Путин продължава да печели милиарди от "Вагнер"

Русия пое пълен контрол над групировката
14 дек 2023 21:06, Нели Христова
80
Путин продължава да печели милиарди от "Вагнер"
Снимка: БГНЕС

Руското правителство e спечелило повече от 2,5 милиарда долара от търговията със злато в Африка, откакто руският президент Владимир Путин започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г.

Печалбите на Путин, според доклада Blood Gold, публикуван този месец, се движат от влиянието на "Вагнер" в големи части на Африка, където частната военна компания (PMC) е установила опора през последните години, като предлага услуги за сигурност и паравоенна помощ. Авторите на изследователската програма пишат, че "Вагнер" има "изключителни права" върху най-голямата златна мина в Централноафриканската република (ЦАР), мината Ндасима, "в замяна на поддържането на авторитарен режим".

"Вагнер" също така е установил контрол върху голяма рафинерия за злато в Судан, което, според доклада за кървавото злато, е позволило на PMC "да се превърне в доминиращ купувач на необработено суданско злато, с множество акаунти на руски военни транспортни самолети, изпращащи обработено злато от страната".

CNN съобщи през юли 2022 г., че руски служители са започнали контрабанда на злато от судански мини почти веднага след започването на войната в Украйна, според източници, запознати с въпроса.

"В ЦАР и Судан, където свързаните с "Вагнер" субекти вече са обект на международни санкции, хората на Кремъл разчитат на сложни канали за контрабанда и корпоративни тактики за уловки, за да извлекат големи количества кърваво злато от Африка до дестинации като Русия и Обединените арабски емирства, където може да се смеси с други легитимни източници на злато и да се преобразува в пари", според Доклада за кървавото злато, изследователска програма, стартирана през септември за разследване на връзката между западните минни компании, авторитарните правителства в Африка и наемниците на Вагнер.

В Мали силите на "Вагнер" получават пари в брой от военната хунта, която превзе западноафриканската държава през 2021 г. Според Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) силите на "Вагнер" за първи път са започнали да се разполагат в Мали с подкрепата на руския въоръжените сили само месеци преди Путин да нахлуе в Украйна и изиграха ключова роля в установяването на контрола на хунтата.

Докладът за кървавото злато казва, че членовете на PMC получават до 10,8 милиона долара на месец от правителството на Мали, което се финансира до голяма степен от данъчните приходи, събрани от шепа притежавани от Запада златодобивни компании в страната.

Според авторите на проекта златото, добито от африканските страни, се "изпира на международните пазари, което осигурява милиарди приходи на руската държава, като по този начин пряко и косвено се финансира войната на Русия срещу Украйна и глобалната инфраструктура за хибридна война“.

След смъртта на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин през август, руската армия пое пълен контрол над ЧВК, която изигра основна роля в агресията на Путин в Украйна. Силите на "Вагнер" многократно са обвинявани в извършване на военни престъпления както в битката си срещу Украйна, така и в части от Африка, за да установят контрол.

"Крайната цел на плана на Вагнер е да увеличи зависимостта на своите клиенти от силите на "Вагнер", за да останат на власт, като по този начин осигури дългосрочен поток от приходи за Кремъл и насърчава авторитаризма и нестабилността в целия регион като част от по-широката геополитическа стратегия на Русия за отвличане на вниманието и затъват демократичния Запад", гласи Докладът за кървавото злато.

"След смъртта на Пригожин групата наемници формално премина под контрола на руската държава", продължава докладът. "И все пак фокусът на Кремъл върху Африка и неговите операции с кърваво злато не показват признаци на промяна."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Херсонско направление, Кринки. ВС на РФ продължават да унищожават зомбита в с.Кринки на левия бряг на Днепър. Обстрелвани са и съоръжения на десния бряг на Днепър. Има засилване на действията на дронове на киевската хунта в този район. Вчера Путин в годишната пресконференция отдели немалко време на Кринки. Основното което той каза е: "Казах на НГЩ (началника на ГЩ Герасимов): не бързайте да ги изтласквате оттам. Нека пращат зомбита там. Това е от полза за нас. Но от ГЩ казват, че постепенно ще ликвидират плацдарма. Мисля, че всичко ще приключи скоро."
57
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Направление Запорожие, Ореховски участък. Зомбитата на киевският наркокартел атакуваха района на Вербовой, опитвайки се да си върнат наскоро загубени позиции - безуспешно. ВС на РФ провеждат настъпателни действия край Работино, където през последните дни бяха отвоювани няколко позиции от зомбакнацистишена. Зомбитата на киевската хунта потвърждават настъплението на ВС на РФ и обявява тъжна ситуация за себе си в този участък на фронта.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Той има тази възможност, докато владее тактическите височини.
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Донецко направление, Маринка и околностите. ВС на РФ са максимално близо до пълното освобождаване на града. Само няколко къщи остават зад зомбакнацистишените. Южно от Маринка настъпателните действия се активизираха в посока Победа, където се намира важен укрепен район на киевската хунта. Зомбитата на киевският наркокартел в този район контролират тактическите височини и укрепения район "Зверинец", за чието превземане от ВС на РФ беше съобщено тази година, но всичко това се оказа, че не е така. На юг от Маринка ВС на РФ напредва, а зомбакнацистишена яростно контраатакува. Той има тази възможнос
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Старобелско направление, Купянски район. Боевете се водят близо до село Ивановка в източната част на Купянския сектор. Руските бойци продължават да се опитват да прогонят зомбитата на киевският наркокартел от с.Синковка. Зомбакнацистишена отвръща на удара и не възнамерява да отстъпва. Периодично провежда контраатаки. В сравнение с други области темпът на напредък на ВС на РФ тук не е толкова висок. ЛБС практически не се движи.
53
1
 
6
 
! Отговори
xxx преди 4 месеца
А ние тези пари ги дадохме за чертежи на няколко самолета. Сега ще дадем и повече за чертежи на бронирани машини и ПВО.
52
2
 
13
 
! Отговори
Интересно преди 4 месеца
Ако сменят само имената от ЦАР и Судан на България и ЧВК Вагнер на Дънди прешъс все едно за нас са го писали този материал. А и това с кървавото злато ми напомня на кървави диаманти, случайно сигурно (крадеца вика дръжте крадеца).
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 53защо сега даже в момента канадци и американи го крадът бг златото с пълната подкрепа на нашето правителство.
50
8
 
6
 
! Отговори
Путин увери преди 4 месеца
Руската икономика е много мощна! Само яйца нямам!
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В смисъл, Вагнер изсмуква Африка за Путин!?
48
1
 
6
 
! Отговори
Нео преди 4 месеца
Сага достойна за роман. Дивашка история решена по мафиотски.
47
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Президентът Путин продължава да печели не само милиарди, но и популярност по целия свят. https://dzen.ru/video/watch/6579b2dc104a3500ba44f058 - опитът да го изолират се провали.
46
6
 
18
 
! Отговори
Браво на Путин! преди 4 месеца
Путин увери, че руската икономика е достатъчно стабилна, за да върви напред, въпреки икономическите санкции, войната в Украйна и конфронтацията със Запада.
45
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
русия ни окрала урана....в момента САЩ плащат милиарди на русия за уран, без който не може ядрената икономика, те си водят търговията, ний баламите слагаме санкции! все едно да плашиш куче със салам!
44
7
 
17
 
! Отговори
до 54 преди 4 месеца
абе, льо-льо, ти не разбра ли че колкото повече санкции слагат на русия, по-богата става! цяла европа го разбра, ама от такива дървени гл-ави като тебе ще страдаме...
43
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да влзът санкции срещу Ладите и Уазките и магазини Березка в ЕС и страни членки на НАТО, както да се забранят всякакви видове плодове и зеленчуци от Руски произход, също така селскостопанска техвика!
42
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По същият начин Русия обра и златото, и урана на България след като я освободи от турците.
41
5
 
11
 
! Отговори
Bad Face преди 4 месеца
Под знамената на евроатлантизма и русофобията, в Европа се правят мощни опити за реабилитацията на нацизма!
40
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин изобщо няма да се занимава с паментника. Прибалтийските пудели вече бутаха руски паметници, сега и гаднярката България. Бутането на паметници по никакъв начин няма да навреди Русия, и да я направи по слабя, или да и нанесе някаква щата. Щети ще има само за България, която още повече влошава отношенията си с Русия - световна икономическа и военна сила, най-богатата на ресурси страна.
39
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Киев беше взет още март миналата година с блестяща десантна операция, с 10 пъти по малко военни части от украинската армия. И после в Истанбул украинците получиха много изгодни условия на преговорите, и парафираха договора. И след като руснаците се изтеглиха от Киев, Борис Джонсън им казал, - не, хайде просто да воюваме, и украинците скъсаха договора. За това сега ще загубят цялата държава.