София Филм Фест бе признат от FIAPF

Това е единствената организация на продуценти със светов­но значение
5 мар 2010 14:55, Петя Славова
0
София Филм Фест бе признат от FIAPF
Снимка: София Филм Фест

FIAPF (Международна феде­рация на асоциациите на филмо­вите продуценти) е единствената организация на филмови и теле­визионни продуценти със светов­но значение, включваща 24 про­дуцентски компании от 21 страни на 5 континента.

Организацията представлява икономическите, правните и регулативните интере­си на филмовите и телевизионни те производствени структури, ко­ито са общи за петте континента.

Освен че защитава интереси­те на продуцентите, FIAPF регу­лира статута на международните филмови фестивали, сред които са едни от най-значимите по­добни събития в света на кино­то.

С присъждането на членство на международните филмови фестивали FIAPF се явява като гарант за качество за филмови­те събития, които отговарят нависоките стандарти, поста­вени като условие от проду­центската общност, обединенавъв FIAPF.

Правилата на FIAPF са договор, гарантиращ взаимно доверие между филмовата индус­трия и фестивалите, чийто авто­ритет и икономическо влияние се определят от готовността им за сътрудничество.

FIAPF присъжда акредитации на международните фестивали в четири групи – състезателни фес­тивали за игрални филми; специ­ализирани състезателни фестива­ли за игрални филми; несъстеза­телни фестивали и фестивали за документални и късометражни филми. 49 са фестивалите, полу­чили признание от FIAPF.

Меж­дународният София Филм Фест попада в категорията “състезател­ни фестивали със специализиран конкурс” (за първи и втори фил­ми) и е в компанията на Пусан, Сараево, Солун и други престиж­ни световни филмови събития.

София Филм Фест е единстве­ният български фестивал с акреди­тация от FIAPF след приключилия през 80-те години Международен фестивал на Червенокръстките филми във Варна.

Членството във FIAPF е още едно доказателство за развитието и международното признание на българското кино през последното десетилетие и сериозните постижения на фести­валния екип.

Това е един заслужен подарък в Годината на Българско­то кино и по случай 10-годишния юбилей на София Филм Фест като международен кинофестивал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари