Украйна потвърди, че се изтегля от позиции в Часов Яр

Градът е ключов за Русия
Обновена: 4 юли 2024 13:07 | 4 юли 2024 13:07, Нели Христова
302
Украйна потвърди, че се изтегля от позиции в Часов Яр
Снимка: БГНЕС

Украинската армия съобщи днес, че войските ѝ са се изтеглили от краен квартал на стратегическия град Часов Яр в източната Донецка област, предаде Ройтерс.

Вчера Русия обяви, че силите ѝ са поели контрол върху малкия квартал „Новий“, припомня агенцията.

Часов Яр се намира на възвишение. Ако Русия установи пълен контрол върху града, силите ѝ ще могат да го използват като позиция, от която да започнат настъпление на запад към Краматорск и Славянск, пише БТА.

"Удържането на квартала на канала стана нецелесъобразно, след като врагът навлезе в него, защото това застрашаваше живота и здравето на нашите военнослужещи, а позициите на защитниците ни бяха разрушени", заяви украинският военен говорител Назар Волошин пред националната телевизия.

Руските сили, които нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., от няколко седмици бавно напредват в Донецка област и едновременно с това се опитват да открият нов фронт близо до североизточния град Харков, отбелязва Ройтерс.

Настъплението в Харковска област беше спряно, но украински военни анализатори признават, че Украйна преживява трудна година на бойното поле и че забавянето на получаването на американска военна помощ е оказало влияние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
4
 
8
 
! Отговори
никой преди 3 месеца
нищо не казва за откраднатите пари от фащ за доставката на ф/и/16 и дали ще ги доставят -.......
138
4
 
11
 
! Отговори
Нижная Подсветка :) преди 3 месеца
да де, ама не случайно се изтеглят от позиции в Часов Яр - явно са разбрали, че ще им го втъкнат, вкл. изотзадзе (откъм запад)
137
5
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 138 "Това не означава, че трябва да поддържаме фашистки режими." - но 80% сте про'с'таците дето все още гласувате за него, та да ви даде една МРЗ, у нас, нали?!
136
7
 
5
 
! Отговори
До 142 преди 3 месеца
И все пак Европа е много по-гъсто населена от федерацията, нали? Странно след като тълпи заминават за Русия.
135
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A какво става с визите за САЩ, след 30 години 6лизане на американски гьзове, българите могат ли свободно без визи да бегат в САЩ като западно европейци, или българите са нещо втора категория хора?
134
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво е Европа - почти половината територия на Европа се намира в границите на Русия. Русия заема от Еврпа почти колкото всички страни на ЕС взети заено. Европа - това е Русия. Западна Европа е само едно малко кътче, една малка обедняваща окрайна на Континента, който се владее от Русия. Там са ресурстите, там са богатствата на света, там е бъдещето на света.
133
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пред руското посолство опашки за желаещи емиграция в Русия, поне 5 километра! Хората вечер стоят, системата не смогва да обработи заявленията,Уиндоуса закъсва! Цялото ни население иска да ходи в Русия, но го бавят!
132
7
 
11
 
! Отговори
Не, обратното е! преди 3 месеца
До 136. Христо Христов. До 28 "... Абе аз не знам некой да бега в Русия, бе, всеки бега на запад," - ми щот си про'с'т, затова не знаеш. . . . . Не знаеш, защото нямаш информация! Всеки, който има пари може да отиде в Русия! Това е както при всяка страна, имаш пари можеш и обратното нямаш и не можеш, като при тебе! Наясно ли си какви селища има около Байкалското езеро, каква природа има и какви чужденци са се заселили? Природата е уникална, а Москва е далеко! А съотношението простотия и знаещ е
131
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия е само с една малка част от Европа географски, историческото и развитие е азиатско и комплексирано към по-напреднала Европа! Каква система може да избие 30 милиона от народа си? Само в Китай са избили повече, но там демографския мащаб е друг!
130
4
 
14
 
! Отговори
а бе, тутманици преди 3 месеца
ЕС като се разпадне тогава къде ще "бягате" бе? Или ЕС няма да се разпадне? Стабилен ли е ЕС?
129
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
идваха на талази и картечницата помиташе всички, мъптвите се трупаха на хълмчета и въпреки това не спираха. - из спомените на немски войник за битката за сталинград.
128
4
 
3
 
! Отговори
До 132 преди 3 месеца
Гласуват от страх. С който и да разговаряш, ще ти отговори, че от политика не разбира и не се интересува. Името на царя се споменава тихо и на колене. Живеят, както в нацистка Германия и вярват, че нямат друг избор. 30% от населението има или убити или без вести пропавших роднини или познати. Но все още не е достатъчно за да прогледнат. Все някога и това ще се случи.
127
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До FMC Русия ли е либерална или Запада? Къде се крият ше беците?
126
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А зеленоногото още ли грачи за някакви мистични украински победи? Някой и друг плаж в Крим за обстрелва?
125
9
 
6
 
! Отговори
FMC преди 3 месеца
Всъщност, в Русия бягат много хора. Те за това на Запад недоволни. Русия е най-либерална откъм приемането на хора.
124
2
 
4
 
! Отговори
FMC преди 3 месеца
132, това го писа преди месец-твоят приятел и вецетата. Да не си бот?
123
2
 
7
 
! Отговори
Мамуна преди 3 месеца
до 131 -Яж банани -нали това искаш))
122
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вчера един приятел се върна от Русия и разправя, че 90% от руснаците живеят без канализация и ползват външни тоалетна. Извън Москва и Петербург положението е страшна трагедия - някакви блата, няма пътища, разруха. Руснаците никога не са виждали друг живот като на запад при цивилизацията, и за това 90% гласуват за Путин.
121
24
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Абе аз не знам некой да бега в Русия, бе, всеки бега на запад, при цар долар, никой не иска рубли, всеки иска да живее като самодоволен и ояден западноевропеец в материално благополучие, а не като мизерен гладен руснак. Не искам да живея без канализация и да ползвам външна тоалетна. Аз искам да акам в уютна топла тоалетна с топла вода и да се подмивам на мраморно биде. Искам да карам джипка джиели 4матик и лимузина икюи, а не лада Нива или москвич, искам да свиря на стратокастер, а не на балалайка, и да стрелям с FN SCAR а не с ръждясал АК-47.
120
2
 
29
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
У нас когато побликуват украйнски лъжи бързат но когато трябва дасе пускат истини изостават.