Голям процент работещи не могат да си позволят почивка

Почивката не е лукс, а инвестиция в психично здраве
30 юли 2024 20:26, Инна Ангелова
298
Голям процент работещи не могат да си позволят почивка
Снимка: Pixabay

Анализ, изготвен от Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите показва, че около един милион българи не могат да си позволят да отидат на почивка. Данните са за 2022 година, като за миналата 2023 г. цифрите са горе-долу същите.

Броят на работниците, които не могат да си позволят едноседмичен отпуск, се е увеличил с повече от два милиона. През 2022 г. приблизително 39,7 милиона работещи (15% от всички) не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома – в собствената си страна или в чужбина – в сравнение с 37,6 милиона (14%) през 2021 г., пишат от КНСБ.

“24 часа” допълва, че най-голям ръст на бедността по отношение на почивка се отчита във Франция, където голям процент работещи са принудени да си останат по домовете, дори и ако са в отпуск.

Държавите с най-голям дял работници, които не могат да си позволят почивка, са Румъния (36%), Кипър (25%) и Гърция (25%). Ситуацията в Румъния вероятно се е подобрила оттогава насам, тъй като впоследствие правителството въведе 23% увеличение на минималната работна заплата и укрепи правомощията на работниците да водят колективни преговори за по-добри заплати, посочват от ЕКП.

След пандемията от COVID-19 и увеличението в цената на пакетите за почивка, съчетано с намаляването на реалните заплати в целия ЕС през миналата година поради инфлацията, предупреждават от конфедерацията. Изводите показват, че е необходимо ЕС и държавите членки да гарантират, че всички работници се ползват от колективното договаряне. Колективното договаряне не само осигурява по-справедливо заплащане, но и работниците, които са обхванати от него, се радват на до две седмици повече отпуск всяка година.

Генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира констатира в доклада: “След като са работили усилено през цялата година, работещите хора трябва да могат да си позволят почивка. Почивката не е лукс, времето, прекарано със семейството, е от ключово значение за опазване на физическото и психическото здраве на работещите, както и за осигуряване на ценен опит за децата. Нарастването на броя на семействата, които могат да си позволят почивка, е един от най-големите социални успехи на Европа през 20-ти век”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: отпускпочивкаработещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И пак ще се намеся.За мен е чест да си плащам данъците и осигуровките на мен и на работниците ми.За мен би било и чест да ме поканят да гласувам,а не да е право и за онези дето взимат от данъците ми,които внасям в държавата ни.Внасяш и казваш кой да те ръководи.Не внасяш,еми няма да казваш!За мен е така,за вас може да не съм прав.Поне този дето гласува,да знае или поне да може да прочете за какво са го пратили там.Иначе ДЪРЖАВА няма да имаме!ДРУГ ЩЕ Я ИМА И НЯМА ДА Е БЪЛГАРИН!!!!
202
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почивка е да доя крава в истинско село и да пия млякото и.Да събера яйца от истински селски кокошки и да имам закуска от тях.Тишината е решаваща,а и да има добри хора,които да ме приемат там.Истината е в истинските неща!
201
2
 
4
 
! Отговори
Пари нема деистваите преди 1 месец
И да имам не бих ги дал за почивка.За тия пари ще купя един тон храна и алкохол.Скарата ще работи цяла година.
200
3
 
1
 
! Отговори
до 202 преди 1 месец
Не гледам инстаграм и незнам къде му е офиса на тоя!Не ме интересуват виртуални измишльотини.инстаграм ,ковид,мовид и други тъъпизми измислени от нереални лица,целящи пари от въздух не ме интересуват!Кажи ти какво свърши и направи за наше добро?
199
2
 
4
 
! Отговори
Бай ви Тошо преди 1 месец
През соца по мое време всички бяха добре ама някой бяха по добре, през недоносчето демокрация всички са зле ама някой са много добре, па вие си решете кое ви е най добре, кво ша решаваш ти кат нямаш пари ве.
198
1
 
