Зеленски: Въпрос на време е употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия

Обновена: 31 май 2024 22:18 | 31 май 2024 22:17, Анисия Иванова
407
Зеленски: Въпрос на време е употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че употребата на западни оръжия за удари срещу руска територия е „въпрос на време“, предаде Ройтерс.

Останал без оръжия и хора на фронта, Киев засили натиска срещу западните си съюзници да премахнат ограничението за извършване на удари в руска територия, за да може да отблъсква по-добре руското настъпление.

„Мисля, че използването на каквото и да е оръжие, западно оръжие, на територията на Русия е въпрос на време. В противен случай не става дума само за мир", каза Зеленски пред журналисти по време на посещение в Стокхолм.

Украйна подчерта спешната необходимост от използване на оръжия, доставяни от Запада, за нанасяне на удари на територията на Русия, докато се защитава от руското настъпление в североизточната част на Харковска област.

Тази пролет Киев се оказа в неизгодно положение след 27-месечната пълномащабна инвазия, тъй като се сблъска със забавяне на военната помощ от САЩ, увеличаване на атаките срещу енергийната ѝ инфраструктура и стремежа на Русия да разшири фронтовата линия.

Американският президент Джо Байдън без много шум даде разрешение на Киев да обстрелва цели в Русия, които се използват за офанзивата в Харковска област.  

Зеленски съобщи, че Украйна е „получила съобщение от американската страна рано сутринта“ днес, което означава „стъпка напред“ в защитата на хората в селата по границата с Русия. Той не съобщи допълнителни подробности за водените разговори със САЩ.

Украинският президент уточни, че все още не знае възможните ограничения, свързани с използването на дългоочакваните изтребители Ф-16, но обърна внимание на въпроса за справедливостта на обсъжданията, като заяви, че Украйна трябва да може да отвръща на руските удари, съобщи БТА.

Германия, друг основен съюзник на Киев, сигнализира, че е отворена към използването на оръжията, дарени на Украйна за нанасяне на удари по военни обекти, подпомагащи атаките в Харковска област.

Франция също зае подобна позиция, заявявайки, че на Украйна трябва да бъде позволено да нанася удари по военни обекти, които Русия използва за нападения на нейна територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
9
 
11
 
! Отговори
еми окрайна умре преди 3 месеца
окрайна умре. Вън наглите окраинци!
159
6
 
17
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 3 месеца
Само изпеpкали дъpти алкохолици с провален живот и пенсии, на които им остава малко време за живот може да искат ескалиране на война, която се води на 200км от нас и дори включване на България в тази война. Дано да ви спрат пенcиите, всички лекари и сестри да отидат на фронта, а вие скaпаните дърти пенсии да пyкнeте първи. Няма да има кой да ви погребе, а такива като мен ще ви заграбят имотите и ще ги препродадем на балъци. Дърти нищoжeства!
158
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
157
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Представете си Шиши, Боко и Капитан Марков в окопите барабар с Карбовски на едно място. Тримата от Запаса пасти да яде.
156
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинските ф16 могат спокойно да излитат от Полша, Румъния или България. В тези държави има летища и са недостъпни за Русия!
155
18
 
12
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 3 месеца
Да си бе мирно в РуZия седяло, не би натовски ракети в Москва видяло!
154
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тежки времена настанаха за РуZия... войната ще стъпи и на нейна територия.
153
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ф16 ядоха вече бой по времето на Виетнамската война! От тогава насам платформата е същата!
152
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре дошли в 3-тата световна война. И през ум не ми е минавало, че може да се стигне до тук и то най-вече заради Украйна. Но явно е дошло време за рестарт на световната икономика и подредбата на властта. Кризата не си изпълни целта, пандемията също.Явно само старата, изпробвана рецепта все още върши работа.
151
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски много говори но като стане въпрос за броя на загиналите украински войници тогава мълчи. Защо ли?
150
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредния рекламен клип! Поредните лъжи!
149
12
 
8
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 3 месеца
Следващите месеци пристигат и първите Ф16 изтребители! А и западни воени инструктори ще има в Украйна, които ще помогнат западните оръжия да се използват максимално ефективно. СВО на Путин ще завърши много зле за него.
148
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мачкай Вова, мачкай всичко наред.
147
7
 
11
 
! Отговори
Z преди 3 месеца
Има и нещо хубаво във всичко това.Мечката по бързо ще прегази Окралайна.
146
9
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 3 месеца
Зеленски още Сега Започва да Наббива Кааннчето на Рууснака.....Сега Ще Гърмят Руски Летища, Рафинерии, Военни Заводи....Войната Тепърва Започва...до сега Беше Тренировка.....ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА.....
145
9
 
9
 
! Отговори
курвата украйна преди 3 месеца
Вместо да се обединят срещу агресора, те избягаха, вместо жените да работят на нощни смени в стоманолеярните да произвеждат снаряди както рускините през Великата отечествена, да отидат медицински сестри на фронта да спасяват ранените под грохота на снарядите, те укрокypвичките избягаха да забременяват от французи, белгийци, немци за да могат да останат в западна Европа, вече много са родили деца от местните. А мъжете се дегизират като жени за да избягат от Украйна.
144
6
 
7
 
! Отговори
Шукевич преди 3 месеца
Събудете ме след 100 години и в Расиа пак само ще се пие и краде.
143
8
 
5
 
! Отговори
Кисинджър преди 3 месеца
Загуби ли Украйна,Московия скъсва завинаги със славянството!
142
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците още не са започнали!
141
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с могилизацията? Намериха ли вече 500 хиляди укропитеци за пушечно месо?