Зеленски: Преговорите за мир започват утре, ако Русия се изтегли

Русия не е готова за "справедлив мир", смята той
16 юни 2024 20:32, Анисия Иванова
246
Зеленски: Преговорите за мир започват утре, ако Русия се изтегли
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия не е готова за "справедлив мир" и настоя, че Киев е отворен към незабавни преговори, ако Москва изтегли войските си от страната.

Украинският лидер проведе пресконференция в края на голяма дипломатическа среща на върха в Швейцария, предназначена да събере подкрепа за предложенията на Киев за това как трябва да приключи войната.

„Русия и нейното ръководство не са готови за справедлив мир, това е факт“, каза Зеленски цитиран от Франс 24.

Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., отприщвайки най-големия конфликт в Европа след Втората световна война. Нейните сили все още контролират малко под една пета от международно признатата територия на Украйна, включително полуостров Крим, който Москва анексира през 2014 г.

Руският президент Владимир Путин поиска Украйна да изтегли собствените си войски от южната и източната част на страната, ако иска инвазията да спре.

Френският президент Еманюел Макрон нарече искането "призив за капитулация", докато Зеленски отхвърли подобен ултиматум.

Днес Зеленски призова за пълно изтегляне на Русия и зачитане на "териториалната цялост" на Украйна. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака нищо, ако те напуснат нашите законни територии", подчерта той.

Зеленски също каза, че би искал Китай да играе по-голяма роля в преговорите за уреждане на конфликта.

Пекин, близък политически и икономически съюзник на Русия, не присъства на срещата в знак на протест, че Москва не е поканена.

„Вярвам, че Китай може да ни помогне. Ето защо много бих искал да видя някои предложения, които китайската страна има“, каза Зеленски.

"Украйна никога не е казвала, че Китай е наш враг", добави той. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
10
 
3
 
! Отговори
БЕЖАНЦИ ОТ РУСИЯ... преди 4 месеца
ИМА МНОГО И В БЪЛГАРИЯ......
65
1
 
28
 
! Отговори
Цирк преди 4 месеца
А какво стана с подписаната от теб забрана за преговори с Русия?!
64
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От 200 Държави само 80 подкрепят САЩ които разпалиха този конфликт а останалите над 100 явно предпочитат да са на страната на Русия
63
0
 
27
 
! Отговори
Име преди 4 месеца
Този пак е прекалил....какви преговори при изтегляне? Къде е логиката за преговори тогава?! Тоя си липи,че е кукла на конци! Тези които са останали е Украйна ще го обесят скоро!
62
0
 
24
 
! Отговори
Историята преди 4 месеца
е пише от победителите.........................а Зеленски изгуби войната, той носи лична отговорност за смъртта на хиляди украинци(мъже, жени и деца)..........защото не спазваше споразуменията от Минск...............не е само той виновен, помним думите на Порошенко:"За нас ще има пенсии и заплати, децата ни ще ходят на детска градина и училище, а те (руснаците в Източна Украйна) няма да получават заплати и пенсии и децата им няма да ходят на училище!
61
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
явно, войната ще свърши в киев. а зеленски да се замисли какво го очаква след това за насилствената мобилизация, отвличането на хора по улиците, избитите на границата при опит да напуснат страната
60
1
 
15
 
! Отговори
Историята преди 4 месеца
се пише от победителите.........................а Зеленски изгуби войната, той носи лична отговорност за смъртта на хиляди украинци(мъже, жени и деца)..........защото не спазваше мирните споразумения...............не е само той виновен, помним думите на Порошенко:"За нас ще има пенсии и заплати, децата ни ще ходят на детска градина и училище, а те (руснаците в Източна Украйна) няма да получават заплати и пенсии и децата им няма да ходят на училище!"!!
59
14
 
6
 
! Отговори
ЕВРАЗИЙСКИТЕ ОРДИ преди 4 месеца
ПЪПЛЯТ КЪМ ЕВРОПА..... ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА, РУСИЯ И ПЪТИН
58
2
 
17
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Официално признатите от САЩ държави в света са 195 ако не ме лъже паметта от които 80 са подписали нещо без никаква стойност! Въпросът който би бил много на място е, колко държави са на страната на САЩ заставайки директно срещу хегемонът САЩ отказвайки да присъстват и подписват каквото и да било и колко държави подкрепят Русия в този конфликт и я смятат за надежден партньор който държи на думата си и подписаните договорености?!
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Срам ме е, че има българи, които подкрепят продължаването на войната и избиването на хора. Дано Турция не ни напада, че те сигурно пак ще са съгласни да ни анексират територии, защото само до преди малко повече от 100тина години са били част от османската империя.
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Забележете, Макрон му казал, че това е капитулация!!! Хахахахахаха Аматьор!!!
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Условията ги поставят победителите. Никой не ги е карал да избиват хората в Донбас. Когато през 2019 г. в Париж седнаха Макрон, Путин, Меркел и Зеленски да обсъждат Минските споразумения, Зеленски се смееше на масата и въртеше подигравателно очи при речта на Путин. Има видео. Може да видите Зеленски в истинската му светлина. Минските споразумения Меркел по- късно каза, че били да се даде време на Украйна да се въоръжи. Лъжците рано или късно се разкриват сами.
54
2
 
17
 
! Отговори
До 57 преди 4 месеца
А дали Европа ги иска с тия бандеровци и защо не я приеха в ЕС и НАТО тая Бандерия,в която дори не се проведоха избори за президент като му изтече мандата на Зеления наркоман
53
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички държави от БРИКС, както и Швейцария, и Ватикана отказаха да подпишат Финалната декларация във варианта на Зеленски. Също така не направиха призив за оттегляне на Русия от Украйна. Сега Зелето се гърчи и навива на сърми.
52
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Денонощно само празни приказки и пълни глупости.
51
4
 
18
 
! Отговори
Храбрият петел преди 4 месеца
Мечката по-вероятно е да го натегли,а не да се изтегли.
50
29
 
5
 
! Отговори
КАКВО ИСКА РУСИЯ?? преди 4 месеца
ХОРАТА В УКРАЙНА ПОКАЗАХА ЧЕ ИСКАТ ДА СА ЕВРОПЕЙЦИ И НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ ЗА ЧЕЧНЯ, ДАГЕСТАН,РЕЗАСТАН.... ИСКАТ СИ В ЕВРОПА...... РУСИЯ ИСКА НА СИЛА ДА ГИ ПРАВИ МЮСЮЛМАНИ....... НЯМА КАК ДА СТАНЕ.
49
4
 
31
 
! Отговори
Зевс преди 4 месеца
За първи път в световната история чувам губещата страна да поставя условията за мир.
48
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
РФ отслабва от вътре, това го усещат в Дагестан, Ингушетия, Чечня и т.н., които много "обичат" рашистите. Малко курабийки и стана работата
47
4
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 месеца
42,явно не познаваш руската душа...Руснаците УВАЖАВАТ и не забравят жертвите си !..Пълен абсурд е надеждата да загърбят хилядите жертви и да предадат делото,за което те умряха..Путин ще го разкъсат,ако се навие на такова нещо..Осъзнайте:-Русия НЕ Е Путин !!!!!!!