Днес на София филм фест. Всеки ден - акценти и програма

Ужасно полезна информация какво ще има днес - 11 март, в програмата на всички кина, които излъчват филмите на София филм фест. Вижте тук!
11 мар 2008 11:04,
Днес на София филм фест. Всеки ден - акценти и програма
Лого: 12 София Филм Фест

На 11 март в кино Люмиер можете да видите “Не искам да спя сам” на режисьора Цай Мин-лиан от 13:30 часа.

След като няколко нехранимайковци пребиват тихия, дългокос скитник, китаеца Сяо-Кан, група бангладешци го прибират. Те го отвеждат в порутеното си жилище,

където нежната Рауан го лекува. В кафене в китайския квартал Сяо-Кан се запознава с Чи – сервитьорка, която работи и живее със своята по-възрастна шефка. Не след дълго Сяо-Кан се оказва оплетен в интимни отношения и с трите жени.

От 18:00 часа ще може да гледате „Прости неща” на режисьора Алексей Попогребски.

Сергей Маслов е нископлатен болничен анестезиолог. Животът му в бедното жилище, което дели с грузински шофьор и немощна старица, е мъчителен. За капак губи и шофьорската си книжка и трябва да се справи с внезапното решение на дъщеря си да напусне дома. Кризата се задълбочава, когато възрастният актьор, за когото Маслов се грижи, му прави съблазнително предложение – да му завещае ценна картина, но в замяна на какво?

В 20:30 часа гледайте „Халъм Фоу” на режисьора Дейвид Макензи.

Халъм живее с баща си и втората си майка в голяма усамотена къща в провинцията. Времето му минава в шпиониране на съседите и опити да замeси мащехата си в мистериозната смърт на майка си. Идва време Халъм да напусне дома и той заминава за Единбург. Животът му обаче отново се обърква, когато среща миловидната Кейт.

Дом на киното

От 11:00 часа гледайте „Барабанистът”, филм на режисьора Кенет Би.

Младият бунтар Сид е барабанист в рок-група и има връзка с жена, чийто влиятелен съпруг разкрива изневярата. Побеснял от разкритието, той нарежда ръцете на младежа да бъдат отсечени. Бащата на Сид, лидер на японска банда, скрива сина си в планините. Там Сид попада на група дзен перкусионисти. Завладян от изкуството им, той постепенно открива умението да постига увереност и съсредоточеност. Но съдбата му изиграва номер.

След прожекцията ще бъде показан късометражният филмRabbit Troubles” на режисьорите Димитър Митовски и Камен Калев от конкурса за наградата на Jameson.

От 13:30 часа гледайте „Аз съм от Титов Велес” на режисьорката Теона Стругар Митевска.

Филмът предлага рядко задълбочен поглед към преживяванията на балканските жени, изпълнени с желание за нов живот. Три сестри – 27-годишната Афродита, нейната сестра-близначка Сафо и красивата Славица – живеят в район, разорен както от комунизма, така и от капитализма. Близначките търсят съпруг за по-възрастната си сестра, за да има кой да печели хляба за дома, а Сафо се опитва да емигрира в Гърция. Но скъсването с миналото се оказва трудно за всички.

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм „Семейна терапия на режисьора Петър Вълчанов от конкурса за наградата на Jameson.

От 16:00 часа можете да гледате филма „Хадърсфийлд” на режисьора Иван Живкович.

Игор – сърбин, който живее в английския град Хадърсфийлд – се връща в родния си град на гости. Той прекарва нощта в компанията на стари приятели. Сред тях се откроява Раша, чиято безизходица в професионален и психологически план намира особено циничен израз.

От 18:30 часа зрителите ще могат да гледат филма на режисьора Стефан Арсениевич - „Любов и други престъпления”.

Животът на 36-годишната Аница не върви никак добре. Решена да го промени, тя решава да обере букмейкърския пункт, в който работи, и с парите да избяга зад граница. Но макар планът да е премислен до последния детайл, едно неочаквано обяснение в любов поставя всичко на карта.

