Шест часа бой, газ и анархия: Християни се биха за църква в Украйна

Привърженици на УПЦ искаха да изгонят онези, свързани с Москва
24 окт 2024 16:38, Нели Христова
212
Шест часа бой, газ и анархия: Християни се биха за църква в Украйна
Снимка: Twitter

Повече от шест часа сутринта на 17 октомври стотици православни християни от конкуриращи се църкви се бориха за контрол над най-голямата църква в Украйна, Свети Михаил в Черкаси. Свещеници и богомолци си разменяха удари с пожарогасители и столове. Атакувани със сълзотворен газ стари жени се криеха в шаловете си. А един епископ беше съборен след "дъжд" от юмруци.

В крайна сметка привържениците на независимата украинска църква спечелиха, прогонвайки онези, които са лоялни към свързаната с Москва църква, към която е принадлежал Свети Михаил и за чието отстраняване местните хора са гласували през юни.

В 11 сутринта, миризмата на сълзотворен газ все още се носеше тежко във въздуха, новата администрация обяви победа и за първи път проведе литургията на украински. Митрополит Феодосий Снигирев, сваленият глава на църквата и предполагаем симпатизант на Русия, накуцвайки заедно със своите последователи, обеща да създаде подземна катакомбна църква.

Когато The Times посетили "Свети Михаил", останките от счупени столове и натрошено стъкло все още се събирали. Отец Назарий Засански, един от новите военни свещеници, разказа как е бил ударен с дъска по главата по време на битката.

Отвън повече от 30 въоръжени полицаи и войници от националната гвардия поддържат реда, за да предотвратят по-нататъшна конфронтация. Сбиването завърши с четирима души приети в болница и 20 ранени, каза полицията. Образувано е досъдебно производство за хулиганство, като се разследват членове на двете страни.

🇺🇦 In Cherkasy, there was an attempt to seize the St. Michael's Cathedral of the UOC by raiders of the Nazi Regime.

They attacked the church and started playing songs about Bandera.

During the incident, one of the attackers opened fire on the believers who were in the church. pic.twitter.com/WP0XJhCx1G

— Иван ☦ (@lll_Tatarinov_H) October 17, 2024

"Беше пълен хаос", каза 38-годишният Засански, показвайки мястото, където дебелите дървени врати на входа бяха разбити.

Колкото и грозна да беше, каза той, битката беше необходима. Това беше църковен спор, но и въпрос на национална сигурност.

"Московската църква е инструмент на руските служби за сигурност и представлява опасност за страната ни", каза той. "Тя отдавна се опитва да деморализира нашите хора тук, като им казва, че Русия не е враг, че всички сме братя и сестри и че не трябва да воюваме. Но това си е чиста пропаганда."

През вековете, през които Украйна се е борила да се освободи от руското господство, суверенитетът и духовността са били взаимосвързани. Когато политическият контрол над украинските земи премина към Москва в средата на 17 век, същото се случи и с църковната юрисдикция. Едва след разпадането на Съветския съюз независимата украинска църква се възроди напълно.

Наред с независимата църква, която сега се нарича Православна църква на Украйна (ПЦУ), все още съществува църквата, свързана с Русия, под формата на Украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦМП), която с повече от 10 000 енории остава най-голямата в Украйна.

Войната направи позицията й все по-неустойчива. Много украинци сега го гледат като на убежище за симпатизантите на Русия, особено след като патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, с която УПЦМП е свързана, обяви нахлуването през 2022 г. за "свещена война".

Освен това има опасения, че църквата действа като ръка на московските разузнавателни мрежи, за които самият Кирил е работил като информатор през 70-те и 80-те години на миналия век.

СБУ, вътрешната разузнавателна агенция на Украйна, започна наказателно производство срещу десетки свои духовници за сътрудничество, включително събиране на разузнавателна информация за украинската армия и движението на оръжия.

Сред тях е 50-годишният митрополит Феодосий, който е съден по обвинения в "оправдаване на въоръжена агресия срещу Украйна" и разпалване на религиозна омраза. Засански каза, че са намерили снимки на цар Николай II в църквата заедно с благословия за Кирил. Феодосий отрича всички обвинения и каза, че превземането на "Свети Михаил" от привърженици на УПЦ е незаконно.

На 20 август президентът Зеленски одобри забрана на всички религиозни организации, свързани с Русия. Законът предвижда деветмесечен преходен период, през който УПЦМП трябва или да се слее с УПЦ, или да прекрати напълно връзките си с Москва.

Правителството вече е изправено пред обвинения в религиозно преследване и изблици на насилие като тези в Черкаси ще даде повод за безпокойство, тъй като се опитва да изкорени руското влияние, като същевременно избягва обществения разрив, от който Кремъл бързо се възползва. Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, определи инцидента от миналата седмица като "варварски".

