Ден на траур в Украйна след руската атака в Киев

Най-малко 40 души загинаха, а над 170 бяха ранени вчера
Обновена: 9 юли 2024 08:38 | 9 юли 2024 08:09, Анисия Иванова
478
Ден на траур в Украйна след руската атака в Киев
Снимка: БГНЕС/EPA

В Украйна днес е ден на траур в памет на загиналите вчера при руската атака по най-голямата детска болница в страната. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му ще отвърне на удара, а Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно по искане на Украйна.

При вчерашния масиран ракетен обстрел срещу цивилни обекти в пет украински града загинаха най-малко 40 души, а над 170 бяха ранени. В най-смъртоносната вълна от въздушни удари от месеци насам беше разрушена най-голямата детска болница в Украйна. Руска крилата ракета "Кинжал" е поразила интензивното, хирургическото и онкологичното отделение. Световната общност осъди остро нападението, а Кремъл заяви, че пораженията са предизвикани от украинската противовъздушна отбрана, припомня БНР.

Американският президент Джо Байдън нарече смъртоносните руски ракетни удари по главната детска болница в Киев "ужасяващо напомняне за жестокостта на Русия". И добави, че Вашингтон и съюзниците му от НАТО ще обявят тази седмица нови мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Според информация от украинския енергиен оператор още три подстанции са били унищожени или повредени при вчерашната атака. Целенасочените нападения са намалили наполовина капацитета за производство на ток в Украйна.

Тази сутрин атака с украински дрон е предизвикала пожар в електроподстанция и петролно депо в руската Волгоградска област, каза губернаторът на региона в Южна Русия Андрей Бочаров. Пожарът е избухнал от падащи отломки. Пожар гори и в електрическа подстанция в руската Ростовска област. Губернаторът на южния руски регион на границата с Украйна Василий Голубев написа в Telegram, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили "десетки украински дронове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
1
 
0
 
! Отговори
Глок преди 2 месеца
Истината е,че руснаците са безбожници!!!Някой да е чул извинение за Катин и Грозни,за милионите убити хора от Голодомора,за Сирия и Грузия,за Молдова,за българите които празселва в Казахстан??? Не,болшевиките никога не отговарят за престъпленията си!Империя на злото!
406
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А децата в Севастопол? А, укри?
405
1
 
2
 
! Отговори
Деца в болница бомбе преди 2 месеца
Истина е! Да деца в болницата са загинали! Деца на родители от НАТОвски държави, Деца по на 33-в христовата възраст. Едно изкривено детско креватче не показаха. Едно бинтовано дете на дадоха. Или как дете плачейки за мама държи празна бутилка и наместо вода произнася думата Водка. Болница без детски креватчета , и граки мечета плчю;ени и влакчета дървени. . . къде сте сега. . . мили малки деца. Едни други деца ви прогониха барабер с играчките ви и в стаите садъци с бомби поставиха. А?А?А?А?
404
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сценаристите в Бутча бяха къде йъде по добри от сегашниоте мързеливци. Тогава да непочинали бяха натикани в черни найлонки и невнимателни камермани допуснаха да видим как от чрните чували се показват ръце молещи минаващите за огунче че им изгаснала цигарата. Даже чували бяха подередни шплаирно при посещениетео на Лайнярова, която от своя страна слизайки по стълбите на Кметството се пипаше по пръстите със ЗеленатаТения, и хилейки се му пускаше бедра за огрев, че зима идеше
403
3
 
5
 
! Отговори
Фашисти преди 2 месеца
Сами си изстреляха ракетата по детската болница и сега пушилка до небето.Пък и какво съвпадение - точно за срещата на върха.Ученика не пада по-долу от учителя си - пример Двете кули в NY
402
3
 
6
 
! Отговори
и нищо преди 2 месеца
Американците бомбардираха Белград, избиха над милион араби , уркритата избиха хяляди енически руснаци в източна Украйна....И нищо.
401
3
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Грешка! Ден на траур след атаката на украинска ПВО ракета в детска болница в Киев.
400
4
 
2
 
! Отговори
Наблюдател, преди 2 месеца
вземи се стегни! Така наречената Европа първо не е континент, а придатък към такъв. Замисли се и къде другаде има толкова нещастно малки държавици накуп. Още сме на племенна основа. Съюз създали - смешки. Не се понасят един с друг. Понеже някой спомена ООН - няма такова нещо като обединени нации, тук от 3000 години писана история се водят само войни. Американците не признаха резолюцията на вашето ООН за Ирак и изпепелиха страната - сега очакваш РФ да се съобрази с тези ли???
399
2
 
5
 
! Отговори
NEW Z Fашизъм преди 2 месеца
Хитлер доволно потрива ръце от отвъдното, виждайки какъв достоен наследник има в кремълския бункер.
398
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво реват, нали им се плаща да воюват с Русия. А впрочем България вече им е дала пари като за една детска болница.
397
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какъв траур бе? Нали украинците си взеха Крим обратно?!?!?!
396
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледам опорките в коментарите продължават, били фабрики за оръжие, складове за муниции, нямало загинали, била украинска ракета, била инсценировка, били НАТО.Смешни рашки.
395
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
дори хитлер нее атакувал децка болница в бяла държавая путин дълбар дъното
394
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Не мога да повярвамссср какво деуго да построий освен барака ))) айде сега бягай си в ромското гето москва и цанувай гол путин
393
9
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Шепата рус0р0би които постоянно лаят срещу Европа, САЩ, Украйна и останалият цивилизован свят са второ и трето поколение лузъри. Отчаяни и озлобени че не стават за нищо в свободният свят те мечтаят отново България да се върне под руско робство където всички са еднакво бедни. Защо не заминат за първобитното блатото наречено русия и да се радват на истинската "демокрация" и "благоденствие" се питат нормалните хора.
392
9
 
8
 
! Отговори
Събудете се преди 2 месеца
В България умират повече хора в за ден в пътно транспортни произшествия и криминални престъпления, за които никой не обявява ден за траур. Загрижили се за някакви неясно точно какви три жертви в държава с нелегитимно правителство, която провокира война с население 10 пъти по-голямо от българското.
391
10
 
14
 
! Отговори
Не мога да повярвам преди 2 месеца
Ако тази барака на снимката е най-голямата детска болница в 45 милионна държава , то тази държава трябва да бъде заличена и разпусната. Само автомобилите на украинските дезертьори по Черноморието са стотици пъти по-скъпи от бараката на снимката.
390
10
 
17
 
! Отговори
NEW Z Fашизъм преди 2 месеца
По време на втората световна война от страна на СССР са загинали 1 380 000 украинци. Русия начело с Путин и неговата имперска, братоубийствена война , поруга смисъла на тяхната гибел и отврати целия свят от себе си !!! Думата рашизъм стана на практика синоним на фашизъм !!!
389
5
 
9
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
Траур в Киев? А какво ли биха казали роднините на стотиците хиляди загинали, за които не е обявен траур? И кой точно е починал в Киев? Доколкото разбрах, деца ен са загинали в болницата. Да не би да са някакви натовци, дето тия дни ще се удавят във водоеми?
388
4
 
5
 
! Отговори
Хюго Бос до 357 преди 2 месеца
Ами като се държиш като палестинските оркоси, получаваш същото каквото и те- бой и бой. Кой ги кара да правят оръжеен склад на гърба на болницата? нарочно, да бъде ударен и после да пискат, че са жертви.