Холандски министър обеща 400 млн. за украинския план за дронове

Около половината от инвестицията ще бъде изразходвана в Холандия
7 окт 2024 11:25, Гергана Попова
59
Холандски министър обеща 400 млн. за украинския план за дронове
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на отбраната на Холандия Рубен Брекелманс каза при изненадващо посещение в Киев в неделя, че страната му ще инвестира 400 милиона евро (440 милиона долара) в разработка на модерни дронове с Украйна и ще достави още F-16 през следващите месеци, пише Ройтерс.

Още по темата
Повече от 2,5 години от началото на руската пълномащабна инвазия, Украйна се бори, за да осуети руските войски, докато те напредват на изток и атакуват критична инфраструктура преди зимните месеци.

"Войната, разбира се, се засилва всеки ден и Украйна създава повече бригади, всички от които се нуждаят от подкрепа, от военна техника. Трябва да имаме този непрекъснат поток от подкрепа", каза Брекелманс пред Ройтерс в Киев.

Планът за действие с дронове ще комбинира иновациите на Украйна и холандските знания за подобряване на технологията, използвана на бойното поле, каза той.

"Ние ще се съсредоточим върху различни видове дронове, така че както дронове за наблюдение, по-отбранителни дронове, но също така и атакуващи дронове, защото виждаме, че Украйна се нуждае от тези по-нападателни дронове и за насочване към военни съоръжения", каза Брекелманс.

Около половината от инвестицията ще бъде изразходвана в Холандия, а останалата част ще бъде разделена между Украйна и други страни, добави той. Ако разработените дронове са успешни, ще има повече средства за увеличаване на производството, според министъра на отбраната.

Холандия обеща 10 милиарда евро военна подкрепа за Украйна от началото на руската инвазия и е похарчила около 4 милиарда евро досега.

След като посети град Харков, ударен от руски планиращи бомби, в събота, Брекелманс каза, че атакуването на военни цели в Русия е единственият начин за защита на града.

Украйна поиска от партньорите си да й дадат разрешение да използва техните оръжия, за да нанася удари по цели дълбоко в Русия и да й предостави повече противовъздушна отбрана. Холандия допринесе за подкрепата си за противовъздушната отбрана, като накара международни партньори да доставят на Украйна изтребители F-16 и обеща 24 от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от Русия
Русия е изстреляла тази нощ най-малко 87 дрона срещу Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
2
 
! Отговори
82 ОМБр преди 2 часа
Украйна е бита карта, но падат кинти от лъженето в полза на украйнските фашисти. Та аз за това ....
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До 82 ОМБр Мислиш ли ти, мал0yмник0, че Байдън може да запомни името на едно оръжие за да го хвали? Той вече като се погледне в огледалото не се познава!
35
3
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 часа
НЕЩО КАТО : "ДОКАТО СМЪРТТА НИ РАЗДЕЛИ -ПРЕДИ РАЗВОДА " !!!!!!!!!!!!!
34
5
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 часа
Обичам Холандия! Още първия път, когато попаднах там разбрах, защо са направили първата буржоазна революция. Тези хора имат common sense.
33
8
 
3
 
! Отговори
82 ОМБр преди 4 часа
Само компексар президент може да обяснява в интервю,че Т-90 е най-добрия танк в света. Представете си Байдън да хвали Аимбрамс по телевизията;)))) Отделно,стотици клипове побликувани в Orux ни карат да възкликнем:джудже аре престани с твойте руски глупости!
32
3
 
3
 
! Отговори
само така преди 4 часа
Зеля връща ресто 10% в офшорни сметки ,и аз да съм министър и аз ще давам за тая пробита кауза Украйна фактури не издава
31
2
 
6
 
! Отговори
още един преди 4 часа
Gaлфон раздаващ на работещите нидерландци парите да се докара на Урсуля
30
5
 
3
 
! Отговори
82 ОМБр преди 4 часа
Факт! Руските свинособаци са окупирали 0,1 процент от украйнската земя,за периода 01.10.2023-01.10.2024г.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
И това няма да спаси хохлите, продължавайте да заробвате народа на *** за вечни времена
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
На един акъл са с него ако не е той.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Това не е ли Макарон. Много си приличат.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Холандците така и не си направиха изводите, след като искендер изпари няколко дететки шведски инструктори по дронове в Украйна. Демократите дават свидни жертви за запазването на американската хегемония, напразно както се вижда
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Късно е либе за китка, тя войната свърши те тепърва ще правят заводи за дронове ако са успешни. Дронове има, пушечно месо което да ги пуска не остана.
24
2
 
2
 
! Отговори
Обещаването преди 4 часа
не е като даването.
23
16
 
4
 
! Отговори
Минуващ преди 4 часа
Копейки вият на умряло в коментарите. . . Кеф!
22
4
 
6
 
! Отговори
Хм.... преди 5 часа
Лесно е да обещаваш , след като не си изкарал дори и един евроцент със собствен труд.... А какво стана с " конспирацията" че американски и европейски политици са договорили с корумпираните си украински колеги процент от всеки изпратен транш с помощи . "Лъжа" ли се оказа ? Той за това Зеленски на срещата в Берлин каза че едва половината от тия помощи достигат до украинската армия... Защо ли го е казал?
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Холандски наркомани! Да ва и в...
20
5
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 часа
До 15 "SMIC и Huawei планират да създадат нов 5nm процесор, подкрепяйки целта на Пекин за производство на модерни полупроводници." - още догонват и още поне 6-7 години ще са назад. Но и Европа е назад в правенето на чипове, вече вероятно зад Китай. ПП. В ЕС няма хора, които да правят чипове на базата на модерните машини на ASML (по изявление на ASML).
19
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 часа
Либерали и християни сър! Факт е другари, факт!
18
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 часа
До 17 "Какво мислят холандците за тази продължаваща щедрост и намеса във войната? " - над 70% одобряват да има война срещу Русия.