Пет за късмет

Журито на 12 София Филм Фест ще се състои от петима членове
27 фев 2008 17:48,
Пет за късмет
Йос Стелинг е председател на журито. Снимка: София Филм Фест

Журито на 12 София Филм Фест ще се състои от петима членове. Негов председател ще бъде известният холандски режисьор Йос Стелинг.

Останалите членове са актрисата Ани Пападопулу и режисьорите Дом Родероу (Великобритания, “Брат ми Том”), Сърджан Голубович (Сърбия, „Клопка“) и Алексей Попогребски (Русия, „Коктебел”).

В този си състав журито ще избере филмът, който да отнесе Голямата награда за най-добър игрален филм, както и наградата Jаmeson за най-добър български късометражен филм.

Йос Стелинг е роден през 1945 г. в Утрехт, Холандия. Той сам е открил магията на киното, като междувременно е специализирал живопис и графика.

Първият му филм “Mariken van Nieumeghen” (1974) представя Холандия на кинофестивала в Кан, където удивителният авторски стил на Стелинг не остава незабелязан. Международен успех и известност му носят и следващите филми, превърнали се в класика за холандското кино – “Rembrandt fecit 1669” (1977), “De Illusionist” (1984), “De Wisselwachter” (1986), “De Vliegende Hollander” (1995).

Всички те се отличават със своята специфичност и удивителна изразност. В тях няма реплики - само погледи, жестове и тънък усет за природата, хората, цветовете...

Ще можем да ги видим и да се убедим в качествата им по време на панорамата на Стелинг в рамките на феста. Тя ще представи общо 7 филма със специална премиера на последния - „Душка”.

Алексей Попогребски е роден на 7 август 1972 г. в Москва, в семейството на киносценариста Пьотр Попогребски.

Докато следва “психология в Московския даржавен университет прави първия си късометражен филм “Мимоходом”. През 2007 г. Алексей Попогребски снима първата си самостоятелна лента “Прости неща”, която ще бъде представена на 12-ия София Филм Фест. Досега филмът има доста награди, което ни кара да го очакваме с нетърпение.

Дом Родероу учи фотография, кино и видео в Хароу колидж, Лондон. Преди да нагази в дълбоките води на игралното кино, той снима документални филми предимно във военни зони - Сараево, Източен Тимор, Западна Сахара. "Брат ми Том" е пълнометражният му дебют, провокирал интереса и адмирациите, както на публиката, така и на критиката и донесъл на режисьора много награди.

В рамките на 12-тия София Филм Фест Дом Родероу ще представи отново “Брат ми Том” и новия си игрален филм „Еxhibit A, който вече е отличен с наградата на журито на „Рейнданс” в Лондон. Том Родероу ще изнесе майсторски клас на тема “дигиталното кино”.

Сърджан Голубович е роден през 1972 г. в Белград. Докато следва театрална режисура, заснема няколко късометражни филма. Дебютният му пълнометражен филм „Absolute Hundred” (2001) е показан на много фестивали и е отличен с няколко награди. Вторият игрален филм на младия сръбски режисьор „Клопка” спечели Голямата награда за най-добър игрален филм на София Филм Фест миналата година.

Ани Пападопулу е едно от утвърдените млади имена в съвременните български кино и театър. Родена е на 31 декември 1978 г. в София. След като завършва НАТФИЗ, играе в множество постановки, на щат е в Народния Театър.

Първата й роля в киното е във филма на Иглика Трифонова „Писмо до Америка”(2001), за участието си в който младата актриса става първата носителка на наградата на името на Невена Коканова.

Следват роли в „Опашката на дявола” (2001) на режисьора Димитър Петков, „Разследване” (2006) на Иглика Трифонова, както и участие в международни продукции, сред които „Към севера”(2001) на големия италиански режисьор Стефано Реали. Участва и в новия “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание