Западът е загрижен за заграбването на властта в енергийния сектор на Украйна

От март насам Русия ударя енергийната инфраструктура на Украйна
24 сеп 2024 21:00, Гергана Попова
97
Западът е загрижен за заграбването на властта в енергийния сектор на Украйна
Снимка: БГНЕС/ EPA

Точка на възпламеняване на напрежението в Украйна този месец беше решението да бъде уволнен Владимир Кудрицки като главен изпълнителен директор на националната електропреносна мрежа Ukrenergo, което дойде след срива на електрическата мрежа на страната, пише Politico.

Официалната причина за уволнението е, че Кудрицки не е в състояние да защити украинската енергийна система.

Международни наблюдатели почти незабавно отхвърлиха това обяснение, тъй като Кудрицки е широко уважаван за усилията си за многократно съживяване на властта след вълни от руски атаки. Дипломати и глобални кредитори дори отправиха рядък публичен упрек за уволнението му, призовавайки Киев да промени курса. Тогава G7 придаде тежестта си на това послание.

Тяхното безпокойство е, че Киев не просто прави кадрови промени, но бавно подкопава разделението на властите, жизненоважно за една функционираща демокрация. Голямата опасност, опасяват се експерти, е, че доходоносни договори и проекти могат да бъдат раздадени благодарение на политическа лоялност.

Това е отдавна тлееща тревога в международната общност,  особено като се има предвид, че Украйна иска да се присъедини към ЕС и започна преговори за членство през юни.

Експертите смятат, че голямата опасност е, че изгодни договори и проекти могат да бъдат разпределени на базата на политическа лоялност. Самият Кудрицки в интервю за Politico нарече опасенията оправдани.

„Мога да ви кажа, че ако не бяхме работили независимо през последните две или повече години, мога да гарантирам, че нямаше да оцелеем и в най-лошите зими“, каза той.

Това, което е необичайно в случая на Кудрицки, е колко силно международната общност пое каузата - настоявайки политиците да не се намесват в мрежата.

От март насам Русия ударя енергийната инфраструктура на Украйна, съсредоточавайки се по-специално върху електроцентрали, чиито ремонти отнемат повече време от подстанциите, разпределителните уредби и трансформаторите, насочени преди това от Москва. Русия също удря ключовите станции, захранващи с оперативна енергия все още работещите ядрени централи на Украйна, пише още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от Русия
Русия е генерирала повече AI съдържание, за да повлияе на изборите в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
1
 
! Отговори
Punk no Moriraaaaaa преди 3 часа
Пънка не умира! Поздрав с яката мексиканска пънкария - Acidez - Camino al Infierno, Acidez - El Punk Salvо Mi Vida и Acidez - In Punk We Thrash.
49
0
 
13
 
! Отговори
Възраждане! Време е! преди 3 часа
Къде стъпи американския мирижлив ботуш трева не никте. Стъпи в украйна и вече е с минус 20% територия и минус 50% население. БГ е вече 35 г. под краварско р0бство и от 9 млн вече сме има няма 6 млн. 1/3 от населението ни станаха р0би назапад, а останалите 1/3 са р0би на западни фирми у нас.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Русия е най-мощната ядрена държава. Русия не може да загуби, както и историята показва. Швабите, нацягите, наполеоновците, турците и другите знаят това.Русофоби, демократи и нацисти победата ви дори не е близка до нулата, тя е с отрицателно число. Вашето поражение е неизбежно!!!!
47
0
 
12
 
! Отговори
Нане преди 3 часа
Да даваш пари на укрите, е кат да си купиш фабрика на 9 септември 1944 година в България.... Мълоумняците западняляци вече го разбират, мъ по трудният начин.... Незнам Вовата, що ги чека още та не ги запука и тях с искандерите и кинжалите.... Ще завият повече и от хохлите, щото хохлите все пак са и войни, а тия са ***.... ===)))
46
1
 
10
 
! Отговори
Слава Урине преди 3 часа
По полетата на Руските Курск, Донбас, Луганск, Запорожие и Харковь мирише на гниещи трупове на укронацистти и натовски наемници. Гюбрето гние, а руската земя става още по-плодородна.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Бойците от групировка "Север" и Севастополските морпехи неспирно унищожават укро-нациската нечист в Курска област. Отважните бойци от групировите "Център" "О", "Запад" "Z" и "Восток" "V" напредват с бързи темпове в Донбас като са стигнали до окрайнините на гр. Покровск. Така наречената окрайна се денацифицира и демилитаризира стремително.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Изгледах маса клипове как в Курска област унищожават БТР-ите, които нашето пр0дажно правителство предостави любезно и безплатно на киевския нацистки режим. Много ви е мощна техниката бе натовци муахахаха Братушките бая белканто ще съберат
43
0
 
4
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 3 часа
Вън наглеците от окрайна!
42
0
 
13
 
! Отговори
Хи хи преди 3 часа
На нас за енергийния сектор на украйна ни е през оная работа. Имат проблеми с Русия, ДА СЕ ОПРАВЯТ ! И ние имаме проблеми с македонците но не искаме помощ от нато да ги бомби!
41
0
 
10
 
! Отговори
ген. Луков Марш-ляк преди 3 часа
Как върви укро-натовския контранаступ? Какво стана с перемогата?
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Какъв енергиен сектор в покрайна? имат един АЕЦ останал, и подстанцията му ще бъде унищожена в най скоро време
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Хубаво е да знаем, че на русофоба баба му и м.a.к.я му са бачкали в комунистическите заводи 40 години, а пенсиите им са по-ниски отколкото един укронацист получава за месец на месец без да работи и си живее в 5 звездния хотел на Слънчака муахахаха. Русофоба го е изучила и хранила НРБ, а сега се бие в гърдите, че е най-големия русофоб
38
0
 
14
 
! Отговори
Зелена хохол гнида преди 3 часа
Просрочения наркос къде ли ще се крие? Ще го търсят всички и тия и ония
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
В мините на украйна масово бачкат жени. Мъжете са могилизирани и пируват при бандера хахахахаха. Украйнските жонки преди си крепеха мирижливите пutки и имаха по 5 + деца, сега са вдовици и копат въглища хахахаха
36
0
 
15
 
! Отговори
Тагар Талигар преди 3 часа
Тагаренко пита: Какво се случва с бесарабските българи в украйна? Колко са загиналите? Колко българи киевския нацистки режим изпрати на фронта за месо?
35
1
 
14
 
! Отговори
Възраждане! Време е! преди 3 часа
Тука в Столипиново живеем кат царе. Усвояваме социала от БГ и западна Европа. Караме модерни коли, ремонтираме си къщите със златни огради. Дигаме големи шумни сватби. Да живеят Меркел, Парапета, Ш0пара и банкянския нерез
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ако обичаш Бандер ще заобичаш и Искандер ))))
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Странно е ,че все още има хора които вярват,че Украйна ще спечели.Това беше финансирана,умишлено предизвикана и безмислена война ,и не е злодеят Путин.Който и да беше щеше, да реагира така.Колкото по- рано приключи войната,толкова по-малко щети ще има за Украйна
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Загрижени са само, че досега не са успели да го заграбят те, ама ако го бяха заграбили щяха да казват, че това е помощ тарикатите евроболшевики.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Цяла източна Европа (вкл и БГ) дава ток на окрайна на версия. Окрайна има ли постоянно ток? Не!