Руските ракети "Сатана" II може и да стигат до Европа за 2 минути, но в момента се провалят

Последният тест отново е бил неуспешен
Обновена: 24 сеп 2024 09:15 | 24 сеп 2024 07:12, Нели Христова
402
Руските ракети "Сатана" II може и да стигат до Европа за 2 минути, но в момента се провалят
Снимка: БГНЕС

Руската междуконтинентална балистична ракета Сармат - известна на запад като Сатана II - изглежда е претърпяла "катастрофален отказ" по време на тестово изстрелване, според анализ на сателитни изображения.

Изображенията, заснети от Maxar на 21 септември, показват кратер с ширина около 60 метра в стартовия силоз на космодрума Плесецк в Северна Русия. Те разкриват големи щети, които не се виждат на снимките, направени по-рано през месеца.

Още по темата

Междуконтиненталната балистична ракета РС-28 Сармат е ключово оръжие в модернизацията на руския ядрен арсенал. Той е проектиран да поразява цели на хиляди километри в САЩ или Европа, но разработването му е преследвано от забавяния и неуспехи при тестването.

"По всички признаци това е бил един неуспешен тест. Това е голяма дупка в земята", каза Павел Подвиг, анализатор от Женева, който ръководи проекта за руските ядрени сили. "Имало е сериозен инцидент с ракетата и силоза."

Тимъти Райт, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS) в Лондон, каза, че унищожаването на зоната непосредствено около ракетния силоз предполага повреда скоро след запалването.

"Една възможна причина е, че първата степен (ускорител) или не е успяла да се запали правилно, или е претърпяла катастрофална механична повреда, което е накарало ракетата да падне обратно или да се приземи в близост до силоза и да експлодира", каза той пред Ройтерс.

Джеймс Актън, ядрен специалист във Фондацията Карнеги за международен мир, публикува на X, че сателитните изображения преди и след са "много убедителни, че е имало голяма експлозия" и каза, че е убеден, че тестът на Сармат се е провалил.

САЩ и техните съюзници наблюдават отблизо развитието на ядрения арсенал на Русия в момент, когато войната в Украйна тласна напрежението между Москва и Запада до най-опасната точка от повече от 60 години.

От началото на конфликта президентът Владимир Путин многократно е казвал, че Русия разполага с най-големия и най-модерен ядрен арсенал в света и предупреди Запада да не прекрачва прага, който може да доведе до ядрена война.

35-метровият RS-28 Sarmat има обсег от 18 000 км и изстрелващо тегло над 208 тона

Руските медии казват, че може да носи до 16 ядрени бойни глави с независимо насочване, както и хиперзвукови плъзгащи се машини Avangard, нова система, за която Путин каза, че е несравнима с тези на враговете на Русия.

В един момент Русия каза, че Сармат ще бъде готов до 2018 г., заменяйки SS-18 от съветската епоха, но датата за разполагане многократно се отлага.

Путин каза през октомври 2023 г., че Русия почти е завършила работата по ракетата. Неговият министър на отбраната по онова време Сергей Шойгу каза, че тя трябва да формира "основата на наземните стратегически ядрени сили на Русия".

Анализаторът на IISS Райт каза, че провалът на теста не означава непременно, че програмата Сармат е застрашена.

"Въпреки това, това е четвъртият пореден неуспешен тест на Сармат, което най-малкото ще отложи още повече и без това отложеното въвеждане в експлоатация и най-много може да повдигне въпроси относно жизнеспособността на програмата", каза той.

Райт каза, че щетите в Плесецк – тестова площадка, заобиколена от гора в района на Архангелск, на около 800 км северно от Москва – също ще повлияят на програмата Сармат.

Закъсненията ще окажат натиск върху изправността и готовността на остарелите SS-18, които Сармат трябва да замени, тъй като те ще трябва да останат в експлоатация по-дълго от очакваното, каза Райт.

А само преди дни председателят на долната камара на руския парламент - Държавната дума, Вячеслав Володин, заяви, че "европейците трябва да разберат, че на руските стратегически междуконтинентални балистични ракети РС-28 "Сармат", са им достатъчни само 3 минути и 20 секунди, за да стигнат до Страсбург."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от Русия
Как руснаци преодоляха преградите да видят Тейлър Суифт на живо?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ще нацели, твоята глава! Аман от разбирачи! Те ако имаха възможност до сега да са я пуснали, всеки ден бой ядът, да не мислич че това е някаква супер тактик! Смях!
304
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
пРошляците вече и оръжия не могат да произвеждат, само се дуят пред хората.
303
0
 
