Навални прогнозирал съдбата си в мемоарите си

Никога няма да видя внуците си, пише той
Обновена: 12 окт 2024 09:02 | 12 окт 2024 08:24, Елка Василева
64
Навални прогнозирал съдбата си в мемоарите си
Снимка: архив, БГНЕС

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който почина в наказателна колония в родината си през февруари, е прогнозирал съдбата си в своите мемоари, които предстои да излязат от печат този месец, предаде Франс прес.

"Ще прекарам остатъка от дните си в затвора и ще умра тук", написал Навални още през март 2022 г., става ясно от публикувани вчера откъси от книгата, озаглавена "Патриот". Според американския издател "Нопф" (Knopf) е планирано и руско издание.

"Няма да има с кого да се сбогувам (...) Всички рождени дни ще се празнуват без мен. Никога няма да видя внуците си. Няма да бъда обект на никаква семейна история. Няма да присъствам на нито една снимка", допълнил опонент номер едно на Кремъл на 22 март 2022 г.

Навални описал и типичния си ден: ставане в 6 ч. сутринта, закуска двадесет минути по-късно, и начало на работния ден в 6:40 ч. След седем часа зад шевната машина в неудобна поза, следвали няколко часа седнал на дървена пейка под портрет на руския президент Владимир Путин. Това се наричало "дисциплинарна дейност".

Откъсите бяха публикувани от списание "Ню Йоркър". Иначе мемоарите ще се продават по книжарниците от 22 октомври.

Навални почина на 16 февруари на 47-годишна възраст в наказателна колония в Арктика, където излежаваше присъда от 19 години затвор за "екстремизъм" - обвинения, които според него са били скалъпени. Той бе задържан веднага след като се завърна в Русия през януари 2021 г. от Германия, където се лекуваше, след като бе отровен предходната година.

Според откъсите Навални е бил питан многократно както от служители на наказателната колония, така и от други затворници, защо се е върнал в Русия, като е знаел какво го чака.

"Не искам да изоставя моята страна или да я предам. Ако вашите вярвания значат нещо, трябва да сте готови да ги защитите и да правите жертви, ако е необходимо", отговорил той според последния запис в своеобразния си затворнически дневник с дата 17 януари 2024 г.

"Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е да оставим родината си да бъде ограбвана от куп лъжци, крадци и лицемери“, написал антикорупционният активист на същия ден две години по-рано.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Русия
Бербок с критика към Путин, че не желае мир
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До АнонимеН 15. На кого било ясно ? Ясновидец ли си ? Екстрасенсин и врачка ?
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Няма да си купя мемоарите му. Мерси.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Циркаджия.Надявал се е да го сменят за някой напушен баскетболист или американски турист хванат с пакетче трева. Като оня кафявкият плешо който му дадоха 30-ска за държавна измяна и го помилваха той избяга в Англия и почна да обяснява как Путин трябва да умре.Некво талибанско име имаше Карзай ли беше ? В руските затвори не е леко.Не е като в българските да ги пускат в лятна ваканция и в отпуска.
14
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 часа
БЕШЕ НАПЪЛНО НАЯСНО, ЧЕ ЩЕ ГО УТРЕПАТ АКО СЕ ВЪРНЕ ! НО ТОЙ СЕ ВЪРНА ЩОТО ИСКА ДА ГО ПОМНЯТ КАТО МЪЧЕНИК! НЯКОЛКО ДЪРЖАВИ МУ ПРЕДЛОЖИХА УБЕЖИЩЕ ПРЕДИ ДА СЕ ВЪРНЕ! НО ЗАСЛУЖАВАШЕ ДА УМРЕ, ЗАЩОТО ЗАЯВИ, ЧЕ КРИМ Е ПРАВИЛНО АНЕКСИРАН И Е РУСКИ
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
и за тоалетна хартия не стават
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
На никой с повече от 2 мозъчни клетки не му пука
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Аха мемоарите дето са написани след смъртта му хахахахаха
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Поредния руски Горбачов,ама нещо не му се получи
9
0
 
8
 
! Отговори
Да преди 3 часа
Почна се с глупостите....
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
На Фют му разкриха аква дискатйеката за милиарди и той се вкисна, после уби човека по класически руски сценарии, мисля че на тия в детската градина им е ясно дори.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
То прогнозата не е трудна да се направи, в рузката *** е така. И най-забавното е че всичко, което някога е казал Навални е истина, защо иначе ще го трепат нали? Истински патриот, там не ги харесват такива.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Не искал да изостави страната си... Хубаво, само че какво постигна като се жертва? Нищо. Ако беше останал в чужбина можеше да създаде организация която да се бори за освобождението им.
5
1
 
4
 
! Отговори
Той виждал ли ги е? преди 3 часа
Мемоарите.
4
1
 
2
 
! Отговори
до Бонго Бонго преди 3 часа
Що бе , и него ли го е предал поп Кръстьо ?
3
10
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 часа
Той се оказва техният Левски, но полза няма.Руснака е свикнал да бъде роб крепостен сейляк.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Каква е тая снимка, нахални наднича през *ичка си майчина?
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
А нас какво ни интересуват бълнуванията на доказан криминален престъпник ?