Борисов се хвана в мрежата, която сам хвърли

"Дневник", Македония: Чака се какво ще измисли той в тази оплетена ситуация
Обновена: 7 окт 2014 14:01 | 7 окт 2014 10:30, Елка Василева
189
Борисов се хвана в мрежата, която сам хвърли
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Когато за първи път срещнах лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, това беше в канцеларията му на кмет на София. Отначало разговаряхме за каратето – неговия спорт, в който е постигнал отлични резултати, а след това и за кучета, също негова страст, както и пурите. Той любезно ме помоли възможно по-скоро да приключим с интервюто, защото трябвало да играе тенис с някакъв политик, когото биел постоянно. Така и стана, набързо направихме интервюто, в което представих Бойко като бъдещ премиер на България и от което запомнихме две становища по отношение на Македония – че като премиер ще се посвети на защитата на българските бизнес интереси в Македония и че не си струва да се говори за македонско малцинство в България, защото са много малко. Борисов стана премиер, пише Христо Ивановски в македонския вестник „Дневник“.

Но не винаги в живота ни върви като в тениса. Бойко стигна до върха на властта, но дали беше подготвен за падане? Трудно. От 2009 г. България е в непрекъсната политическа криза и страната не може да се окаже в ситуация една партия да си осигури удобно мнозинство в Народното събрание и да стабилизира българския кораб. На ГЕРБ му се случиха масови протести, случи му се недоволен народ, който излезе на улиците да протестира, недоволен от икономическата ситуация и корупцията. Тълпата дори тръгна към Народното събрание, искайки да каже, че то е негово и че не бива да бъде узурпирано от депутатите, които е избрал, а те са обърнали гръб на народа.

Борисов реагира с рефлекса на борец и си подаде оставката, смятайки, че това е направено в съвършения момент, тоест че социалистите /БСП/ не са се възстановили и ще изгубят изборите. Бойко падна, а социалистите имаха солиден резултат, но все пак трябваше да съставят правителство на малцинството, тъй като не успяха да минат прага от 121 депутати, пише авторът.

Последва сценарий на временно бойкотиране на работата на парламента от страна на опозиционния ГЕРБ с намерението чрез политическа криза да се стигне до нови избори. Пречеше му това, че БСП трябваше да се подпре на гласовете на ДПС – партията на турците, както и на някой и друг глас от Атака. И дойдоха новите предсрочни избори, които се проведоха в неделя.

Изборният резултат показва, че макар и ГЕРБ да спечели повече гласове от БСП, тя се оплете в мрежата, която сама хвърли и сега на Борисов му предстои мъчен период на разговори за сформиране на коалиция. Но с кого, ако според досегашните резултати цели осем партии и коалиции ще влязат в новия парламент?

Ако се хване на хорото с БСП, това ще означава германски сценарий, съответно сформиране на голяма коалиция, която е политически зряла, но за подобно нещо трябва да са подготвени и лидерите. В момента такива сигнали няма.

По отношение на ДПС, което спечели почти двойно повече гласове от ГЕРБ в чужбина, Борисов веднъж заяви, че няма да се коалира с тях, но и няма да сатанизира ДПС. Вероятно тук може да се види някакво прозорче за сътрудничество, но тази коалиция е все пак рискова, защото от нея може да спечелят други партии.

БСП ясно даде да се разбере преди изборите, че изключва коалиция с ДПС. Въпросът е къде Бойко ще намери тези 36-38 гласа, които му липсват, за да осигури парламентарно мнозинство.

Така след изборите, които Борисов толкова много желаеше и влезе в предизборната кампания триумфално, искайки чист мандат от народа, сега се оказа в заплетена ситуация, а страната е изправена през напълно неизвестно политическо бъдеще, пише авторът.

