Путин: Украйна сама се вкара в ъгъла, прекъсвайки преговорите преди две години

Русия трябвало да атакува украински енергийни обекти в отговор на ударите на Киев
12 апр 2024 07:00, Елка Василева
129
Путин: Украйна сама се вкара в ъгъла, прекъсвайки преговорите преди две години
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин разкритикува планираната за юни в Швейцария международна конференция на високо равнище за мир в Украйна, предаде ДПА.

Русия няма да бъде поканена на конференцията, но в същото време ще стане ясно, че нищо не може да бъде решено без Москва, заяви Путин по време на среща с беларуския лидер Александър Лукашенко.

Още по темата
"И тъй като ние не отиваме там, сега хората казват, че ние отказваме да преговаряме", заяви Путин и сравни форума в Швейцария с "истински паноптикум", добави Путин.

В сряда руското посолство в Берн заяви, че Русия не е поканена на форума в Швейцария през юни, но добави, че и да беше поканена, Русия нямаше да участва в срещата.

Според Путин Украйна сама се е вкарала в ъгъла, като е прекъснала преговорите преди две години - малко след началото на войната.

Другата страна е смятала, че Русия може да бъде победена на бойното поле. Но това се оказа невъзможно, предположи Путин.

Москва е готова да преговаря, но не и по схеми, "които нямат нищо общо с реалността", заяви руският президент.
 
Сред темите в дневния ред на конференцията в Швейцария е формулата за мир предложена от украинския президент Володимир Зеленски.  Зеленски призова за изтегляне на руските войски от всички окупирани райони на Украйна. Но Путин настоява за мир, при който да бъдат запазени предишните завоевания на Русия, както и превръщането на Украйна в демилитаризирана, неутрална страна, която се отказва от членство в НАТО.

Путин заяви още,  че Русия е била принудена да започне да атакува украински енергийни обекти в отговор на атаките на Киев по руски обекти, предаде Ройтерс.

"За съжаление наблюдавахме серия от удари по нашите енергийни обекти и бяхме принудени да отговорим", цитират  руските информационни агенции казаното от Путин пред президента на Беларус Александър Лукашенко.

Путин заяви, че нападенията са част от целта на Русия за "демилитаризиране" на Украйна, тъй като атаките са засегнали военната промишленост на  Киев.

"Ако всичко се върти около решаването на въпросите, за които говорихме в началото, в енергийния сектор те са свързани наред с други неща с решаването на една от задачите, които си поставихме, а именно демилитаризацията. На първо място, ние изхождаме от това, че по този начин влияем на военнопромишления комплекс - отбранително-промишления комплекс на Украйна, и то пряко", каза Путин, цитиран от ТАСС.

По думите му Русия се е въздържала от извършване на подобни атаки през зимата "от хуманитарни съображения", предаде Ройтерс.

От своя страна на срещата Лукашенко заявил, че Беларус е готова да участва в процеса на мирно уреждане на ситуацията в Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Така че в този случай аз абсолютно подкрепям мирния процес, от който Русия никога не се е отказвала - и днес, наред с други неща", заяви беларуският президент.

Москва е готова за конструктивен диалог по украинското урегулиране, но няма да позволи налагането на позиции, които не се основават на реалностите, предупреди пък руският президент.

 "Нашата цел не е да поставяме всички в трудно положение. Напротив, ние сме готови да работим конструктивно", увери Путин в разговора с беларуския си колега Александър Лукашенко, визирайки уреждане на украинската криза.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
8
 
