Здравето ни е в риск от пластмасови чинии и чаши

Експерти: Не пластмасата, а добавките в нея са вредни
19 сеп 2024 19:18, Инна Ангелова
7
Здравето ни е в риск от пластмасови чинии и чаши
Снимка: Pixabay

Пластмасовите кутии, в които се опакова храната за вкъщи, са най-честият, но и най-голям замърсител на телата ни с микропластмаса. Специалисти обясняват, че при досег с топли продукти или течност, те се отделят и се съединяват с храната или напитките. Така отровните съставки проникват в човешкото тяло.

“Например, кофичките за кисело мляко се правят от полистирен, той е полимерен, а стиренът е мономер, от който се прави полимера. Винаги има някяква остатъчна фракция, която може да се погълне с хранителния продукт”, обясни разликата проф. Петър Петров, директор на Института по полимери към БАН.

“Спомням си думите на мой преподавател от преди около 30 години, който съветваше: Когато ядете кисело мляко, не остъргвайте с лъжицата остатъка! Има и вариант остатъчен мономер, който мигрира на повърхността, да се поеме, въпросът е в нормите и регулациите. По принцип това не е допустимо и не трябва да се стига до вредни за организма количества,” добави проф. Петров пред “Труд”.

Допълва, че от Института по полимери към БАН преди години са работили по казус с гръцки производител, който се е опитал да наложи на пазара кофички от полипропилен.

По принцип пластмасата води до някакви възпалителни процеси, но това не е задължително да се случва. Деструкцията на полимерите до разпадни вещества, които са различни от изходните, може да ги направи токсични, въпросът е дали се достига дозата в организма”, уточни още професорът.

“Проблемът в пластмасовите изделия не е толкова в самите полимери, защото те са високомолекулни съединения, а по-скоро в добавките и разградните продукти. Когато стават нискомолекулни, те по-лесно излизат от изделието и се консумират,” добави проф. Петров. Той съветва пластмасовите кутии за храна да не се слагат в микровълнова фурна.

Причината е, че при загряване се провокират деструктивни процеси.

Специалистът препоръчва пластмасовите бутилки за минерална вода за еднократна употреба в никакъв случай да не се ползват повторно. Никога не слагайте вътре алкохол (ракия или вино), защото той е разтворител и екстрахира тези добавки в пластмасата като стабилизатори, оцветители и всъщност ги концентрира.

Професорът уточни и че наличието на пластмасови прибори за хранене, сламки и чашки за кафе, все още се намират на пазара, въпреки че са забранени от гледна точка на околната среда. “Чувал съм от колеги от фирми производители, че китайските изделия често не попадат под тези регламенти на ЕС. И вкарвайки заместители на сламките, използват по-евтини бамбукови стърготини със свързващо вещество смоли. Това най-често са олигомерни продукти, които са много по-токсични от полимерните продукти. Това е проблем, когато вкарваме китайски продукти, които са алтернатива на други продукти, забранени, поради новите регулации от ЕС,” заключи проф. Петров.

Пластмасата и отраженията, които тя дава на организма ни, е тема на проучване и на учени от цял свят. Микропластмаси са открити във всяка изследвана човешка плацента, сочи проучване, публикувано от The Guardian през февруари тази година. При анализ на 62 проби от плацентна тъкан е установено, че най-често откриваната пластмаса е полиетиленът, който се използва за производството на найлонови торбички и бутилки.

Микропластмаса е открита и във всички 17 изследвани човешки артерии, което предполага, че частиците могат да бъдат свързани със запушването на кръвоносните съдове. През юли учени от Китай отчетоха, че 50% от мастните натрупвания при запушени артерии, са придружени именно от микропластмасови частици, които стесняват още повече входа на кръвоносните съдове.

В още едно изследване, ръководено от Университета на Ню Мексико, са открити микропластмаси и в човешките тестиси. Това проучване, обхващащо тестикуларна тъкан от кучета и хора предполага, че микропластмасите могат да са причина за намаления брой на сперматозоидите при мъже.

Много често в пластмасите попадат различни вещества, в зависимост от това какъв трябва да бъде цветът, видът да бъде по-гъвкав, по-лек или тежък. Тези добавки не са ясни на крайния потребител, те не се изписват, както в съдържанието за храна. Това остава една голяма тайна, до която обикновеният потребител не стига.

Еколози препоръчват на хората да използват собствени съдове и ако кутията е от пластмаса, то да е за многократна употреба и да може да се съхраняват в нея горещи храни. Същото важи и за бутилките за вода. Относно еднократната употреба, тарелките, чашките и бутилките в момента са най-проблемни, от една страна защото веднага стават отпадък, но са и най-неясни откъм съдържание, тъй като рядко можеш да видиш тяхната опаковка, защото са в големи пакети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Наука
В риск ли е Земята от ултра потребление?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В Испания никой не ти забранява да идеш да пазариш с какъвто съд искаш, електронните везни се зануляват за секунда и си купуваш сирене, месо, салам, риба, готова храна....
6
0
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 3 часа
Пласмасовите чинии и чашки не се ядът! Може да се яде само вафлената чашка от сладолед!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Не е ли в риск, защото се храним с *** разрешени от закона?
4
0
 
2
 
! Отговори
А с минералната преди 3 часа
Вода ко праим? Ще съборите голям бизнес!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Никъде в статия не се споменава, че почти всички пластмаси отделят вещества фталати, които са наподобяващи женския полов хормон естроген. Действат негативно на половата система. Една от причините в "развитите страни" да има толкова много млади хора с полова дисфория и които не може да разбереш мъже ли са или жени.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Най-много са мин.вода, безалкохолни и пакетираните храни, никой не ползва пластмасови чинии и прибори може би само в самолета.
1
0
 
7
 
! Отговори
Крико преди 4 часа
Как по-точно, като нито ям , нито пия от такива продукти ?