Да избягаш от руската армия и да се скриеш у дома може и да се окаже невъзможно

В Русия се водят рекорден брой дела за дезертьорство
4 окт 2024 19:15, Нели Христова
236
Да избягаш от руската армия и да се скриеш у дома може и да се окаже невъзможно
Снимка: БГНЕС

Някои руски войници, воюващи в Украйна, бягат от своите части, което води до рекорден брой дела за дезертьорство и неразрешено отсъствие от армията в руските съдилища през 2024 г. След като избягат, тези млади мъже често се опитват да се скрият при роднини. BBC News Russian сподели четири истории на войници, които са избягали и са се опитали да избегнат залавянето – с различна степен на успех.

Ставрополски край

26-годишният Дмитрий Селигиненко е мобилизиран през есента на 2022 г. През януари 2023 г., докато е на фронта, той получава измръзване на гърдите и корема. След като му дават 10-дневен отпуск, той се върнал у дома в село Урухская в Ставрополския край и бил опериран. Близките му очаквали, че той ще бъде изпратен на военна медицинска комисия и ще бъде обявен за негоден за служба, но момчето дори не било прегледано.

Селигиненко не се върнал в поделението си и заради това бил обвинен в дезертьорство. През март 2023 г. местен полицай, който е ходил на училище с него, го забелязал на улицата и се опитал да го арестува. Въпреки това Селигиненко успял да се обади на майка си и втория си баща.

Между втория му баща и офицера избухнала битка, която позволила на Селигиненко да избяга. По-късно майка му и вторият му баща подадали жалба срещу полицая, обвинявайки го в изнудване, но дело така и не било образувано. Въпреки това вторият баща бил обвинен в нападение над полицай и през март 2024 г. бил глобен със 150 000 рубли (1618 долара). Оттогава Дмитрий Селигиненко не е бил виждан.

Република Бурятия

През лятото на 2023 г. Виталий Петров, друг мобилизиран войник, избягал от военна болница, където попаднал заради силно главоболие. По-късно тъща му спозели, че хора от отдела му са го изнудвали за пари. Петров се укривал от армията в село Шаралдай, но тъй като офицерите го издирвали активно, не можел да работи. Той прекарвал по-голямата част от времето си, живеейки в гората, събирайки ядки и горски плодове, за да ги продава и да помага на семейството си. От време на време се прибирал да спи.

През декември 2023 г. полицейски служители пристигнали в къщата на семейството, като казали, че разполагат с "разузнавателна информация", която предполагала, че има "скрито отделение в мазето, замаскирано с пръст", където Петров можел да се крие. По това време у дома били тъщата и децата му.

Според тъщата на Петров полицаите нахлули в къщата, без да покажат документи за самоличност. Под един от рафтовете открили скривалището покрит с пръст, в което се криел Петров. Полицаите започнали да го бият, като избутали тъщата и дъщерите му, когато се опитали да се намесят. Твърди се, че жената е заплашила полицаите с нож и е хвърлила вряла вода по един от тях. (Тя твърди, че случайно е съборила чайника и не е докоснала ножа.)

Шест месеца по-късно съдът застанал на страната на полицията и осъдил тъщата на Петров на две години затвор и глоба от 100 000 рубли (1072 долара) за нападение над служител. Петров е бил осъден на 6 години затвор за самоволно отсъствие от поделението си.

Забайкалски край

Роман Евдокимов е бил мобилизиран през октомври 2022 г., но няколко месеца по-късно избягал от поделението си. Той се върнал у дома в село Урлукское, близо до монголската граница, и се скрил в къщата на тъща си. Месец по-късно той бил арестуван. Според селския служител, който го издал на военните власти, "той всъщност не се е криел".

Евдокимов е осъден на седем години затвор за дезертьорство. След присъдата си той все пак избрал да отиде на война - този път като осъден, а не като мобилизиран войник, в замяна на помилване. През 2023 г., както отбелязва BBC News Russian, затворниците, служещи във Wagner Group, имаха шестмесечни договори, а не безсрочни, така че Евдокимов скоро успял да се върне у дома. Единственият документ, който получил, бил свидетелство за помилване. Подобно на много други бивши бойци на Вагнер, той не получил военна карта или свидетелство за ветеран.

Сега Евдокимов живее в гората и събира ядки. Според сестра му войната го е сринала психически и сега иска да се върне. "Той ме попита: "Мога ли да подпиша договор?" но аз не му позволих. Той се страхува да ме напусне, защото много се тревожа за него", каза тя пред журналисти.

Пензенска област

Племенникът на Александър Галин, който е бил мобилизиран, бяга от частта си след служба на фронта и търси убежище при леля си и чичо си в град Николск, Пензенска област. Един ден, докато бил пиян, племенникът започнал да се подиграва с говорния дефект на Галин и между двамата мъже възникнала свада.

Свадата се прехвърлила на улицата, където Галин грабнал бухалка и нанесъл няколко удара отзад на племенника си, след което се върнал вътре и заключил вратата. На следващата сутрин той намерил племенника си все още да лежи на верандата, със засъхнала кръв по главата. Първоначално Галин го оставил там, но накрая се опитал да извика линейка. Заради говорния дефект на Галин обаче операторката затворила, като решила, че мъжът е пиян.

