Ще спечели ли Путин енергийната война, която той започна?

Целите на "милитаризирането" на енергията са поне три
12 ное 2022 12:08, Екип на Investor.bg
225
Ще спечели ли Путин енергийната война, която той започна?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия превърна енергията в оръжие и това е най-видно в Украйна, където от началото на октомври руските военни обстрелват активно обекти на гражданската инфраструктура - основно на енергетиката. Но и в Европа Москва опитва да постигне своите цели, заплашвайки да спре доставките на природен газ, пише европейското издание Politico.

Още по темата
Изглежда обаче плановете на руския президент Владимир Путин този път няма да се сбъднат, се казва още в анализа.

На първо време действията на Москва действително нанасят икономически щети в страните от ЕС - това е безспорно. В дългосрочен план обаче Русия просто не може да спечели тази енергийна война. Според Politico с действията си руският държавен глава нанася много щети, но основно на енергийния сектор на своята страна и заличава статуса ѝ на глобална суперсила в енергетиката.

Целите на "милитаризирането" на енергията са поне три. На първо време Москва държи полуотворени крановете на доставките, с което предизвиква несигурност в страните от общността и пречи на конкретни действия.

На второ място - изтощение на европейските икономики, която цел ще бъде постигната, защото все по-ясно става, че Европа ще навлезе в рецесия през 2023 година.

Третата Цел на Путин е да подхрани политическите разделения в Европа, намеквайки, че санкциите са причината за енергийната криза. Тази теза придоби известна популярност в ЕС, макар и причината и следствието да са обърнати.

Европа е в трудно положение, посочва Politico. Икономическата и социалната криза се засилват, високите енергийни цени подхранват инфлацията и оскъпяват живота. А нещата могат да се влошат още повече, ако зимата бъде дълга и студена. Нещо повече - ситуацията може да бъде още по-сериозна през следващия зимен сезон, ако европейските държави не съумеят да напълнят газохранилищата си. През това лято задачата беше малко облекчена, защото страните малко или много все още получаваха руски газ, а не е ясно дали това ще се случи и през 2023 година.

Целия анализ четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
Не няма да я спечели. Европа реши, че не иска руски танкове на своя територия и затова ще направи всичко , за да фалира ***.
133
0
 
4
 
! Отговори
До 130 преди 1 година
Там ще си нагласят климатиците на 19 градуса :)
132
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питин трябва да разбере че света е глобален и няма място за олигархичния модел.
131
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не. Пътник е
130
5
 
4
 
! Отговори
путин не може.. преди 1 година
путин не може да спечели и войната с гравитацията колкото и виагра да пие.
129
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази зима някакси е подсигурена от големи катаклизми. А за следващата руснаците ще търсят как да продават и ще кандисват на всякакви договори защото санкциите ще траят до изплащане на репарациите. / А пишещите такива и сродни статии нека първо кажат дали Путин ще определя политиката на Русия след една година. Най вероятно 150 млн руснаци ще се постараят да го забравят. Чака го съдбата на шефовете на службата му - Берия и Андропов/ Е Андропов поне се уреди с погребение в кремълската стена
128
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е пътник.
127
2
 
2
 
! Отговори
Меркуцио преди 1 година
защо е цензуриран израза вия на умряло/
126
2
 
8
 
! Отговори
Меркуцио преди 1 година
*** на умряло троловете............То още война не е имало.......Я Путин да вземе пример от Дрезден ......как го сринаха англосаксите.......за Хирошма и Нгазаки да си спомним.........
125
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрахте ли, че ако Русия използва ядрено оръжие, ще е само в сибирските руски градове, дето няма деца и имещество на номенклатурите от Кремъл?...
124
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само че те като изстрелят ракети от Раша и НАТО веднага може да отговори ->-> знаят, нещо бъркаш. По-скоро от останалия свят няма нищо да остане. САЩ - 460 ядрени ракети на дежурство и готови. Мама Раша - 2100 на дежурство и готови. Общо САЩ - 3200 ядрени бойни главички. Общо Раша - 9500 ядрени бойни главички. Не знам кой ти говори врели и некипели, ама ако Раша почне да изстрелва - САЩ ще седят като накъкани и ще се молят да не са в зоната на поразяване. А пък ако са - чаааак тогава ще стрелят.
123
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако в скоро време Путин умре от "естествена смърт" никой да не се учудва. Те във ФСБ (ЧК, КГБ) така действат. Той вече е изпаднал в истерия и си сменя готвачите и обслужващият персонал в бункера като носни кърпички. Защото и той е продукт на тази "школа", знае как се правят нещата и сам нееднократно е заповядвал да се убие този и онзи. Та сега виждайки, че губи много добре знае, че не е никак чудно някой да реши да го...
122
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука путинистите не знам откъде ги подбират... И защо Русия ще стреля към САЩ с ядрени ракети? От какъв зор? За да си унищожат имотите в САЩ такива като Песков ли? Ами че то и децата им са там и парите им и имотите им. А и защо САЩ като има бази на НАТО, които са много по-близо. В Турция например. Само че те като изстрелят ракети от Раша и НАТО веднага може да отговори. От Раша няма да остане нищо.То първо се мисли.
121
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма шанс да спечели нито една война.
120
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия знае, че Западния свят и дори Китай са по пътя на зелената енергия. Когато след 10-20 години потреблението на изкапаемите въглеводороди замре, е ясно, че Русия няма да има абсолютно никаква тежест в света. Вместо да подражава на САЩ, ЕС и Китай, които като луди инсталират мощности за зелена енергия, Путин се върна няколко века назад с обречената мисия да реставрира величието на Русия. Няма как да стане.
119
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския хаганат ше ми спечели оная работа.
118
11
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Със сигурност ще запазят "авторитета" на Путин! Ще му сложат мумията до другия Вова! Даже могат да подготвят един от двойниците още отсега!
117
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тамън с указ Путин направи Херсон част от РФ и...
116
11
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Путин можеше да спечели някаква война, ако му беше излязла сметката да прегази Украйна за 2-3 седмици! Сега никаква сметка няма да му излезе! Камо ли пък за другата зима! Въпросът по-скоро ще бъде ...Крим украински ли е ,или "да"!
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Гърция долу по островите каква тежка зима ще изкарат... Очаквало се средната температура да е около 15 градуса... Ужас... През деня 20 градуса, а през нощта 10 градуса...