Учените разтревожени, Антарктида става зелена

Глобалното затопляне не подмина и ледения континент
4 окт 2024 20:23, Инна Ангелова
20
Учените разтревожени, Антарктида става зелена
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ново изследване показва, че части от ледената Антарктида се раззеленяват с растителен живот с тревожна скорост, тъй като регионът е обхванат от екстремни горещини. Откритието предизвиква безпокойство относно променящия се пейзаж на този огромен континент, съобщава CNN.

Учените са използвали сателитни изображения и данни, за да анализират нивата на растителност на Антарктическия полуостров, дълга планинска верига, която сочи на север към върха на Южна Америка и която се затопля много по-бързо от средното за света.

Учените са открили, че животът на растенията, предимно мъхове, се е увеличил в тази сурова среда повече от 10 пъти през последните четири десетилетия. Проучването е на учени от университетите в Ексетър и Хертфордшър в Англия и Британското антарктическо проучване, публикувано в петък в списанието Nature Geoscience.

Растителността е покривала по-малко от 0,4 квадратни мили от Антарктическия полуостров през 1986 г., но е достигнала почти 5 квадратни мили до 2021 г., установи проучването. Скоростта, с която регионът се озеленява в продължение на почти четири десетилетия, също се ускорява, като се ускорява с повече от 30% между 2016 г. и 2021 г.

Антарктида все още е покрита почти изцяло от сняг, лед и скали, тази малка зелена зона се е разраснала драстично от средата на 80-те години на миналия век, каза Томас Роланд, автор на изследването и учен по околната среда в Университета на Ексетър.

“Нашите констатации потвърждават, че влиянието на антропогенното изменение на климата няма граници в своя обхват“, каза Роланд пред CNN. “Дори на Антарктическия полуостров – този най-краен, отдалечен и изолиран регион на "пустота“ – пейзажът се променя и тези ефекти са видими от космоса.“

Антарктика, най-студеното място на Земята, наскоро беше обхваната от екстремни горещини.

Това лято части от ледения континент претърпяха рекордна гореща вълна с температури, покачващи се до 50 градуса по Фаренхайт над нормалното от средата на юли.

През март 2022 г. температурите в някои части на континента достигнаха до 70 градуса над нормалното, най-екстремните температурни отклонения, регистрирани някога в тази част на планетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Наука
Български учени създадоха прототип на човешка кожа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
Нека да секат гори като луди пък после някой им виновна. Навсякъде ще стане пустиня като изчезнат дърветата.
18
0
 
4
 
! Отговори
. преди 10 минути
Антарктида става зелена и тайните почват да се показват изпод леда. Някои работки не могат вече да ги крият.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Всички недоволни да стягат багажа и да стават жители на Антарктида, кой знае какъв рай зелен е.:)) кога ще може масов туризъм и преселение.:))
16
0
 
3
 
! Отговори
Пимпирев преди 31 минути
Бера джанки и вара ракия-догодина грозде.....
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 39 минути
Много фантазии, а пък и да стане зелен, кой казва че е зле, нека има малко повече слънце и живот за мръзнещите там живи същества. Щом в пустините вали дъжд и сняг и стават зелени, явно Господ е решил да има по добър и процъфтяващ свят, рай за хора и животни. Е и нови заселници да има в Антарктида, да облагородят дивата природа и да стане обитаема. Няма лошо.:))
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
А колко военни бази има там
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 47 минути
Природата отвръща на удара и лъжата.
12
0
 
5
 
! Отговори
ЦИРК КЛАЙМЪТЧЕЙНЧ преди 48 минути
В пустините взе да вали, Сахара отново се раззеленява, Антарктида се раззеленява, благодарение на СО2 планетата е топла, зелена и жива. Реколтите през последните години са рекордни. Учените - разтревожени. На тях са им платили и поръчали да ни пробутват клаймътченч плашило. Да ни плашат, за да могат после да ни ограбят.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 48 минути
В Европа мерните единици са метрични, а не империални. 0,4 кв мили са 0.6 кв. Км, а 4 кв. мили са ок 6.4 кв.км, +50/+70 градуса по фаренхайт са +10/ +21 градуса по Целзии. А през 2020 г. на 31 декември полунощ температурите бяха по ниски от тези на Северния полюс. Понеже дядо коледа с шейната раздаваше в Кнежа подаръците.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да се отучат.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До На южния полюс - ало? ГРЕШКА!!
8
0
 
6
 
! Отговори
чукча преди 1 час
===достигнаха до 70 градуса над нормалното,===, ако нормалното е минус 5-10гр. през лятото, то там рибата се е сварила, а мъхът е готов за пушене... - поредните смешни истории в стил "Урсулка"!
7
0
 
4
 
! Отговори
На южния полюс преди 1 час
дебелината на ледената покривка е 4 км.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Там са откривали фосили на растения, значи преди милиони години е имало растения. Какво е чудното, че отново ще има?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Като прочетете Англия , британско и ЦНН спрете да четете.
4
0
 
13
 
! Отговори
доктор преди 1 час
Трябва да се купуват недвижими имоти там докато е време...
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
3нaчu Пuмnupeв чe pyna npecнa caлaтa...
2
1
 
16
 
! Отговори
аре баста! преди 1 час
Антарктида е новата стара Гренландия. От милиони години Земята минава през цикли, които не са предизвикани от бълхите, наречени хора.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Какви учени? Нищо не знаят.