Руските олигарси са забогатели с 152 млрд. долара за година

Икономиката на Русия се сви с 2,1% през 2022 г. под натиска на западните санкции
Обновена: 22 апр 2023 22:22 | 22 апр 2023 21:48, Йоана Цонева
96
Руските олигарси са забогатели с 152 млрд. долара за година
Снимка: БГНЕС

Най-богатите хора в Русия добавиха 152 милиарда долара към богатството си през изминалата година, въпреки водената война в Украйна и наложените санкции, съобщи Forbes Russia.

Това стана възможно и благодарение на високите цени на природните ресурси и възстановяването на огромната загуба на богатства, които милиардерите преживяха непосредствено след началото на войната.

Русия има 110 официални милиардери в списъка, което е с 22 повече от миналата година, според руското издание на Forbes, според което общото им богатство се е увеличило до 505 милиарда долара от 353 милиарда долара, когато беше обявен списъкът за 2022 г.

Списъкът щеше да е още по-дълъг, ако петима милиардери - основателят на DST Global Юрий Милнер, основателят на Revolut Николай Сторонски, основателят на Freedom Finance Тимур Турлов и съоснователите на JetBrains Сергей Дмитриев и Валентин Кипятков - не се бяха отказали от руското си гражданство, уточни Forbes.

Още по темата
"Миналогодишните рейтингови резултати също бяха повлияни от апокалиптичните прогнози за руската икономика", каза Forbes и добави, че общото богатство на милиардерите в Русия е било 606 милиарда долара през 2021 г., преди да започне войната.

Припомня се, че Западът наложи това, което определя като най-тежките санкции в съвременната история на икономиката на Русия - и някои от нейните най-богати хора - в опит да накаже руския президент Владимир Путин за войната.

Путин заяви, че Западът се опитва да унищожи Русия и многократно е рекламирал неуспеха на западните санкции да унищожат руската икономика или дори да спрат западните луксозни стоки - да не говорим за основни части - да свършат в Русия.

Икономиката на Русия се сви с 2,1% през 2022 г. под натиска на западните санкции, но тя успя да продаде петрол, метали и други природни ресурси на световните пазари, по-специално в Китай, Индия и Близкия изток.

Много руски милиардери гледат на западните санкции като на тромав и дори расистки инструмент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
не знам! европа се тресе от стачки и митинги, а в русия няма такива - защо ли? хем руснаците са във война.
54
9
 
11
 
! Отговори
абе преди 1 година
що за простотии? икономиката на русия се свила.....всеки божи ден русия печели 800 млн. само от продажба на газ! а в германия минават на дърва и кю-мюр!...ади стига сте промивали мо-зъци!
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шефът на руските олигарси е Владимир Путин. Той с колко ли милиарда е забогатял? За долари иде реч, не за рубли, защото там е ще са трилиони.
52
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
110 милиардера, който са на отчет при Путин. А половината народ в русофашистан ходи по нужда във външни тоалетни и войнишките имизроди крадат перални и тоалетни чинии
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роби, товарищи.
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами яд ги е някои. Всеки вижда, щом не им давали на тях били лоши. А пък ако давали на всеки било комунизъм. Зависи от поръчката на нпо-то. Ето затова Русия изгони чуждите агенти.
49
11
 
5
 
! Отговори
Тежкарът Руснак преди 1 година
ЯД ли ви е мишoци, че аз живея в палат 1500 м2 и от ден през ден ходя на екзотични екскурзии с всички екстри докато вие слушате как съседа пъpди и ръмжи и не можете да кажете гък свити в дупките 20 м2!!!!!!
48
6
 
1
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Сега спрете вноса от Украйна и вдигайте още цените!
47
8
 
10
 
! Отговори
Представяте ли си преди 1 година
Представяте ли си да имаме руските ценности в България? Ми това означава всички от Възраждане днес да са по затворите, защото са анти-нато и анти-ес. Замислете се над това. Ценете свободата си. Не я поругавайте. Имайте малко морал. Поколения са се борили за тази свобода. Хиляда и 400 години. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
46
7
 
15
 
! Отговори
Ювам Бипту преди 1 година
Руския народ е подтиснат. От Русия се чуват само кремълски гласове, но не и гласове на поети, музиканти и художници. Критици е ясно - няма никакви. Всичко е по затворите или заплашено. Там имат закон, че ако взимаш пари от YouTube си американски шпионин. Демек, по руския закон, Копейката и неговите придворни, са престъпници. А те искаха да вкарат същия смехотворен закон и в Свободна България. Руски марионетки. Дано ги арестуват скоро. КРАЙНО ВРЕМЕ Е.
45
5
 
13
 
! Отговори
Санкциите Работят преди 1 година
Това означава единствено, че руския народ е обеднял с 152 милиарда миналата година.
44
5
 
8
 
! Отговори
Ей бедняци преди 1 година
Живеем в отворен пазар. Който не е пожелал, той не живее добре и заможно. Но има и друг проблем. Много хора се поддават на руската пропаганда и биват убеждавани, че са неспособни да променят финансовото си състояние и за това е "по-добре" да се върне бай тошевото време, където държавата "се грижи" за благосъстоянието на гражданите, въпреки че практиката да се връща времето назад е чиста научна фантастика. ОПОМНЕТЕ СЕ. ОГЛЕДАЙТЕ СЕ. ОСЪЗНАЙТЕ СЕ. СТИГА ГЛУПОСТИ, МОЛЯ. ДОРИ НА ВОЙНА, ПАК ЩЕ ПАДАТЕ
43
1
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
о, ЕС санкциите имат огромно действие!
42
0
 
7
 
! Отговори
Vans преди 1 година
Няма нищо, важно е за бедните да има слава на Русия
41
6
 
3
 
! Отговори
ИСТИНА преди 1 година
Ако не разбирате как може толкова голяма военна сила да не използва пълния си потенциал в Украйна и да се поставя сама в губеща позиция, сега ще ви обясня за какво иде реч. Истината е, че глобалните центрове на влияние се изместват от САЩ в Китай (нещо което се знаеше че ще се случи), а бившия хегемон СССР се опитва да се позиционира и възроди, като създаде глобален конфликт, обаче нито НАТО, нито Китай искат да се ангажират и Путин ще яде дeбeлия скоро...
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То тази война с Украйна олигарсите я инициират и плащат, зад гърба на Путин! Путин сам нищо не може да направи.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сериозно с 152 а защо не 122 а да тия свършиха да ви и руските роми с глупавото ви лъжене
38
2
 
3
 
! Отговори
Да преди 1 година
Който е приближен до ФСБ И ПУТИН - БОГАТЕЕ. Който не е - отслабва и обеднява.
37
2
 
6
 
! Отговори
А ха преди 1 година
ОЛИГАРСИТЕ ЗАБОГАТЕЛИ, НО НАРОДЪТ - ОБЕДНЯЛ. ТО ЕДНОТО Е ЗА СМЕТКА НА ДРУГОТО. И В САЩ Е ТАКА. ЕДНИ БОГАТЕЯТ НА ГЪРБА НА МНООООГО ДРУГИ.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма олигарси - олигархията е власт на парите. Има милиардери, хора с много пари, но те нямат абсолютно никаква политическа власт. Това е точно обратното на онова, което виждаме в Украйна и в САЩ, ЕС и най вече в страни от Третия свят като България, където хората с много пари управляват държавата. Освен това, каквото и да мислят милиардерите за Путин, за тях е много изгодно с бизнеса си да участват във възстановяването на градове като Мариупол и другите нови територии на Русия, и да печеля