Тези избори още веднъж показаха, че с избирателите не може да играеш тенис. А тъкмо това се случва с двете най-големи партии /ГЕРБ и БСП/ - играейки тенис, избирателите така и разпределиха гласовете – ту тук, ту там, създавайки парламент от осем формации. В него освен Реформаторския блок влизат и Патриотичният фронт /националисти/ и Атака, ултранационалистите на Сидеров. По-шарено – здраве, посочва Ивановски.

Сега се чака какво ще измисли Борисов след консултациите със своя екип в период, когато страната се тресе от една от най-големите банкови кризи. Като Дамоклев меч над България виси и въпросът за „Южен поток“. Този въпрос вероятно ще бъде поставен на масата, когато ще се договаря коалиция. Ясно е, че продължаването на политическата криза е ненужен лукс за България и политическият елит ще трябва възможно по-скоро да търси решения. Едно от тях е и нови избори през декември – вариант, който все повече се чува. През този сценарий минаха и техните и нашите съседи – гърците, където се направи тази неестествена коалиция между Нова демокрация и ПАСОК. България е пред такъв сценарий, заключава авторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
7
 
25
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Обикновен селски хитрец с памет като на кокошка. Най умният сред тъпанарите . Единствено семки тропат ж картуната.
62
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чака единствено какво ще му наредят чуждоземните началници. И българският народ това чака. Кога ли България е вземала решение за нещо важно, без да и бъде продиктувано?
61
5
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
този е готов и с дявола да се договори само и само да е на власт,некъдърника.
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасилевISTORIA SLAVIANOBOLGARSKAIA--NAI-HUBAVATA SAVETSKA KNIGA,KOIATO SAM PROCEL.
59
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той любезно ме помоли възможно по-скоро да приключим с интервюто, защото трябвало да играе тенис с някакъв политик, когото биел постоянно..аххахахах
58
5
 
46
 
! Отговори
Йовчо преди 9 години
Този не беше ли изгонен с камъни, преди една година?
57
5
 
36
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Дали Боко може да се коалира с бсп ?Нима сестра Галева не е ортачка с братя Галеви ?Нима Кирето , дето го хванаха с 215.000 германски марки и 43.000 щатски долара на сръбската граница, не е ортак с Йосич, Маргините и Пешо сумиста ?Нима сестра Галева и Кирето с германските марки от сръбската граница не са ортаци и с Гоце от дс, който е ортак и с Боко ?Ако Боко наистина е искал реформи в съдебната система, какво му пречеше да ги направи през 2009 - 2013 г. ?
56
3
 
49
 
! Отговори
МЕРИ преди 9 години
Борисов разчита на мафията и Американците да му свършат работата.И те я свършиха,но май на половина.Колкото и гласове да купиш и бюлетини да напечаташ/защото избирателната система го позволяв/,пак трябва да вземеш в предвид фактора НАРОД,колкото и да не ти се иска.Не знам дали в света се провеждат по корумпирани избори и въпреки това да се признават за валидни??Нали купуването и продаването на гласове е подсъдно??Защо не се анулират тогава?
55
1
 
11
 
! Отговори
Soros преди 9 години
До НФБ :-) Прав си, но не мислиш ли че във преходният период не беше използвано както и сега за всякъкви медикаменти, продукти,химикали дори и флоуриране на водата ,за унищожаване и затъпяване на Бг.народа. Не се ли замисляли как постепено сме се зомбирали на новата система.Без никакво желание да правим тъй нужната ни положителна промяна.Масово хората се разболяват бият ни някъкви незнаещи ваксини!Смъртността се повишила до невиждани граници.
54
2
 
35
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Боко също ще бъде подведен под наказателна отговорност за това, че е разтварял чадър над Миро наденицата и Мишо бирата . Ник. Кокинов повече от ясно каза КОЙ е назначил сектант цаца на сегашния му пост .
53
2
 