Съществува и риск от съпътстващи щети за отношенията на Украйна с нейните партньори. По-рано тази година Джей Ди Ванс, републиканският кандидат за вицепрезидент, описа закона като "нападение срещу традиционните християнски общности" и направи косвена заплаха по отношение на доставките на оръжия и финансова помощ от Америка.

"Това ще бъде … нашият срам, че отказахме да използваме стотиците милиарди долари, които изпращаме на Украйна като лост за осигуряване и гарантиране на истинска религиозна свобода", каза той.

Дългогодишни богомолци продължават да идват в катедралата в Черкаси, без да се притесняват от събитията от миналата седмица. Тетяна Боровенска, 40-годишна, козметик, каза, че никога не е имала проблем с това църквата да бъде присъединена към Москва в миналото, но при тези обстоятелства не възразява срещу прехвърлянето към ПЦУ.

"Има само един Бог. Би било прекрасно, ако всички религии и всички деноминации могат да отидат в Йерусалим и да се молят заедно", каза тя. "Но, за съжаление, това е реалният свят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от Русия
Лукашенко: Войски на Ким в Украйна ще ескалират конфликта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
5
 
3
 
! Отговори
Фуртадов преди 2 часа
Руските попове призовават руснкинчетата да разтварят краката и да зачеват нон-стоп. На царя му трябват салдати.
124
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Аве копейки, а вие що не сте на фронта да помагате на самая могучия? От Чечения изпратиха геювете да им помагат, прасчо им праща още пушечно месо...Явно им трябва братска помощ. Ама забравих, че вие една мочка не можахте да си увардите ....
123
5
 
3
 
! Отговори
Знак свише преди 2 часа
Ще разберете, че и ние най-сетне сме тръгнали да се освобождаваме от руско робство, когато и при нас руските попове с пагони начело с т.нар. "патриарх" бъдат изритани от българските църкви. Засега руския гнет над българите продължава.
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До 108Що бе... в Третия райх и те са били цивилизовани...строели са магистрали, училища (е тук там са горили книги ама то е било в името на истината)...е тук там са пращали някой друг евреин в газова камера ама сега няма да им търсим кусури...и те като Укромордора са имали министерство на дезинформацията...е нямат толкова добър като Гьобелс ама колкото толкова
121
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Хххх Украйна си има войници, руслямската джамахирия няма, затова вкарва севернокорейци във войната. Защо не си на фронта?
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До 116Еее...нещо бъркаш Мордор=Укропистан...
119
0
 
4
 
! Отговори
ей католиците преди 2 часа
изпъкват и със наглост и със глупост!
118
1
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 2 часа
До 117А ти що не си на фронта в Украйна да защитаваш на еврогейовете демокрацията а мрънкаш тука във форума...към евроимбецил си като не щеш да мреш за демокрацията и гейпарадите...
117
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Виждате ли тамошните копейки кво правят, а не като вас за мочката, само мрънкяте от диваните. Ама вие като сте в ЕС и сте оядени копейки и само по форумите мрънкяте.
116
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Копейките с пяна на уста бранят смело Мордор от клавиатурата, а дълбоко в малкото им мозък се прокрадва мисълта, че и с тях може да се случи същото след края на войната...
115
7
 
4
 
! Отговори
Полежанов преди 2 часа
Руските попове са отрупани със злато, возят се в скъпи коли и обясняват на холопите че трябва да умират за царя, държат се все едно че лично господ им говори свише. И ние трябва да закрием тук рушките църкви и да разпопим всички наши попове които подражават на руските си аркадаши.
114
2
 
5
 
! Отговори
укро сатанисти сър! преди 2 часа
а тука подложките са акордирани на същата спявка, Ама как си личи само!
113
0
 
4
 
! Отговори
католиците тука преди 2 часа
разправят същите измислици като за вещиците едно време! Не са мръднали в лъжите си и на милиметър!
112
5
 
3
 
! Отговори
Вафло Вафлов преди 2 часа
Лаптито разказа интересни неща за путерастките салдатики в курската народна республика, били извършили над 200 престъпления там, включая изнасилвания , убийства и грабежи. А всеки роден тавариш знае че на чеченчето може да се вярва, то затова им е кумир.
111
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Руските терористи опитали се да узурпират украинските църкви трябва да бъдат идентифицирани и съдени.
110
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 113 Руски попове с пагони не разбират от друго.
109
6
 
4
 
! Отговори
Християнин преди 3 часа
Смятай клона на КГБ колко е нагъл, щом трябва да ги гонят с бой от узурпираните от тях украински църкви!
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Не може да бъде. Украинците са цивилизовани европейци. Те не правят такива неща.
107
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
След тези безобразия Зеленски заслужава да бъде вкаран в затвора (или концлагер).
106
7
 
3
 
! Отговори
русофобите преди 3 часа
нали не забравте че "руснаците" които са ни освободили всъщност са преобладаващо мизерници - украинци от 3-та украинска армия?