Начало по руски

Тази вечер е премиерата на филма “12” на Никита Михалков - руската гала на 12-тия София Филм Фест
7 мар 2008 13:00,
Начало по руски
Никите Михалков в роля в "12". Снимка: IMDB

На 7 март, веднага след откриването предстои втората гала-премиера на София Филм Фест – на филма “12” на Никита Михалков, който е сред основните гости на фестивала. Последният му филм, който беше номиниран за Оскар, ще бъде излъчен от 19.30 в зала 1 на НДК премиерно.

Освен него, в програмата на 12 София Филм Фест присъстват много и все хубави руски филми.

Още един претендент за Оскар ще можем да гледаме в следващите дни - “Монгол” на Сергей Бодров-старши.

Филмът е обявен за един от най-мащабните кинопроекти с многомилионен бюджет (15 милиона евро) още преди излизането си. Над сценария на “Монгол” Сергей Бодров-старши работи с Ариф Алиев (с когото създават и “Кавказки пленник”) на базата на историческите трудове на Лев Гумильов.

Лентата е копродукция на Русия, Германия, Казахстан и САЩ и беше представена на кинофестивала във Венеция тази година. Тя разказва за ранните години на основателя на Монголската империя Чингис хан, когато той все още не е тиранин.

На София Филм Фест ще видим и “Карго 200” на Алексей Балабанов – потресаваща история за 1984 г., смъртта на тоталитаризма. Ако пред трилърите предпочитате семейните драми, вижте “Прости неща” - дебютния филм на Алексей Попогребски.

В него на лекаря-анестезиолог Сергей Масловю в един прекрасен ден изведнъж се изсипват всякакви нещастия. Първото е неуспешна операция в болницата, последвана от разногласия с любовницата. Прибирайки се вкъщи Маслов разбира, че дъщеря му е избягала с гаджето си – неизвествен тип, като заедно с това жена му съобщава, че отново е бременна и възнамерява да роди детето, независимо че в тяхната комунална квартира и без това е достатъчно тясно...

Сред останалите акценти в програмата са “Александра” на майстора на руския авнгард и независимото кино – режисьорът Александър Сокуров, „Русалка” на режисьорката Ана Меликян (в конкурсната програма), “Пътешествие с домашни животни” на Вера Сторожева, “Изгнание” и “Изобразявайки жертвата”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание