Руски зам.-министър е върнат от летището в Копенхаген

Сблъсък между Дания и Русия за броя на служителите в посолствата
13 сеп 2023 08:31, Елка Василева
32
Руски зам.-министър е върнат от летището в Копенхаген
Снимка: архив, БГНЕС

Заместник-министърът на здравеопазването на Русия Олег Салагай, който отивал на конференция на Световната здравна организация (СЗО) в Дания, е бил върнат на летището в Копенхаген, съобщи "Политико".

"О. Салагай, държавен секретар и заместник-министър на здравеопазването, трябваше да присъства на това събитие. На летище "Каструп" обаче му беше отказано влизане в Дания", пише руското посолство в Дания в Teлеграм. Осъждайки инцидента, посолството поиска извинение от датските власти.

Според местни медии датското външно министерство разследва въпроса.

Конференцията на СЗО е регионална среща на тема "Прилагане на поведенчески и културни познания за здравето" и се провежда в Копенхаген от 12 до 14 септември.

Отказът идва в резултат на сблъсъкът между Дания и Русия относно броя на служителите, работещи в посолствата на двете страни.

По време на преговорите за издаване на визи за служителите на датското посолство в Москва Русия многократно е подавала искания за издаване на визи в Копенхаген, за да напълни руското посолство там с "недекларирани агенти" или шпиони, заяви датският външен министър Ларс Льоке Расмусен пред информационния сайт DR по-рано този месец.

Сега руското посолство в Копенхаген има срок до 29 септември да съкрати персонала си до петима дипломати и 20 души административен и технически персонал, за да го приведе в съответствие с датското посолство в Москва, добави Расмусен.
(БТА, Пламен Йотински)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Бай Дрън. Тези от Дания постъпват като нашия военен министър, професорът по кибернетика и ИТ в БАН - Т.Тагарев. Той предлага закупуване на ракети за черноморските бази на БГ. Приближи се някой кораб в икономическата морска зона на БГ - бум! Сетне - бум,бум, после n-пъти бум-бум-бум! И накрая разбира се, се намесва НАТО! Професоре, не може ли по-рано да влезеш в щаба на НАТО и да си вземеш Мустафа Емин? А ние да се оправяме по дипломатически път, без бум-бум
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблемите в броя на служителите на Дания и Русия до зам.министъра на здравеопазването на Русия ли стигнаха? Или Дания иска да показва мускули? Не очаквахме, че Дания ще последва президент Байдън и НАТО На това му се казва провокация и тя почти винаги избива в равностоен отговор. Решиха САЩ чрез президента Байдън и ЕС да управляват света, което доведе до създаване на нова, с доста голям брой хора на влизащите в състава й страни- БРИКС. Сега Дания на световна сила ли се прави или е параван?
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как рашистите няма да спрете да лъжете. русия не била губила войни. Хахаха. Интернет имаш ли да влезеш да прочетеш за войните в които е участвала русия и колко от тях е загубила? Двете Световни Войни русия като калитко се оказа на страната на победителите благодарение на САЩ. Капитулираха за Брест-Литовския договор през първата. А през втората на един немец умираха по десет руснаци въпреки огромната военна помощ от САЩ и въпреки, че Германия се биеше на няколко фронта и нямаше нефт.
21
6
 
6
 
! Отговори
Как преди 7 месеца
пък не разбрахте, че Русия никога не губи войни? Губи битки, но печели войните. В нашата военна история обаче за съжаление е друго. Печелили сме битките, но сме губели войните. И дали им харесва на някои или не, такива са фактите!
20
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гаврата с руските клетници вече е посевместна.
19
8
 
9
 
! Отговори
Страшно е преди 7 месеца
Да нападнеш 25 пъти помалка държава,като територия и да те спукат от бой! 18 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка. Армия от пандизчии да направиш и тя да избяга. Флагманът по дъното да лази. Страшно е!
18
4
 
3
 
! Отговори
Германец преди 7 месеца
Само така :)
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Българин Пишеш се "българин", обаче какъв е интересът на България? Интересът на България е международното право да се спазва. Светът да се ръководи от закона, а не от това кой е по-силен. Иначе утре Турция да тръгне да "спасява" Кърджали. Затова истинските българи са за това Светът да покаже на русия, че номерът няма да мине и че Путин, Ердоган и който и да е друг не могат да правят каквото си искат срещу малки държави. Който е за русия не е за България.
16
6
 
7
 
! Отговори
Историка преди 7 месеца
Бой по руските окупатори. Бой, бой, бой!
15
4
 
5
 
! Отговори
А преди 7 месеца
На тях им трябват инженери, лекари и пр. от тези, които минават нелегално през европейските граници.
14
15
 
8
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Това само показва, че вече държави като Дания нямат правото да бъдат домакини на международни събития. Следващия път такива събития ще се провеждат на места където всички участници имат равен достъп.
13
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахах, вaтeнката наритана като мр(ъ)сно куче! Да усетят какво е отношението към тях по света
12
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нормално, никой не иска руски фашисти
11
7
 
20
 
! Отговори
Хаааха преди 7 месеца
Че и извинение искат !
10
14
 
22
 
! Отговори
дали преди 7 месеца
Някога България ще може да каже вън на руски министър? Ние един паметник на окупаторите не можем да махнем! Българите сме без достойнство.....
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТОЯ ПЪТ СТЕНАТА ЩЕ Я ПОСТРОИМ НИЕ! И НЯМА МАХАНЕ!
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АБЕ НЕЩО ВЪРНАХТЕ ВИПИЕНА НА РУБ ЛЯЦИТЕ ДНЕС, А? ОТ ПОСОЛСТВОТО ВИ ЗВЪННАХА МЕЖДУНАРОДНО... ПАК НИ ЦЪКАТ НА БЪЛГАРИТЕ ОП 12 МИНУСА...
7
15
 
29
 
! Отговори
Мухахахаха преди 7 месеца
С Рашистите вече всеки се отнася като с мръсни парцали! Това и заслужават!
6
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А ТАКА, САМО ИЗОЛАЦИЯ! ДА ХОЯТ ТАМ В КНДР И ЕРИТРЕЯ! КАТО ПРЕДИ 1989! ТАМ ИМ Е МЯСТОТО!
5
6
 
14
 
! Отговори
Вън преди 7 месеца
Всички фашисти,нацисти,*** вън от Европа