Йоко Оно се бори да й върнат откраднат часовник на Джон Ленън

Той е откраднат, препродаван няколко пъти
7 юли 2024 09:55, Петър Бойчев
5
Йоко Оно се бори да й върнат откраднат часовник на Джон Ленън
Търг за вещи на Джон Ленън Снимка БГНЕС

През октомври 1980 г., два месеца преди убийството на Джон Ленън, съпругата му Йоко Оно му подарява уникален часовник Patek Philippe. Има предположения, че това е изобщо единственият часовник, който великият музикант и певец е носил на ръката си.

По време на пандемията бившият редактор на Esquire, писателят Джей Филдън, решава да разбере нещо повече за легендарния часовник. Той успява да научи, че дълго време е бил съхраняван в дома на Ленън в Ню Йорк, преди да бъде откраднат някъде след 2000 г.

След това часовникът може да бъде проследен в няколко различни страни, минава през две аукционни къщи, преди да стане предмет на съдебен спор между вдовицата на Ленън и човека, който твърди, че е законен собственик на уникалния часовник.

Йоко Оно купува часовника Patek Philippe 2499 в магазина на Tiffany в центъра на Ню Йорк за 25 000 долара и го подарява на Джон Ленън за рождения му ден на 9 октомври почти два месеца преди да бъде застрелян.

Patek Philippe 2499 е рядък модел - от 1952 до 1985 г. фирмата пуска едва 349 бройки от него. Освен времето часовникът показва датата, месеца, деня от седмицата и лунната фаза. Другите фирми започват да продават аналогични модели чак през 80-те години.

Сега по мнението на ентусиазирани фенове, които цитира Филдън, цената на подобен часовник се движи между 10 и 40 млн. евро. Докъм 2010 г. това, че Ленън има подобен часовник, знаят само неговите роднини и приятели.

След убийството на мъжа си вдовицата прави пълен списък с личните му вещи. Часовникът заедно с други неща остава в една от стаите на апартамента им в сградата "Дакота" в Манхатън. Там той престоява повече от 20 години, а Филдън установява, че е бил откраднат.

Както предполагат хората, с които журналистът разговаря, най-вероятният крадец е шофьор от турски произход, който работи за Оно. Филдън открива в архивите на The New York Times статия от 2006 г., посветена на въпросния бивш шофьор, който се казва Корал Карсан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: часовникленънйоко оно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
До 1 === Браво! Този път си успял да прочетеш половината статия, явно защото е кратка :))) Ако беше прочел още малко, щеше да разбереш, че в момента струва между 10 и 40 милиона евро :)
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Намерила е смисъл на живота си на тези годин. Един часовник какви чудеса прави.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дърта джапанка на 91 години търси часовник за 25 000 долара :)))