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм „Заедно” на режисьорката Калина Дечева, част от конкурсната програма за наградата на Jameson.

От 21:00 часа можете да гледате фолма „Поколение: Изгубени и намерени”, съставен от новелите на режисьорите Кристиан Мунджиу, Ясмила Жбанич Корнел Мундруцо Майт Лаас, Стефан Арсениевич и Надежда Косева.

кино Одеон

От 18:00 часа зрителите ще могат да гледат „Катин” на режисьора Анджей Вайда.

След нападението на Съветския съюз над Полша (17 септември 1939) близо 4500 полски офицери и кадети са затворени в лагера Козелск на територията на СССР.

Повечето от тях са избити в Катин близо до Смоленск през април и май 1940 по заповед на Сталин. През 1943 германците обявяват, че са открили масовите гробове

край Катин. Съветският съюз обвинява фашистите за престъплението. През 1944 доказателствата са фалшифицирани. За света това престъпление така и не съществува.

От 20:30 часа очаквайте филма на председателя на тазгодишното международно жури на фестивала, режисьора Йос Стелинг “Душка”. Творбата ще бъде представена от самия режисьор Йос Стелинг и актрисата Силвия Хьокс.

Боб е кинокритик, който среща приветливия Душка на незначителен фестивал в Киев. Сигурен, че Душка никога няма да се възползва от предложението му, Боб го кани да му гостува в Холандия. За огромно изумление на Боб, един ден Душка се появява на прага му. Когато гостуването на Душка се проточва с месеци, нервите на Боб не издържат. Но когато най-сетне успява да се отърве от Душка, Боб осъзнава, че е изгубил единствения си истински приятел.

Евро синема

В 19:00 часа гледайте „Яйце” на режисьора Семих Капланоглу, който ще бъде представен от актьора Неджат Ишлер.

След смъртта на майка си поетът Юсуф се връща в родния си град, където среща Айла – далечна роднина, живяла с майка му през последните години. Юсуф се съгласява да изпълни жертвения ритуал, който майка му не успяла да извърши преди смъртта си, и двамата поемат на път за традиционната церемония.

От 21:00 часа ще може да гледате „Брат ми Том” представен лично от режисьора на Дом Родероу.

Когато Том връхлита в живота на Джесика от клоните на горящо дърво, тя е колкото паникьосана, толкова и заинтригувана от неговата мрачна натура. Близката гора е убежището на Том от неговия мъчителен живот у дома. Тя се превръща в убежище и за любовта, зародила се между двамата младежи.

Френски културен институт

В 19:00 часа гледайте „Стриптизьорки в Силезия” на режисьора Михал Рогалски, който е част от документалната поредица филми представени от HBO.

Модна агенция осигурява модели за еротична фотография и еротични танци в клубове. Тя е базирана в Силезия – индустриален район за добив на каменни въглища в Полша,

който страда от висока безработица и също толкова висока проституция. Агенцията е първата стъпка от кариерата на 17-18-годишни момичета, които могат да завършат в световната мода, порноиндустрията или ... в публичен дом.

Вторият филм от програмата е „Войник” на режисьора Яцек Блавут, който проследява забележителната кариера и падение на полския кикбоксьор Марек Пьотровски. През 1988, точно година преди падането на комунистическия режим в

Полша, Марек емигрира в Щатите с надежда за успех и слава. Пьотровски печели титлата по кикбокс на САЩ и става деветкратен Световен шампион. Живее в лукс до 1996, когато животът му се преобръща на 180 градуса.

Чешки център

От 19:00 часа гледайте филма „Хачипе” на режисьора Мирослав Янек, който изследва живота в един детски дом със средствата на играта. Той кани децата да станат негови партньори в снимането на филма: учи ги как да работят с кинокамера и ги окуражава да снимат средата, в която живеят. Заедно те създават анимация, снимат скечове, измислени от самите тях, и експериментират с филмовите материали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание