Ще живеем ли още дълго? Май достигаме предела за дълъг живот

Лекуват се много болести, но не и остаряването
13 окт 2024 20:15, Инна Ангелова
87
Ще живеем ли още дълго? Май достигаме предела за дълъг живот
Снимка: Pixabay

През по-голямата част от XX век всяко следващо десетилетие е увеличавало средната продължителност на живота на хората в развитите страни с около 3 години. За един човек, роден в началото на XXI век, тези постепенни повишения означават, че той може да преживее средно три десетилетия повече от някой, роден през 1900 г. Това позволява на съвременниците ни много по-често да достигат 80-годишна възраст, отколкото всякога преди.

Този феномен е наречен "радикално удължаване на живота" и е постигнат благодарение на напредъка в различни медицински технологии и мерки в областта на общественото здраве. Много учени и специалисти предполагаха, че тенденцията ще остане непроменена и че продължителността на човешкия живот ще се увеличава със същия темп до безкрай. Други обаче прогнозираха, че хората ще достигнат естествен таван, като средното време, което ще прекарват на Земята, в най-дълголетните страни, ще бъде много преди заветните 100 години.

Изследвания показват, че човечеството всъщност е достигнало горната граница на естественото си съществуване. Въпреки продължаващия напредък в медицината, насочен към удължаване на живота, резултатите сочат, че от 1990 г. насам темпът на подобряване на неговата средна продължителност в най-развитите страни се е забавил.

"Това се дължи на факта, че не сме съумели да забавим стареенето, което представлява поредица от слабо проучени необратими биологични процеси. Нашите тела просто не работят добре, когато вече са извън "гаранционния" си срок", казва С. Джей Олшански, професор по обществено здраве в Университета на Илинойс и водещ автор на новото проучване.

Той е на мнение, че дори хората да живеят по-дълго, това означава, че ще бъдат “застигнати” и от повече болести.

"С всяка една изминала година на дълбока старост толкова по-бързо ще се появяват усложнения, които ще стават все по-тежки", обяснява професорът, цитира "24 часа".

Олшански и колегите му са използвали прост подход, за да направят откритието си. Те са изследвали наблюдаваните промени в смъртността и продължителността на живота от 1990 до 2019 г. в осемте най-дълголетни държави в света - Япония, Южна Корея, Австралия, Франция, Италия, Швейцария, Швеция и Испания - плюс САЩ и Хонконг. И установяват, че подобряването на продължителността на живота се забавя на почти всички тези места, а в САЩ тя всъщност намалява.

"Южна Корея и Хонконг са изключения. Към този момент преживяемостта там продължава да се подобрява. Това е феномен, за който изследователите подозират, че е свързан с факта, че и на двете места бумът на средната продължителност на живота е от съвсем скоро. От последните 25 години", казва Олшански.

Въпреки това в Хонконг - чието население е най-дълголетното в света, изследователите установяват, че само 12,8% от децата от женски пол и 4,4% от децата от мъжки пол, родени през 2019 г., се очаква да достигнат 100-годишна възраст. В САЩ цифрите са значително по-ниски - само 3,1% от децата от женски пол и 1,3% от децата от мъжки пол се очаква да станат столетници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Наука
Оцелели от атомната бомба в Хирошима печелят Нобелова награда за мир
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 47 секунди
Тя историята със СинДзи Ен е много дълга за разказване , но аз в последствие разбирам , че тя е от семейство на емигранти оцелели от Мианмар инцидента ...и заради този инцидент и епигенетичните фактори от него се е родила с много рядко генетично заболяване, меч над главата цял живот... И по-късно тя умира въпреки грижите на медицинският ни екип , но успява да види завършената работа преди да умре с усмивка и е казала: Идеално! Тя е белият лебед срещу болимията и анорексията, а не черният!
84
0
 
1
 
! Отговори
Камен преди 4 минути
Да речем че си от касметлиите дето дуживяват до 40 ама после какво ще работиш. Ако си мъж или охрана на паркинг или на офис в наи добрият вариант ако си жена или чистачка или продавачка в лидал. Нали ги виждам всички около мен над 40 или охрана или чистачка. Никои не иска хора над 40 за хубави работи като сервитьор или барман.
83
0
 
0
 
! Отговори
до Петко преди 15 минути
Не е до години. Понеже работя в банка такива клиенти съм имал че не е за вярване. Момчета и момичета на по 25 години а като седне срещу теб и те лъхва миризма като на 80 годишен старец - направо си слагам маската и се правя че ме е страх от Ковид, а реално го правя че им смърдят устите и тялото много кофти.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
След като пуснаха лабораторния вирус ковид-19 няма да живее никой дълго.Той засяга най-вече възрастните.Унищожава сърцето и костите.Самата ваксина също.А май и на мозъка ви се отразява.Не помните елементарни неща като примерно каква е формата на Земята,а се учи това в предучилищната.Пуснали са го,за да няма песнионери.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
Нищо няма вкус вече.Живеем в матрица и ни развъждат.Хранят ни вече с гранули и менте фураж.Дори рибите дето хващам имат друг вкус,нищо ,че са див улов.Животът есъздаден като ферма на тази планета.Развъждат души!
80
2
 
3
 
! Отговори
Шиво преди 24 минути
Най-хубавите ми години бяха до 18 в училище. После почва мъка и страдания и състаряване. След 18 те гърчат на работа, дават ти жълти стотинки и то ако изобщо те вземат на работа, че може цял живот да си безработен.
79
2
 
2
 
! Отговори
Петко преди 27 минути
Какъв е смисъла да се живее? Живейте докато сте млади. Младостта свършва на 33. После каквото сабя покаже. То така или иначе над 40 вече никъде не те искат и тези хора дори не излизат на улицата.
78
0
 
1
 
! Отговори
МАКС преди 30 минути
С тая радиация, облъчване и ГМО храни и нови технологии живота за новите попълнения ще е до 65 год. макс!
77
0
 
1
 
! Отговори
Ильо Минатов преди 31 минути
Един чака месия друг чака извънземни. Истината е някаде по средата.
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 32 минути
До 62 Ориз и водорасли? Оризът им е по 100-200г на ден. Ядат много сурова риба, месо, по над 10 яйца на ден, малко водорасли за овкусяване. Почти не ядат пържено. Друго? НЯМА ВЕГАН/ВЕГЕТАРИАНСКО. Всичко е с основа КОСТЕН БУЛЬОН. Малки порции, почти 0 плодове и зеленчуци извън сезон(много са скъпи), много риба и то сурова, по-малко от рибата месо, но пак много спрямо другото, водорасли за подправка, много яйца след ВСВ(10+ на ден, често сурови). Почти не ядат захар, хляб.
75
0
 
3
 
! Отговори
до Смешки преди 34 минути
Къв Бог кви 5 лева бе?!Къде е бил той и кой е бил преди 10 000 години?!Измислени богове пълно по света.Най-старите са в Индия,но има и преди тях.Утре като кацнат извънземните дето са създали живота тук и видят,че вярваме в некви измислени богове,ще ни третират като крави от обор!!!!!
74
0
 
2
 
! Отговори
Дигитализейшън преди 37 минути
Аз виждам наоколо старци на по 15-20 години. Седи некав ленив в ступор видел всичко вече в мреажата, знае всичко наживял се...
73
0
 
0
 
! Отговори
Мъжкарана преди 37 минути
Аз ще живея до 200
72
0
 
0
 
! Отговори
До Смешки преди 39 минути
Богохулниците ще живеят милярд години на степен безкрайност!
71
1
 
3
 
! Отговори
Чужденец преди 39 минути
В Южна Корея е голяма скъпотия за парите които получават, освен това се работи в събота и седмицата е най-малко 48, а често и 52 работни часа. Та тия ако не живечт дълго нямат време кога да живеят.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 39 минути
Всъщност има изследване кои са основните фактори за дълголетие и минаване на 100г в Швеция. Неудобно е за хранителната индустрия и не се говори много за него, а е най-пълното- всички прегледи по здравна каса на хора над 63г в продължение на 40г. Изовдът- повече месо и млечни и по-малко въгрехидрати- захар, хляб. Сините зони пак са с много месо/риба и 0 преработена храна. В 21 век убиецът е лошата храна с много захар, химия и растителни мазнини.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 39 минути
Потоп ще има скоро,топят се ледовете и нивото се вдига.Бягайте високо.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
На 31 години съм и ми е тъжно, че остарявам...
67
5
 
2
 
! Отговори
Ивайло преди 41 минути
Какъв е смисъла да живееш дълго като остаряваш? Максимума, който си струва е 33-35 години.
66
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван мазния преди 41 минути
Киселото мляко от над 20 години вече не е кисело.