Зеленски се надява за постигане на справедлив мир възможно най-бързо

Предвижда се провеждането на втора среща на върха
15 юни 2024 17:47, Анисия Иванова
255
Зеленски се надява за постигане на справедлив мир възможно най-бързо
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски изрази надеждата си за постигане на "справедлив мир възможно най-бързо" в началото на първата украинска мирна среща на върха, която се провежда в Швейцария без участието на Русия, предаде АФП.

"Всичко, което бъде договорено (на тази среща на върха), ще бъде част от процеса на постигане на мир, от който всички ние се нуждаем", заяви Зеленски и добави: "На тази среща на върха ще видим как се създава история".

Участват около 90 държави, но амбициите на срещата на върха са ограничени поради отсъствието на Русия и Китай.

"Заедно правим първата стъпка към справедлив мир", заяви украинският президент и добави, че "светът е по-силен" от Владимир Путин.

Руският президент де факто поиска капитулацията на Украйна преди каквито и да било мирни преговори.

"Това, от което се нуждаем, не е диктуван мир, а справедлив и равноправен мир, който отчита целостта и суверенитета на Украйна", отвърна германският канцлер Олаф Шолц, като повтори осъдителните думи на Съединените щати и НАТО.

От своя страна Зеленски осъди "хитлеристкия" "ултиматум" на руския президент, който през февруари 2022 г. започна инвазия в съседна Украйна.

"Искаме да вдъхновим процес за справедлив и траен мир", заяви швейцарският президент Виола Амхерд заедно с украинския си колега.

„Като международна общност можем да подготвим почвата за преки преговори между враждуващите страни. Ако искаме да вдъхновим мирен процес, Русия също трябва да се включи в някакъв момент. Това е ясно за всички", добави тя.

Предвижда се провеждането на втора среща на върха, в която Киев се надява да участва руска делегация, обясни Андрий Ермак, началник на кабинета на Зеленски.

Срещата, която се провежда в изключително шикозния курорт Бюргенсток, разположен високо над езерото Люцерн, ще започне с пленарна сесия, последвана от вечеря.

На 16 юни работни групи ще бъдат разгледани три теми: ядрена безопасност, свобода на корабоплаването и безопасност на храните, както и хуманитарни аспекти, по-специално съдбата на украинските деца, депортирани в Русия.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, заместваща президента Джо Байдън, който се завърна в САЩ след Г-7 в Италия, пристигна с над 1,5 млрд. долара помощ, главно за енергийния сектор и хуманитарна помощ.

Френският президент Еманюел Макрон ще участва в срещата на върха заедно с останалите държавни и правителствени ръководители на Г-7 (Канада, Германия, Италия, Япония и Обединеното кралство).

Швейцарските домакини искаха да съберат възможно най-много държави, особено от Глобалния юг, но сред нововъзникващите държави от БРИКС само Саудитска Арабия изпрати своя ръководител на дипломацията. Бразилия, Индия и Южна Африка имат по-малко високопоставени пратеници.

Що се отнася до Китай, той предупреди, че няма да участва, докато Русия не бъде включена в кръглата маса. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
5
 
! Отговори
Евро 2024 преди 4 месеца
Русия имаше извънземни спортисти! Сега знам само Медведев и Рубльов!
48
3
 
15
 
! Отговори
Не преди 4 месеца
Който иска мир,говори за мир,предлага мир.Да сте чули западните страни да говорят за мир?!
47
26
 
6
 
! Отговори
Слава Украiнi преди 4 месеца
Русия ще капитулира до края на лятото! Путин ще бъде изправен пред военния трибунал в Хага. А Кремъл ще изплаща репараци в продължение на 50 години!
46
3
 
23
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Разходка до Швейцария на държавни разходи и нищо повече.Путин вчера си каза думата и чака.
45
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
САЩ пусна Русия в кучшката колиба, тя се качи на масата.
44
2
 
12
 
! Отговори
Cpt. William Lynch преди 4 месеца
Зелевата глава опушена не е чела книги и история! Ако вместо да се снима в клипове с латексови костюми на високи токчета едно време, беше прочел нещо, можеше и да знае какво се случва винаги с подобните му, употребени от господарите му. Жалко само за десетките хиляди, дано не станат милиони невинни жертви! Или както го казва един доказано и самопризнал си "пpоcт" българин : "Много като тебе вече плакаха"
43
2
 
10
 
! Отговори
НАШ ГЛАВЧО И ТОЙ преди 4 месеца
БАРАБАР ПЕТКО С МЪЖЕТЕ
42
3
 
17
 
! Отговори
абе преди 4 месеца
нищо няма да стане, войната ще си продължи до освобождаване на цялата у-крайна област от фашистката хунта! зеления плъх е продал половин украйна на запада и янките и те хич не ги интересуват разни хохли, земята е важна!
41
2
 
12
 
! Отговори
ПУТИН ВЕЧЕ ПОСТАВИ преди 4 месеца
УСЛОВИЯТА > ЗЕЛЕ НЕ СЕ ОСЛУШВАЙ, ДА НЕ СТАНЕ КЪСНО
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Единственото, което постига е да губи територии и човешки животи.
39
3
 
9
 
! Отговори
Справедлив преди 4 месеца
Нямали да го гътнат вече.
38
3
 
23
 
! Отговори
Хора преди 4 месеца
Каква среща за мир ,без другата страна в конфликта Русия, тези имат ли акъл или нас ни правят на луди?!
37
9
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 4 месеца
Защо лудия иска Запада да свали санкциите,след като те са били благотворен мехлем за руската икономика?
36
3
 
14
 
! Отговори
ххх преди 4 месеца
Този Зеленски дали се усеща колко омръзна на хората? Винаги е недоволен винаги иска още сякаш някой е длъжен да работи за него. Неговите претенции са безкрайни и изобщо не мисли кои може да му помогне и с какво. Направо иска и трябва да му се даде. Колко милиарди долари получи до сега и никой не знае за какво ги е вложил да не говорим за оръжието. Направо е отвратителен вече.
35
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Орбан падна 1:3
34
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин да беше поискал това, преди да нахлуе в Украйна! Тогава искаше други работи!
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За Путин решителна е помоща на Марков, по засекретени канали!
32
4
 
19
 
! Отговори
да преди 4 месеца
браво на китай! какви преговори за мир, като русия я няма! с кого преговарят тия мушмуроци, с извънземните ли?
31
21
 
8
 
! Отговори
Фют преди 4 месеца
Абе чебурашки, един "нелегитимен" президент (според вашите умотворения) го посрещат с почести на запад, в арабските страни, Япония, а вашето жуже се крие само в бункера, щото а излезна, а го закопчаха и право в Хага. Набийте си в кратуните, че по време на война не се правят избори.
30
3
 
7
 
! Отговори
бай Гошо преди 4 месеца
да де, ама щом нарко-нацисткият клоун-резидент (с неясен статут) се размотава в Швайцария, що подава позивна "Волга" (149.2 MHz УКВ)?