21
 
! Отговори
Сът преди 1 месец
До Анонимен. Още ли я дъвчете тая партенка с границите на НАТО? Русия имаше граница преди войната,а сега има още две! И какво като има граница? НАТО има ракети,който да прелетят над буферна зона! Просто на Путин не му харесва прокси държавите на Русия да се развиват! От части е и да спаси политическата си кариера! Ако Украйна стане европейски настроена,то и други бивши ссср-ски държави ще поискат. Путин чрез Украйна им казва,да внимават че това ще се случи и на тях.
84
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отново Европа може да е театър на войната, а народите и - пушечно месо за постигане на англосаксонските интереси.
83
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви пари и никакви оръжия могат да помогнат, ако Русия започне да удря по укротерористите както Израел в Газа. В момента тази измислена държавичка, която вече остава без население, съществува единствено благодарение на милостта и благородството на Русия и на Владимир Путин.
82
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не трябваше да ръчкате руската мечка...Искахте да превърнете Велика Русия в Ирак,Либия,Сирия,само че руснаците са друга бира.
81
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До GeorgievКакво имаш предвид, кое се забавя при тях?
80
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин им каза да има буфер между НАТО и Русия, за да няма обща граница. Но, НАТО искаше да се разширява към Русия и да опре до границата и. Украйна и Беларус са санитарен пояс за нас и Русия, да не си пречим и да се стряскаме с маневри, учения. Запада смяташе Русия за колос на глинени крака. Че не може да се защити и ще паднат Беларус и Украйна в западната сфера на лъжите за приемане в НАТО и ЕС.
79
4
 
11
 
! Отговори
Georgiev преди 1 месец
И Русия сама се изолира от света и върви назад в развитието си.
78
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...да пожелаем успех на Tръмп и Путин, да настане най- после мир по света...
77
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна ще се съобрази с желанията на Русия по един или друг начин. Руснаците живеят съвсем по "европейски" и всеки който казва нещо друго, вероятно гледа някъде навътре в степите където е много трудно да се живее. Имат всичко и с нищо не се различават от другите народи, даже са много напред. И да, като всяка държава с богат ресурсен залеж, иска да го използва за да върви напред. Какво по-различно прави от другите?
76
9
 
3
 
! Отговори
Bukov преди 1 месец
Референдуми трябваше да има в Украйна, под натиска на самия украински народ. А руския народ , просто трябваше да контрира Путин, че не може той да прави референдум, където си поиска. Камо ли да води война. Обикновенния руски или украински човек не иска война. Кой би искал война в която да убиват семейството и децата му. Всички тук гневни коментираци и защитаващи ту едната или другата страна...замислете се и засрамете се от себе си. Бъдете хора.
75
5
 
14
 
! Отговори
русофоб преди 1 месец
"Реалностите" са само в празната кагебейска глава на джуджакис.
74
8
 
8
 
! Отговори
Bukov преди 1 месец
Кажете ми кому е необходима тази война. Едните ще ми кажете, че Путин защитава руснаците в Украйна. Как ги защитава. А как защитава руснаците в Русия, които не мислят като него....в затворите...с отровите...убийствата и т.н. Другата страна, ще каже, че Зеленски защитава свободата и демокрацията. А има ли свобода и демокрация в Украйна. Кой трябваше да извърши референдуми в спорните територии. С две думи винаги народа е виновен. Защото е подвластен на политическата пропаганда.
73
4
 
11
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
До 80. А ве, стига сте плашили гаргите бе, съветски глу.пак! Няма ли да ви влезе в куххите кратуни, че ако се случи това, което си написал, си заминава цялото човечество?
72
4
 
15
 
! Отговори
империя на злото преди 1 месец
С терористи не се преговаря!
71
10
 
12
 
! Отговори
... преди 1 месец
еми нека да видим кой къде и как се е вкарал в ъгъла! Не за друго ами путин също като учителя си хитлер се крие по бункерите! Та така!
70
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въздуншо-космическите сили на Русия могат да устроят истински ад във всеки град и всяка точка на Европа.
69
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
68
9
 
11
 
! Отговори
Мъка преди 1 месец
До Анонимен 67 Мечо няма да бъде върнат в бърлогата , а ще бъде убит.
67
13
 
18
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
Така ли бе , Путин ? И ти реши че като не ти играят по гайдата , трябва да ги унищожиш . У-би-ец. Украйна сама определя бъдещето си.Не ти щат нито меда , нито жилото.
66
6
 
5
 
! Отговори
ндаа преди 1 месец
До ЧЕСТИТ 12 АПРИЛ Голямо правене на образование и университети,нали!?Направо сме се разчекнали от правене!Света направо е пощурял по нашите висшисти с купени дипломи!