Зеленски се надява за постигане на справедлив мир възможно най-бързо

Предвижда се провеждането на втора среща на върха
15 юни 2024 17:47, Анисия Иванова
255
Зеленски се надява за постигане на справедлив мир възможно най-бързо
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски изрази надеждата си за постигане на "справедлив мир възможно най-бързо" в началото на първата украинска мирна среща на върха, която се провежда в Швейцария без участието на Русия, предаде АФП.

"Всичко, което бъде договорено (на тази среща на върха), ще бъде част от процеса на постигане на мир, от който всички ние се нуждаем", заяви Зеленски и добави: "На тази среща на върха ще видим как се създава история".

Участват около 90 държави, но амбициите на срещата на върха са ограничени поради отсъствието на Русия и Китай.

"Заедно правим първата стъпка към справедлив мир", заяви украинският президент и добави, че "светът е по-силен" от Владимир Путин.

Руският президент де факто поиска капитулацията на Украйна преди каквито и да било мирни преговори.

"Това, от което се нуждаем, не е диктуван мир, а справедлив и равноправен мир, който отчита целостта и суверенитета на Украйна", отвърна германският канцлер Олаф Шолц, като повтори осъдителните думи на Съединените щати и НАТО.

От своя страна Зеленски осъди "хитлеристкия" "ултиматум" на руския президент, който през февруари 2022 г. започна инвазия в съседна Украйна.

"Искаме да вдъхновим процес за справедлив и траен мир", заяви швейцарският президент Виола Амхерд заедно с украинския си колега.

„Като международна общност можем да подготвим почвата за преки преговори между враждуващите страни. Ако искаме да вдъхновим мирен процес, Русия също трябва да се включи в някакъв момент. Това е ясно за всички", добави тя.

Предвижда се провеждането на втора среща на върха, в която Киев се надява да участва руска делегация, обясни Андрий Ермак, началник на кабинета на Зеленски.

Срещата, която се провежда в изключително шикозния курорт Бюргенсток, разположен високо над езерото Люцерн, ще започне с пленарна сесия, последвана от вечеря.

На 16 юни работни групи ще бъдат разгледани три теми: ядрена безопасност, свобода на корабоплаването и безопасност на храните, както и хуманитарни аспекти, по-специално съдбата на украинските деца, депортирани в Русия.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, заместваща президента Джо Байдън, който се завърна в САЩ след Г-7 в Италия, пристигна с над 1,5 млрд. долара помощ, главно за енергийния сектор и хуманитарна помощ.

Френският президент Еманюел Макрон ще участва в срещата на върха заедно с останалите държавни и правителствени ръководители на Г-7 (Канада, Германия, Италия, Япония и Обединеното кралство).

Швейцарските домакини искаха да съберат възможно най-много държави, особено от Глобалния юг, но сред нововъзникващите държави от БРИКС само Саудитска Арабия изпрати своя ръководител на дипломацията. Бразилия, Индия и Южна Африка имат по-малко високопоставени пратеници.

Що се отнася до Китай, той предупреди, че няма да участва, докато Русия не бъде включена в кръглата маса. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Що пишете глупости та разсмивате хората нищо няма да се реши на тази среща.
28
4
 
25
 
! Отговори
Фактите преди 4 месеца
Наркомана не е президент на Украйна! Превратаджия и диктатор, окупатор на собствения си народ! Лови ги по улиците и ги праща на смърт! Всеки ден новини за спрени камиони по границите, пълни с десетки хора! Възхваляваха го медиите, че бил новият Чърчил, но всъщност е Нерон за украинците!
27
4
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
межд съд за този уби-ец съсипа страната си не поиска веднъж преговори и мир
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди няколко часа Путин говореше за мир и краварите наскачаха под предлог че Путин се е уплашил от сделката Европа с Украйна. Сега наркомана си отваря устата за премирие. По логиката на краварите у сайта наркомана се е насраааал ли за да говори за премирие? Кажете УАААА, кравари жалки скааапани у форума? Муахахахахахаа...
25
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това не е конференция а срещна на съюзниците на Украйна. С нищо няма да се запомни.
24
5
 
24
 
! Отговори
Не е легитимен! преди 4 месеца
Наркомански е нелегитимен, от 21 март е никой, не може да води преговори и да сключва споразумения, защото нищо от това, което обещава и подписва не е законно.
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма да стане скоро . Такива войни продължават 4 години а после Русия побеждава а другата империя се разпада в случая ЕС ту .
22
2
 
20
 
! Отговори
Киндзмараули преди 4 месеца
Не украинският, свинерейховкият и не президент, а с истекъла трайност Валдуремар Зеленски не може да изрази никаква надеждата за постигане на "справедлив мир възможно най-бързо". Тъй като самия той (тухленски) вече на няколко пъти усс ра мирна инициатива, защото пендос и наглобрит му така нареждали.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя скоро ще му режат кратуната
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много брадясал бря,като Че Гевара.
19
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отказваш се от Донбас и мирът е готов бе, наркоман. Кое не разбра???? Владимир Путин от две години ти го говори.
18
0
 
21
 
! Отговори
Чичолина преди 4 месеца
Все едно да се срещна с някой,който един ден се чувства мъж,а на другия жена.Без Русия с кого ще сключват мир?Със себе ли си?
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма ли клиники за зависимост в Украйна що не го лекуват тоя явно е пристрастен към дрогата
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Той не е президент ! Той е узорпатор вземете прочетете конституцията им и се консултирайте с юрист да ви обясни основни тълкования
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не изглежда добре,чака го съд и затвор .Ако кукловодите не го убият преди това
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво общо има на Украина с НАТО? Столтенберг ли ще предложи план за мир? Зелю защо се оттегли от Истанбулската среща?
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как мир без Русия тоя е прекалил с дрогата
12
12
 
2
 
! Отговори
Фитока преди 4 месеца
Орбан(Вили),а не Виктор провали Унгария и Швейцария взе заслужена победа с 3 на 1. Оле!
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин официално предложи мир и прекратяване на конфликта. Признаване на четирите нови области които се присъединиха към Русия, изтегляне на украинските окупационни войски от руските територии, извънблоков и неутрален съюз на Украйна, демилитаризация и денацификация на останалата част от Украйна, гарантиране на правата на националните малцинства и отмяна на всички санкции на запада срещу Русия.
10
0
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 4 месеца
Много мъка има по тоя свят. А тези в глас вият като ***.