Зеленски: Въпрос на време е употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия

Обновена: 31 май 2024 22:18 | 31 май 2024 22:17, Анисия Иванова
407
Зеленски: Въпрос на време е употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия е „въпрос на време“, предаде Ройтерс.

Останал без оръжия и хора на фронта, Киев засили натиска срещу западните си съюзници да премахнат ограничението за извършване на удари в руска територия, за да може да отблъсква по-добре руското настъпление.

„Мисля, че използването на каквото и да е оръжие, западно оръжие, на територията на Русия е въпрос на време. В противен случай не става дума само за мир", каза Зеленски пред журналисти по време на посещение в Стокхолм.

Украйна подчерта спешната необходимост от използване на оръжия, доставяни от Запада, за нанасяне на удари на територията на Русия, докато се защитава от руското настъпление в североизточната част на Харковска област.

Тази пролет Киев се оказа в неизгодно положение след 27-месечната пълномащабна инвазия, тъй като се сблъска със забавяне на военната помощ от САЩ, увеличаване на атаките срещу енергийната ѝ инфраструктура и стремежа на Русия да разшири фронтовата линия.

Американският президент Джо Байдън без много шум даде разрешение на Киев да обстрелва цели в Русия, които се използват за офанзивата в Харковска област.  

Зеленски съобщи, че Украйна е „получила съобщение от американската страна рано сутринта“ днес, което означава „стъпка напред“ в защитата на хората в селата по границата с Русия. Той не съобщи допълнителни подробности за водените разговори със САЩ.

Украинският президент уточни, че все още не знае възможните ограничения, свързани с използването на дългоочакваните изтребители Ф-16, но обърна внимание на въпроса за справедливостта на обсъжданията, като заяви, че Украйна трябва да може да отвръща на руските удари, съобщи БТА.

Германия, друг основен съюзник на Киев, сигнализира, че е отворена към използването на оръжията, дарени на Украйна за нанасяне на удари по военни обекти, подпомагащи атаките в Харковска област.

Франция също зае подобна позиция, заявявайки, че на Украйна трябва да бъде позволено да нанася удари по военни обекти, които Русия използва за нападения на нейна територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
7
 
6
 
! Отговори
народ путка преди 3 месеца
Народът не излезе и не се изправи да защитава родината. Народът позорно и страхливо избяга в чужбина. Да живеят на социални помощи в ЕС, да ги хранят с парите на европейските данъкоплатци.
139
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как върви тридневната спецобосрация на Путин? Мие ли вече кълките в Ламанша или е на тежки апове за запичане?
138
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България също ще участва във възстановяването на Украйна, както и целия Запад, САЩ, Саудитите, Китай, Япония, Емирствата, Турция и кой ли още не. Украйна за 1 година ще стане картинка, а нашата кo.чина ще остане същата
137
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скоро ще има афганския сценарий. На прикляквания и прибежки обратно към родното блато!
136
12
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Ха Добрутро! От над 2 години пиша, че докато украинците не започнат да удрят мордорските заводи за производство на оръжие, инфраструктурата за пренасяне на войски, храна и оръжие, като пътища и железопътни линии и най-вече кримския мост трябва да бъде съборен, войната ще си продължи вечно. Като бях дете постоянно слушах по ТВ-то за войната между Иран и Ирак. Продължила е 8 години. И тук ще е така без удари по Мордор
135
2
 
11
 
! Отговори
Всички знаят преди 3 месеца
Москва ще отговори с мощен парад на Филип Киркоров!
134
11
 
7
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
В Русия за патриотизъм се счита не любовта към своята родина,а ненавистта и омразата към другите народи!
133
9
 
6
 
! Отговори
Мурви преди 3 месеца
Ще видите , какво ще стане на 9 ти и кои ще влезе в европарламент , нема повече помощи за усрна , и чича Тръмп ще президенства , ще ви видим тогава простипутки , само ойа на зелката ще ви остане в устите ви
132
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинците ще бъдат Палестина номер 2!
131
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
130
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали воюваха с НАТО,сега руските тролеи що реват?
129
9
 
5
 
! Отговори
ха ха ха воюват преди 3 месеца
До Факт "Украинците воюват за Родината си,земята и семействата, а руските фашисти за Лада Калина!" - да, 10 милиона се присъединиха към Русия, а други 10 милиона украинци напуснаха Украйна да воюват за страната си, и украинките в чужбина първата и работа е да забременеят от някой местен - ха ха ха
128
6
 
8
 
! Отговори
Величко преди 3 месеца
Е И ... ? ! КАЖИ МИЗЕРНО НАРКОМАНЧЕ , КАКВО ЩЕ СТАНЕ , АКО УДАРИТЕ ? ! ЩЕ УПЛАШИТЕ РУСИЯ ЛИ ? ! А МОЖЕ БИ ЩЕ Я ПОБЕДИТЕ ? ! В ТОВА ДОРИ ДЯДО КУКУ БАЙДЪН НЕ ВЯРВА . Е , ТИ МОЖЕШ ДА СИ ХАЛЮЦИНИРАШ ОТ НАРКОТИЦИТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАШ ...
127
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно джудже-наркоман,наблъскано с ботокс, язди крепостните от 28 години.Стриже ги,дои ги,сега ги гони да *** в друга държава и те блеят ли блеят. Расианите не са народ,а планктон безгръбначен.
126
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що оръжия получиха,що кредити им дадоха ,що наемници се бият на тяхна страна и пак губят територии!
125
15
 
11
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 месеца
Време е Путин да целуне ръка на Зеленски, да се извини и да изтегли терористите си от Украйна.
124
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Воюват за да изгубят и последното което имаха! Разбиха си държавата ,че и половината народ го няма и няма да се върне! А земята я изкупиха американски фондове,а кой ще плаща кредитите? Всичко е разрушено! Ток няма!
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За момента е 50 срещу един и ефект няма!
122
10
 
10
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Украинците воюват за Родината си,земята и семействата, а руските фашисти за Лада Калина!
121
6
 
5
 
! Отговори
Гледам преди 3 месеца
Тук много любовници дето искатбда духат на зельо , ама чичя Путин , ще ви пецка хахахахах , ще поживеем може би , ще видим