0
 
! Отговори
Всичко е относително преди 1 месец
Тия данни как ги вземат в смиаъл с анкета ли или данни от тур агенти? Кое е почивка ? Ааз ако съм на 40 мин от плажа и си ходим всеки уикенд без нощувка, почивка ли е или пикник ли е. Има и дето ги влече планината , гората. Примерно не понасят слънце или имат страх от морето или ги е срам заради паласките или страх от гларуси.
197
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледайки Инстаграм, човек може да реши, че само млади жени без реални доходи могат да си позволят почивки по топлите страни.
196
0
 
7
 
! Отговори
До дэ 166 преди 1 месец
Не се хвали, работата ми е такава, че да знам, че 90 процента от вас не плащат данъци. Укриват ги нарочно. С работниците си се отнасят като с роби. Но се правят на успели. Плати си данъците първо, пък после ми се хвали с коли и къщи. Там за където ги боготвориш, ако не си платиш данъците ще лежиш доста. Водят те за измамник, а не за безнесмен.
195
1
 
3
 
! Отговори
до180 преди 1 месец
Не не беше така през соца, беше по добре, тва, че на теб ти се струва добре не е критерии, то и при соца имаше дето са по добре, европейското изследване доказва, че нито една държава от соц лагера не е достигнала стандарта си на живот от 89г. САЩ статистиките нареждат България на 26 място по стандарт на живот през соца, няма кво да те лъжат фактите и статистиките сами говорят, просто си трябва и четене и акълец малко де.
194
2
 
9
 
! Отговори
Бай ви Тошо преди 1 месец
Демокрацичта се оказа едно недоносче.
193
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най- кофти е да имаш пари и да не можеш да отидеш, повервайте.
192
1
 
6
 
! Отговори
до 194 преди 1 месец
Трудих се достойно.Няма един работник който да съм имал и да е останал недоволен или с нещо неплатено за него.И ще продължавам да се трудя!Докато ми позволи здравето.До днес бивши работници идват да ме видят.Никога от никой не съм се крил.Винаги съм гледал първо за тях.Но това е мое разбиране за капитализъм.И няма да търпя тарикати никога!Особено да ми дават акъл аз как с гз си яйца да троша!!!!
191
3
 
5
 
! Отговори
ИДИОТИСТАН! преди 1 месец
Кой не може да се вреди от украинците?Кой е тоя?!Акъл има ли?!Немците и те ли заради украинците не идват?!Абе еЙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
190
0
 
5
 
! Отговори
до188 преди 1 месец
Щом така ти харесва и намираш удовлетворение добре, все пак важно за теб е ти да се чувстваш добре, иначе тя системата винаги ще те прецака, ти не я лъжеш деиствително, просто правиш така да те прецаква по малко.
189
0
 
15
 
! Отговори
ЗА СМЕТКА НА ТОВА преди 1 месец
СОФИЙСКИТЕ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ ВСЕКИ УЙКЕНД СА НА ПЛАЖ В ГЪРЦИЯ
188
1
 
6
 
! Отговори
До 188 преди 1 месец
Кой те пита кво си се трудил и кво можеш да си позволиш? Никой не го боли за твоите изляяяания
187
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не можем да се вредим от украинците, на които факаните руснаци им докараха война и после и украинци и руснаци ни се натресоха, бягайки от войната и РазПутин! Тъпаа СССРска сганнТова е пълната истина за БГ.
186
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не можем да се вредим от украинците, на които факаните руснаци им докараха война и после и украинци и руснаци ни се натресоха, бягайки от войната и РазПутин! *** СССРска *** Това е пълната истина за БГ.
185
2
 
5
 
! Отговори
Габриел преди 1 месец
Борисов, Пеевски, Цацаров, гергав, да се готвят за почивка в Румъния
184
3
 
5
 
! Отговори
до 182 преди 1 месец
Не се хваля,просто бачкам и ме признават.Затова и все още работя,мога да си позволя и да не работя.Обаче много ме дразнят тарикатите!Аз съм се трудил и продължавам не за да ми дават акъл как да излъжа системата!

Спонсорирани публикации