26
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Защо Боко НЕ желае реформи в съдебната система ?Какво означава реформи в съдебната система ? Това ще рече изваждане на цацаратурата от съдебната власт и вкарването й в изпълнителната власт .След като цацаратурата бъде извадена от съдебната власт, почти сигурно е, че сектант цаца ще бъде свален от поста главен прокурор и подведен под наказателна отговорност за това , че е разтварял чадър над Доган, мамин Делянчо, Боко, Сергейчо и др. топ - престъпници в държавата .Боко също ще бъде подведен под наказателна отговорност за това, че е разтварял чадър над Миро наденицата и Мишо бирата . Ник.
52
2
 
34
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Очевидно е, че Боко не може да ръководи държава - няма необходимите качества - интелект, морал , дипломатичност, култура и хигиена в поведението и говоренето . Костов правилно го прати да си говори с Трактора на уличния им език ...Да не би Ангела Меркел , Дейвид Камерън и Жан - Клод Юнкер да използват думичките '***' и 'ман*ф' в речника си ?Реформаторският блок НЕ е срещу ГЕРБ ! РБ е срещу просташката боковщина в държавата . Точка !
51
3
 
32
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Олигарски може и да е бил нечия марионетка, но той никога не е опростачвал публичното пространство с арогантните си изрази и присмивания над определени социални слоеве .Нима Боко не е марионетка на кукловодите на дс от кръга 'монтерей' Л. Гоцев, В. Вълков, Бр. Аспарухов и Митьо Гестапото ? Къде тогава е разликата ?Не може нискограмотни простаци всеки ден да облъчват публичното пространство с простащините си ! - Казвам това на уличния език на Боко, за да не остана неразбран .Очевидно е, че Боко не може да ръководи държава - няма необходимите качества - интелект, морал , дипломатичност, ку
50
2
 
27
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Боко , досущ като Гоце и Доган, не беше ли продукт на кукловодите от дс от кръга 'монтерей' Л. Гоцев, В. Вълков, Бр. Аспарухов и Митьо Гестапото ?Как тогава Реформаторският блок да допусне лица , свързани по един или друг начин с организираната престъпност , лица, които говорят просташки , нагло и лицемерно , да ръководят държавата ?Ако герберите смятат, че Боко е 'най - доброто' в редиците им, то тогава нищо добро не я очаква БГ !
49
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само Тиквата е толкова *** че да спечели избори и да е аут от властта :))))))))))))
48
2
 
9
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
KAKVO VREME DOIDE NISHTOTO OT NIKAKVATA makedonia DA KOMENTIRA POLITIKATAV BALGARIA.
47
1
 
31
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Менда не беше ли покровителка на 'цар' Киро в НАП - Пловдив , като с години е разтваряла чадър над него и по този начин го е оставяла да си върши безнаказано 'бизнеса', а държавата е била ощетена с милиони левове от неплатени данъци ?Боко не беше ли кумувал на Големия Маргин от сик ?Боко не беше ли си говорил по телефона с братя Галеви по - често , отколкото Румен Петков си е говорил с тях ?Боко не беше ли разтворил чадър над Мишо бирата , като прекрати митническа проверка срещу него, а държавата беше ощетена с милиони левове от данъци ?Боко не беше ли разтворил чадър и над Миро надени
46
1
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
47 партии в параламата - връх на дИмУкарациятЪ...
45
2
 
18
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Боко, едно кресло за манекенката на Маргините от сик няма ли да има ? Все пак тя си е 'наше' момиче ...
44
1
 
17
 
! Отговори
arhar преди 9 години
И сега каква стана тя ? 10 човека във Вип Брадър от общо 12 са гласували за ГЕРБ ...Обзалагам се, че манекенката на Маргините от сик е гласувала за ГЕРБ ! Съвсем друг е въпросът каква випаджийка е манекенката на Маргините от сик ...Боко е кумувал на сватбата на Големия Маргин от сик , следователно той , Маргините от сик и тяхната манекенка са си все 'наши' хора.Манекенката на Маргините от сик щяла да се развежда / за пореден път /, сиреч ще стане свободна дама. Боко и той е свободен ... А и манекенката на Маргините от сик е млада и хубава, няма още 60 години ...