Осуетен е втори терористичен атентат в Русия

Москва е била подпомогната от Турция
18 юни 2024 18:50, Нели Христова
40
Осуетен е втори терористичен атентат в Русия
Снимка: БГНЕС

Осуетен е втори терористичен атентат в Русия след този в "Крокус сити хол", отново от афганистанския клон на "Ислямска държава".

Това е станало, след като турското разузнаване е предупредило руските власти за втора атака, организирана от "Вилаят Хорасан", които поеха отговорност за удара в концертната зала, съобщава турският вестник "Хюриет", цитиран от руските медии.

Според турското издание терористите се готвели да ударят препълнен с хора търговски центърв Русия.

Турските спецслужби осъществили контакт с Москва и разкрили плана на терористичната групировка. Информацията за нов атентат е била получена от техните служби от членове на терористичната организация.


Повече подробности "Хюриет" не съобщава, но припомня, че турските служби от дълго време следят дейността на "Вилаят Хорасан" и са разпитали много техни членове след нападението над църквата "Света Мария" в Истанбул през януари 2024 г., като са установили контакт с руската страна.

Терористичният клон на ИДИЛ удари на 22 март тази година препълнената с хора "Крокус сити хол" преди началото на концерта на група "Пикник". Терористите откриха стрелба по публиката и подпалиха залата. В резултат на терористичната атака и пожара загинаха над 140 души, сред тях и няколко деца, припомня "Комерсант".

Нападателите избягаха с лека кола в посока на Украйна и бяха задържани на територията на Брянска област от екипите на ФСБ, пише Дир.бг. Допълнително бяха арестувани още няколко лица, които се считат за помагачи на нападателите - общо до момента за терористичния акт в ареста са 12 души.

Отговорност за атаката пое клонът на ИДИЛ - "Вилаят Хорасан", макар че доста време след атентата руските власти твърдяха, че има "украинска следа", тъй като терористите са бягали към украинска територия и там е имало подготвен "прозорец" за тях, за да преминат границата. Украйна отрече какво и да било участие в терористичния акт. Впоследствие руската страна призна, че терористичният удар е дело на ИДИЛ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Русия
Каква е целта на срещата между Владимир Путин и Ким Чен Ун?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
19
 
13
 
! Отговори
АНИСИЯ ИВАНОВА ПУТИН преди 1 седмица
НИЩО НЕ СА ОСУЕТЕЛИ! ЛЪЖАТ И СИ ПРАВЯТ РЕЙТИНГ! ТЕРОРУСКАТА Е ЛЪЖА ДО ЛЪЖАТА!
15
9
 
7
 
! Отговори
Фитока преди 1 седмица
Ако е вярно е голяма грешка,защото не са украинци и руснаците за такива милост нямат.Достатъчно е да си спомним как със Солнцепек сляха в едно хора и сгради в два квартала на столицата на Чечня Грозни.Тези от Хорасан са в планините на седем държави като банди,хайдуци и държавата им е виртуална и в Иран,което също може да е причина,но едва ли,след като им е платено и са от Туркменистан,а в бившия СССР връзките са над 70 години,така че не изключвам поне съдействие от украинци.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 8. Нещо обърка ябълките и крушите
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
10, това е не само много интересно, но красноречиво показателно.
12
8
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
един вид добрите, облечени в тъмносиньо са неутрализирали клетка на лошите, облечени в тъмносиньо. пада смях, а ши3и вече е на върбата..тая вечер ше е интересно ахаххахаххахахаххахаххахах
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нормална практика е службите взаимно да се информират.
10
10
 
10
 
! Отговори
ъ преди 1 седмица
Ислямска държава удрят яко само по държави, които са крайно неприятни на САЩ. Сирия, Ирак, Турция, Русия. Това не е ли много интересно
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До А бе - А бе ще ти избия зъбките , абееее
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От де па на де, Турция помага на враг на НАТО?
7
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези атентати у Рашка руските служби сами си ги организират и сами си ги осуетяват те контролират световният тероризъм както беше казал един разузнавач ако се хвърлят две бомби на Любянка тероризма в света ще секне , там се раждат идеите.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Към Украйна ли бегат?
5
1
 
14
 
! Отговори
А бе преди 1 седмица
Кога ще научите как се пише? Осуетен е ПЪРВИ терористичен атентат! Предишният не беше..
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 2. Имаш некви видения че някой бил твърдял нещо си. Постоянно си на черешата.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мижи да те лажем. Турците са напраили постановка с неква цел. Кви бяха ония идиловци от афганистански клон в Турция който е турски клон и терористи с националност таджикистанци... нищо се не разбра.
2
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И нашите копейки твърдяха, че Украйна е виновна, дори след като Русия призна, че е ИДИЛ. Наште пак: не, Украйна е. Подлизурковците се правеха на "по- светци от папата". Голям майтап са.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Падишаха връща услугата когато руснаците го предупредиха за готвения от военните преврат.