Държавата плаща месец за месец на хотелиери, приютили украинци

Как ще бъдат отчетени средствата?
17 мар 2022 15:00, Петя Славова
31
Държавата плаща месец за месец на хотелиери, приютили украинци
Снимка: БГНЕС

На хотелиери, които са приели бежанци от Украйна, ще им бъдат изплатени средствата до 15 април, обясни пред БНТ зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Тези средства ще бъдат отчетени чрез единната система за туристическа информация. Чрез нея точно може да се проследи кога са дошли украинските граждани и кога са си тръгнали някои от тях. От Министерството на туризма увериха, че няма да се изисква голям брой документи.

Още по темата

Средствата за хотелиерите ще се изплащат месец за месец и първият период е от 24 февруари до 31 март, който следва да бъде отчетен по правилата от 1 до 5 април, каза още Георгиева

Тя поясни, че на този етап сумата от 40 лв. не включва ДДС, включва само туристически данък, на този етап опрощаване на туристическата такса не се обмисля. Единната туристическа система е свързана с плащането на туристическия данък и трудно може да се осъществи това опрощаване. Този данък отива в общините и това също подпомага в една или друга степен местната икономика, поясни зам.-министърът на туризма.

Всички обекти, регистрирани в Националния туристически регистър, могат да участват в програмата за подпомагане на разселените поради войната граждани на Украйна. Към регистъра е създаден допълнителен списък за държавните, общинските и ведомствените база, в случай, че са необходими още повече места.

  "Критериите за настаняване са възможно най-добрата и ефективна организация, която започва още от граничния пункт, през който се влиза в страната", посочи Ирена Георгиева.

Програмата е за 3 месеца, а за украинските граждани, които се включат в пазара на труда - за един месец, ако в рамките на този месец успеят да се устроят на работа.

Засега средствата са от държавния бюджет, водят се разговори на европейско равнище за финансиране пребиваването на украинските граждани от фонд "Солидарност", заяви зам.-министъра на туризма.

  "Средствата са за три месеца, разбира се, в зависимост от това как се развива ситуацията имаме готовнст, мислим и за повече - в рамките на година. Има разговори на европейско равнище за това пребиваването на тези украински граждани да бъде финансирано от фонд "Солидарност", но на този етап се разчита на средства от бюджета. Надявам се бързо да бъде постигнато такива споразумение на еворопейско равнище, така че този фонд да бъде задействан", каза Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев - импийчмънт!
23
10
 
1
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
При тези играещи цени на газ,ток,храни и при положение,че три седмици е студено,мислите ли,че хотелиерите са на печалба!?
22
0
 
10
 
! Отговори
Авантата преди 2 години
е чиста печалба - 3 месеца на морето без пари. Щото от 40 хил. "бежанци", само 300 до момента са се регистрирали като такива, тоест под 1 % от пристигналите. И са се регистрирали хора, чиито домове сигурно са разрушени и няма къде да се върнат.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз съм бежанец искам хотел за сметка на държавата на морето. Аи стига с глупостите. Да ги вкарват в сирииските лагери. Празни са.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
три звезден хотел на брега на морето до Морската градина на варна беше 80лв за стая за двама на ден без храна, в центъра хотелчетата бяха по 55-60лв на ден за стая за двама с закуска. За тези пари дето им дават да не ги настаняване в 5* ризорти??
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каквото и да става, хотелиерите са винаг най на печалба.. нагушиха се с коронасубсидии, после 60/40, 80/20, държавата раздава пари на всички рооомски квартали да ходят на море, затова хотелите бяха пълни с тях по морето, защото ония бяха безплатно, за сметка на държавата, после не спазваха ограниченията и сега пак са на опашката за пари! а по това време почти не работят, отварят чак за абитюрентските да си разкарат храната от миналият сезон!
18
1
 
31
 
! Отговори
MONAD преди 2 години
За пенсионерите по 75 лв на месец за ваксина и непосилни сметки за ток..
17
19
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Това го търси от работодателя си. Нашият работодател плаща наема на всеки, релокирал се у нас (ИТ сектор). Аз имах 2 жилища свободни (бяха под наем и точно изтича март месец) и в двете живеят хора от Украйна сега. Даже едното ни беше бившето жилище и е с доста висок наем (над 3000лв.), но пак го покриват. Но, да- идеята е добра, трябва помощ от държавата.
16
6
 
19
 
! Отговори
хотелиер преди 2 години
опа ще оправя сезона.На стаичка 4 души 160 лв на ден. Отивам в Дуранкулак да си хвана 200-300 платени туристи (опа бежанки). Така е който има пари, при него отиват, а при разни пенсионери и работещи бедни.Хайде наздарове!
15
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Други държави плащат и на домакинства приютили хора от Украйна и това е нормално наите поне да бяха определили някаква сума и за домакинствата и те имат разходи и не гонят печалба
14
5
 
21
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Аз си мислих, че тези 40 лева на ден са за всеки украинец на ръка, а то двойна стая в хотел с ол инклузив за 80 лева и ако слижиш и едно дете ей ти ги 120 лева за една хотелска стая. Хотелиер да си ;) Ех тези пропутински умници в България. Така да ме омотат 😁
13
3
 
34
 
! Отговори
мак преди 2 години
Дотук с хуманността на хотелиери. Държавата ще плати, ще им оправи бизнеса, но не се знае, дали европейското "солидарно семейство" ще ви даде нещо. А българските майки на болни деца висяха по палатки.
12
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП и и дайте на хотилиерите и 60на 40 или по добре 80 на 20 ,никой не ги е карал да ги вземат по хотелите си а след това да искат пари ,голям филм изиграха милионерите )
11
0
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До СандоБезработицата през 2021 г. е 5.3%, над 1.2 млн. души нямат и не са търсили работа
10
0
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До СандоНедостатък на работна ръка, викаш " Безработицата през 2021 г. е 5.3%, над 1.2 млн. души нямат и не са търсили работа" ,как тогава си обясняваш е тая констатация
9
7
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
жени, пазете си мъжете .. ехехеех ... а на нас всички мъже - уха кво ни чака това лято
8
24
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
с този недостък на работна ръка в България украинците са ни като подарък. Дано нашите управници успеят да го разберат това и направят така, че ги интегираме. Аз приех 3 семейства - жените всичките са вишисти, 1 мъж е атомен физик а другите 2ма са добри строителни майстори.
7
2
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
до 3тиходят на морето защото повечето идват от северна и източна Украйна, минават през Молдова, Румъния и влизат обикновенно на Дуранкулак. От там слизат надолу към Варна и Бургас. За сега това е мършута и няма ситема за разпределение за момента, но това може и да се промени
6
5
 
38
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
40 хил са по официални данни бежанците. По 40 лв на ден е 1.6 милиона лв/ден по 30 дена е 54 милиона лв на месец . От къде ще дойдат тези пари? Пак ли от нас данакъплатците !! Смятам че мястото им е в лагерите ,там при сирийците и останалата пап.лач ! Българския народ не желае да хрантути бежанци , независимо от къде са те !
5
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоо, на ден дават по милион и половина български лева на туристите от Украйна. Скоро ще ни бомбандират заради тях. До седмици по морето ще се стрелят техните наркобосове защото нямат пазар в Украйна и ще се избирят с руските наркодилъри за пазар по нашите курорти. Вие не сте нормални. Хранете ги... ще видите, че ще стане храни куче да те лае.