0
 
! Отговори
До СМЕХ преди 2 часа
Е щото той не е пак руски нали Пинокио
302
9
 
2
 
! Отговори
До анонимко преди 2 часа
Брадатите теросристи от хизбула пуснаха хиперзвукова ракета , която никой не можа да я свали . Мислиш ли , че втората няма да нацели някой кибук. Тези 5к пейджъри , наистина бяха върховна акция , няма две мнения по- въпроса . ....ама остава питанка , втората хизбула ракета дето лети с 10к км/ч какво ще нацели ...самолетоносач ? Кибук , ядерн силуз ?
301
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До умника 296!Абе момче, Германия две световни войни губи, цялата държава в руини е била, в Берлин тухла върху тухла е нямало, милиони души жертва, милиарди долари платила репарации, на две са разделили и ПАК е номер едно в Европа! Къде го търсите немеца! Сега с някакви емигранти ли ще ги плашите, вие не сте в час!
300
2
 
7
 
! Отговори
смях преди 2 часа
на ракетата им пише "после меня только тишина " - истина . След тази новина има само тишина. СмяххххххL
299
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен 294 Сигурно ти е много мъчно за брадатите терористи от Хизбула. На мен никак не ми е мъчно. Каквото повикало такова се обадило. Мошеника Небензя инструктиран от Путин реве в ООН че атаката с пейджърите била терористична атака и много се ядосва, че неговото мнение споделят само терористичните държави КНДР и тИран. Морално ли е да нападаш терористи с техните методи. Според Русия не било морално, но според мен е.
298
3
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 часа
РУСКАТА ГАЗ , БАВНО УМИРА ---У НАС!--- ТУРЦИЯ УДАРНО ЗАПЪЛВА ТРЪБАТА НА ТУСКИЯ ПАТОК , СЪС СВОЯ И АЗЕРСКА ГАЗ---И ВСИЧКО МИНАВА ПРЕЗ НАС!!!!!!!!!!!!!!!!!Е , КАК , НЕМА КОМУНИСТИ И РУСОФИЛИ ДА ПРОКЛИНАТ БОКО И ПЕЕВСКИ....ХА,ХА,ХААААА...
297
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ами то е на проба-грешка. Всяко нещо се изпитва и подобрява после. Когато даде авария, инженерите почват да мислят как да я отстранят и подобрят. Така е и СД колите и самолетите. Та, не се радвайте толкоз.
296
6
 
8
 
! Отговори
Кило преди 2 часа
Стига квичахте бе това е тестов полигон , нормално да се прецака нещо. Южна корея една ракета не можаха да изстрелят без провал с техните батковци от сащ , а Кимчо си мята по 5-6 на месец . Това защо не го отразявате. На Мъск също гръмнаха няколко ракети , ама човека ще ходи да прибира двамата астронавти от станцията , дето боинг ги зарязаха да си фъркат в орбита
295
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Само да попитам великите Капиталистически сили Италия Германия Франця къде са...задлъжняли, пълни с имигранти които не произвеждат нищо. САЩ ше се оправят - където има нефт отиват да внасят демокрация и крадат ресурси. Капитализма умря но ще повлече всички след него!
294
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Между другото, за хората от посредническата фирма с пейджърите и Унгария, се оказа лондонско-еврейска връзката, може да потърсите видеото в Тубата, с конкретни имена е.
293
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
То и за Кинжалите така говореха...ЕС и НАТО си живеят в едни Либерални-ЛГБТ мечти!
292
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ако вярвахме на руската пропаганда, досега трябваше да сме умрели от студ и глад след отказа ни от "безкрайните" руски ресурси.
291
2
 
4
 
! Отговори
Русофил преди 2 часа
Тази зима ще мръзнем ли?
290
10
 
5
 
! Отговори
бачкатор преди 2 часа
Ние в Бг и без сармат сме я свършили вече. 30 години "демокрация" ни занули повече от ядрена атака!
289
3
 
7
 
! Отговори
Абе , само питаме... преди 2 часа
....И ВИЕ ЛИ СИ ПАДАТЕ , ПО РУСКИЯ ДУШЕВЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ОНАНИЗЪМ....ХА,ХА,ХААА....ЗАЩОТО КАЗВАТ , ЧЕ ВОДЕЛ КЪМ ПЪЛЕН "РАЗВИТ СОЦИАЛИЗЪМ"...!
288
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Абе важно е пропагандата да върви! На тях атом не им трябва! Напиши там че Фолксваген затваря някакъв си завод и че САЩ фалират и ти стига! Готов си! Все някъв балък ще се хване! А и пет лева нафтата, да не забравим!
287
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До НЕУТРАЛЕН - ах, колко си "неутрален"!
286
0
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 часа
...номера е :......ДА СИ ВЕРВАШ НА ПРОСТОТИЙТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ....