ученици са приети и се обучават в образователни институции в областите Бургас и Варна. Те се записват в училища с налични свободни места и поради тази причина някои от децата посещават по-отдалечени образователни институции.

За да се гарантира достъпът им до образование правителството взе решение да осигури допълнителни средства за организирането на транспорт до училищата и обратно.

Финансовата помощ ще бъде преведена по бюджета на Министерството на образованието и науката и по бюджета на пет общини - Несебър, Поморие, Варна, Аксаково и Балчик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от Избори 2024
Първан Симеонов: Ако "Възраждане" са втори, ще е стимул да има кабинет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
5
 
! Отговори
Показателно е, че преди 2 часа
тази публикация на днес.бг е качена в рубриката "Политика" за новините от България, а не например в "Образование" или "Общество". Демек, говорим за продажни политици и гъъзолиззци, които получават пари, за да защитават чужди интереси и да пренебрегват собствения си народ.
92
1
 
5
 
! Отговори
До 85 преди 3 часа
"Функционирането на бълг.училища в Украйна е въпрос, който може да се реши само на дипломатическо ниво и междуправителствени споразумения." ----------- Този въпрос отдавна е решен с международни конвенции, които всяка цивилизована държава е подписала и трябва да спазва. Няма нужда от "медуправителствени споразумения", защото това отдавна е признато за общочовешко право. Или, според теб, се налага отделно да се преговаря с Украйна за правата на българското малцинство?!
91
0
 
7
 
! Отговори
Koko преди 3 часа
Как ще ги превозват?!? Направо да местят учителите при зелените фашисти. Горките деца, ще ги разказват по тези гадни автобуси и таксита.
90
0
 
5
 
! Отговори
До 85 преди 3 часа
"Украинчетата бежанци в България също не учат на майчиния си език. Така че, примерите са несъпоставими. Функционирането на бълг.училища в Украйна е въпрос, който може да се реши само на дипломатическо ниво и междуправителствени споразумения." ------- Да, несъпоставимо е да сравняваме украинчета в България и българчета в Украйна - защото първите са с ВРЕМЕННА закрила, а вторите са РОДЕНИ в Украйна и са украински граждани от български произход, и имат право да изучават родния си език факултативно.
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До До 72 - Който има бръмбари в главата, почва да си мери други работи, които колкото и да са му порасли, по-умен не го правят.
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
до 86 Кравар изпростял, твоят идол Тиквата от 2009-та година е на власт с редки изключения. Защо досега не направи така, че да има безплатен градски транспорт за ВСИЧКИ ученици? Кажи веее, скааапан кравар мааалоумен?
87
2
 
8
 
! Отговори
До 72 преди 4 часа
"кААпейки, градския транспорт за ученици отдавна е безсплатен, ама вие откъде да знаете нали сте къъсопишшковци и едно дете немое да напрайте:)))" ---------- Колко отдавна бе, центаджийо? От м. февруари тази година! И то в София за деца до 14 г. По-големите ученици пътуват с платена карта. А за украинчетата се осигурява специален автобус, който освен че е безплатен, ги превозва от мястото на живеене до училището. Не знам колко дълга пиишшка имаш, но интелектуалният ти капацитет е доста скромен.
86
0
 
0
 
! Отговори
До 82 преди 4 часа
До 52-ри пост - Пак мучиш и не е ясно на кого точно отговаряш. Докато бяха на власт твоите червенознаменни любимци, защо не уредиха да се гласува закон, според който всички ученици в България имат правото на безплатен училищен автобус?
85
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Същата група хора - Украинчетата бежанци в България също не учат на майчиния си език. Така че, примерите са несъпоставими. Функционирането на бълг.училища в Украйна е въпрос, който може да се реши само на дипломатическо ниво и междуправителствени споразумения.
84
0
 
4
 
! Отговори
До не съм 63 преди 4 часа
Не,училището не е частно.Частни са микробус четата.Събират децата по адреси.Иначе,да ,по желание е.Никой не те задължава да го ползваш.Но цената,която съм посочил е тази,която съм плащал.Сега детето ми учи в друго училище и ползва градски транспорт.
83
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
ама спряха училищните автобуси за българчетата между селата??!!!!!!!!!!!
82
0
 
0
 
! Отговори
52-ри пост преди 4 часа
до 82 71-ви пост е мой, 75-ти пост е мой, смооотанякооо!
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 52 *** да мучиш някъде другаде. Тук не е обор, а форум. Само ти ли не разбра, че градският транспорт за деца до 14 г. е безплатен? Щом си етнически българин, едва ли детето ти живее в едно населено място, а учи в друго и пътува всеки ден.
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Бюлетина номер 12 на 27-ми октомври. Време е да спре тази украинска гавра с нас.
79
0
 
8
 
! Отговори
Същата група хора - преди 4 часа
българските деца в Украйна са дискриминирани, защото не могат да изучават майчиния си език. Как се получава така, че българите са дискриминирани и в родината си, и извън нея? Идват избори, драги политици, замислете се за дискриминацията над българите в собствената им родина и липсата на защита за българите зад граница! И си дайте сметка, че ако продължите да унищожавате българите у нас и в чужбина, държавата-мащеха подписва смртната си присъда, а с това и вашата!
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Когато една група - Ползват, щото управниците ни така подреждат нещата. А българите сме силни на приказки помежду си, а трябва на друго място да викнем, та да чуят. Ако го правеха с техните си пари, изобщо нямаше да ми пука, но ползват нашите данъци и се разпореждат с тях, като със собствени за каквото им скимне. Даже и не питат.
77
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Понеже ми, иде реч за градския транспорт, а ти ако искаш може и за такси да плащаш на децата си, никой не се интересува от твоите неволи
76
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Учи, маме, да не работиш! Ако си Копейка неграмотна, ще бачкотиш!
75
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
до 72 Кравар скааапан, безплатен е градския транспорт за учениците до 14 годишна възраст! Разбра ли ве, кравар?
74
0
 
13
 
! Отговори
Когато една група преди 4 часа
хора в дадено общество получава привилегии на база етнос и гражданство, това де факто е дискриминация спрямо другите членове на обществото от същата група. Тоест всички български деца са дискриминирани, защото нямат привилегията да ползват безплатен транспорт до училище. А точно техните родители плащат данъците, които държавата-мащеха раздава най-щедро на хора, които нямат никакъв принос в икономиката ни. Познат сценарий - от десетилетия друга група хора в БГ ползват привилегии на база етнос...