Осуетен е втори терористичен атентат в Русия

Москва е била подпомогната от Турция
18 юни 2024 18:50, Нели Христова
40
Осуетен е втори терористичен атентат в Русия
Снимка: БГНЕС

Осуетен е втори терористичен атентат в Русия след този в "Крокус сити хол", отново от афганистанския клон на "Ислямска държава".

Това е станало, след като турското разузнаване е предупредило руските власти за втора атака, организирана от "Вилаят Хорасан", които поеха отговорност за удара в концертната зала, съобщава турският вестник "Хюриет", цитиран от руските медии.

Според турското издание терористите се готвели да ударят препълнен с хора търговски центърв Русия.

Турските спецслужби осъществили контакт с Москва и разкрили плана на терористичната групировка. Информацията за нов атентат е била получена от техните служби от членове на терористичната организация.


Повече подробности "Хюриет" не съобщава, но припомня, че турските служби от дълго време следят дейността на "Вилаят Хорасан" и са разпитали много техни членове след нападението над църквата "Света Мария" в Истанбул през януари 2024 г., като са установили контакт с руската страна.

Терористичният клон на ИДИЛ удари на 22 март тази година препълнената с хора "Крокус сити хол" преди началото на концерта на група "Пикник". Терористите откриха стрелба по публиката и подпалиха залата. В резултат на терористичната атака и пожара загинаха над 140 души, сред тях и няколко деца, припомня "Комерсант".

Нападателите избягаха с лека кола в посока на Украйна и бяха задържани на територията на Брянска област от екипите на ФСБ, пише Дир.бг. Допълнително бяха арестувани още няколко лица, които се считат за помагачи на нападателите - общо до момента за терористичния акт в ареста са 12 души.

Отговорност за атаката пое клонът на ИДИЛ - "Вилаят Хорасан", макар че доста време след атентата руските власти твърдяха, че има "украинска следа", тъй като терористите са бягали към украинска територия и там е имало подготвен "прозорец" за тях, за да преминат границата. Украйна отрече какво и да било участие в терористичния акт. Впоследствие руската страна призна, че терористичният удар е дело на ИДИЛ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Русия
Каква е целта на срещата между Владимир Путин и Ким Чен Ун?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
0
 
! Отговори
До 26 КАТИЛА преди 1 седмица
ДАНО ИРЕНА ДИМИТРОВА ПУКНЕ СКОРО И СТАНЕ ГРУЗЗ 200. ДАНО ЧЕРВЕЙ ДА ИЗЛИЗАТ ОТ ОЧИТЕ .
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
и предният атентат беше свързан с Турция, бяха ходили в Истанбул, живели в скъп хотел, обучавали ги
34
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Със сигурност разузнаването на САЩ е помолило Турция да предаде информацията на малоуууумниците от Русия да не стане като миналия път че не са разбрали, въпреки ясното предупреждение.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
У нас такова нещо е невъзможно, на всеки ъгъл има дюнер!
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До читалище заря. Тоест никога.
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не е оневинявал Украйна за Крокус.
30
11
 
10
 
! Отговори
До читалище заря преди 1 седмица
Имам чувството, че когато кремъл падне, 80% от "медиите" и "журналистите" в България ще изчезнат завинаги. За политиците и "бизнесмените" да не говорим. Там сигурно процентът ще бъде дори по-висок.
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дано руснаците се усетят навреме, че да подкрепяш мюсюлмани няма да те докара до нищичко хубаво и до никакъв просперитет. Чакат ни всички средновековно затъмнение и връщане назад под полумесеца. Тази религия е скарана с прогреса и напредъка. Не е лошо да го осъзнаят вече и самите мюсюлмани, че в религия се вярва, а не се управлява с религия и не се налага религия над света като идеология по този начин, по който са тръгнали с терор и изнасилвания. Така ще събудят кръстоносците само и ще погинат
28
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Наистина скоро на окраина ще й остане само славата. Славата, че е временно са я рисували по атласите по география.
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това не пречи на братушките да изчистят окраинската следа по осуетения теракт!
26
11
 
7
 
! Отговори
Фют преди 1 седмица
"Осуетен е втори терористичен атентат в Русия след този в "Крокус сити хол", отново от афганистанския клон на "Ислямска държава"."... Абе, вие мало умни сте се родили или после сте станали такива? Как точно е осуетен терористичния акт в Крокус сити хол??? САЩ ги предупредиха, те казаха, че това е дезинформация и при Кобзон отидоха около 150 чебурашки. Така ли се осуетява терористичен атентат???
25
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи турците са съобщили на всемогъщите служби на Раша, че щял да стане атентат..., явно наистина рашките са много зле :)))
24
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Слава на Украйна Всички сте такива мизерници. Добре, че ви зачиства Вова.
23
5
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 1 седмица
До *** за тия пари -толко. балгериа ин орбит и сайтовете от инвестор са едни от вероятните губещи при така очерталия се недостиг на рубли за медийна поддръжка.
22
7
 
10
 
! Отговори
Только Россия преди 1 седмица
С днем освобождения Донбасса!
21
22
 
10
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 1 седмица
Жалко, че са го осуетили, но все някога ще стане. Успех на ИДИЛ!
20
0
 
9
 
! Отговори
Мисирки преди 1 седмица
Или се казва атентат, или терористичен акт. Терористичен атентат е същото като млади деца
19
8
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 1 седмица
тоест, лийда тука е, че според "руски медии", турският вестник "капитал" е казал, че турските служби може би са снесли информация, която евентуално е довела до разкриване на още един организиран от ФСБ атентат. ей, тоя румен бояджиев спирка нема
18
10
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Ами да видят какви са новите им приятели. Няма на кого да се сърдят освен на себе си. Канят движението Талибан на икономически форум в Питер, Иран, Сирия са първите дружки, Хамас го подкрепят индиректно. Какво повече да кажем!
17
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
агента на кгб се е напил и се е издънил