В крайна сметка всъщност военната прокуратура е тази, която спасила живота на племенника. Полицаите се обадили на съпругата на Галин, която признала, че племенникът й се крие в къщата им. Пристигнал местен полицай, извикал линейка и раненият бил хоспитализиран с тежка черепно-мозъчна травма.

През февруари 2024 г. Галин получил четиригодишна условна присъда за умишлено нанасяне на тежка телесна повреда — съдът взел предвид "незаконността и неморалността на поведението на жертвата" като смекчаващо вината обстоятелство. След сбиването жертвата е диагностицирана с епилепсия и проблеми с паметта. BBC News Russian не успя да определи дали е бил освободен поради нараняванията си или е преследван за дезертьорство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от Русия
Най-добрите украински танкове нахлуха в Курск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
2
 
1
 
! Отговори
Само Факти преди 1 час
123 бригада обаче е на Беларуската граница ...такаче без олгински фейкове просто дигни летвата тук нивото е доста по високо от това в Русия но дори и там не вярват на агит глупостите ви
172
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Я разгледайте малко украинската преса. Комбта на 86- батальон 123-та бригада ТрО се е самоуби след като неговите бойци отказаха да изпълняват заповеди и избягаха от угледар. За това съобщи във фейсбук журналиста владимир бойко
171
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Единствения начин да се отървеш от руската армия и руския свят е да умреш за Путин и величието на Русия.
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
ко? не!
169
1
 
2
 
! Отговори
Трудьо преди 2 часа
Мании ги ушанките вижте нашите съюзници Ко правят по алпийските курорти.. Монако и т.н.
168
5
 
5
 
! Отговори
Вън наглите окраинци преди 2 часа
Държава нямат ли си да си ходят там
167
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Щото са мъже. Дезертьорството се наказва със смърт. Ако искаш да си голяма работа трябва да рискуваш.
166
5
 
5
 
! Отговори
До 168 преди 2 часа
Украинската просия е тук
165
6
 
5
 
! Отговори
До 155 ! преди 2 часа
Лелее,намерил си с какво да се хвалиш!Годината е 2024-а бе *** фашистки и ти ми се хвалиш за магистрала между двата най големи и важни градове на Просията,която би трябвало да бъде построена най малко преди 100 г.!!Виж Интернет да видиш колко км магистрали имат изостаналитеСАЩи колко има твоята супер развита Просия!***!
164
1
 
2
 
! Отговори
До 165 преди 2 часа
Според теб,ама съм чувал ,че само на строежите има срокове,а и американците поставят на Зеленски, защото, който дава парите той поръчва и музиката
163
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Гпли куки за шарани ...Вечерната доза пропагандна помия на миссирката
162
2
 
6
 
! Отговори
Късата памет преди 2 часа
Е па нормално е. Няма нормален човек, който да иска да е на фронта. Кво се джавкате тука, като е ясно, че и в двете страни войничетата гледат как да си спасят живота. То едно време в казармата хората чупеха пръсти за 20-30 дена отпуска, а имаше и такива дето си причиняваха язва , за да отърват казармата- това без война.
161
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Непобедимият укровермахт превзе ли Курск за 3 дена ?
160
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ко стана с Угледар бе ?
159
4
 
2
 
! Отговори
СУТЕНЬОРБОБИ ТУРБОТО преди 2 часа
До БАНко/ ПОЧИВКАТА ТИ СВЪРШИ! ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВРЪЩАШ НА МАГИСТРАЛАТА ДА ЗАРАБОТВАШ
158
4
 
5
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 2 часа
Абе чебурашки, днес е 4 октомври. На 1 октомври трябваше да си върнете Курск. Та, върнахте ли го или ви останаха само първите три букви:)))
157
3
 
3
 
! Отговори
Могучая,непобедимая преди 2 часа
Най сме доволни ние,тука в Анталия!Гъмжило от свежи рускинчета-и красиви и датливи!Хич не умеят да отказват миличките!И идват на талази,с милиони!Тая година очакваме да са повече от 60 милиона всичките накуп!Търговията върви-АЕЦ-и,мостове,километрични опашки от тирове по всички граници...Бълват стоки из цяла Европа за милиарди!Кеф!Като ни доскучае-,,пат"свалим някое аеропланче на ,,армия непобедимая"! И пак нищо,те свикнаха и не се сърдят на лудориите ни.Та... така.Истории б...дски!
156
4
 
1
 
! Отговори
До Камала преди 2 часа
Остави путинистите , но моля те спри да звъниш на майка си че вече взе да се нервира., .а тъкмо сега и е най-хубаво ...за пръв път пробвала в "шоколадовия двор" , щото с баща ти не давала
155
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Как са анексирани?
154
7
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 2 часа
НАТООВЦЕ , ПИШЕТЕ ГЛУПОНТИИ , А САМО ДНЕС 187 УКРАИНСКИ ВОЕННИ ОТКАЗАХА ДА СЕ БИЯТ СРЕЩУ РУСИЯ И СЕ ПРЕДАДОХА В ПЛЕН !!!