Днес на София филм фест. Всеки ден - акценти и програма

Полезна информация какво ще има днес - 14 март, в програмата на всички кина, които излъчват филмите на София филм фест. Вижте тук!
14 мар 2008 10:01,
Днес на София филм фест. Всеки ден - акценти и програма
Лого: СФФ

 

На 14 март от 19:00 часа в Зала 1 на НДК е премиерата на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на режисьора Стефан Командарев.

Историята на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо Бай Дан предприема пътешествие с тандем и табла в търсене на самия себе си... Най-мащабната българска продукция през последните 20 години. Екранизация на автобиографичния роман на Илия Троянов, авторът на бестселъра Събирачът на светове.

Преди прожекцията ще бъде връчена наградата на община София на актьора Мики Манойлович.

Кино Люмиер

От 11:30 часа зрителите на фестивала ще могат да гледат „Посещението на оркестъра“.

Малък египетски полицейски оркестър пристига в Израел, за да свири на церемонията по откриването на Арабски културен център. За зла беда никой не посреща музикантите на летището. Опитите им да се оправят сами ги завеждат в изолирано, почти забравено израелско градче, някъде сред пустинята. Разказана с обезоръжаващ хумор, това е историята за оркестъра, който всички са забравили.

От 13:30 часа ще бъдат представени номинациите на ЕФА за късометражен филм с участието на Ник Паулин.

От 16:00 часа можете да гледате XXY на режисьорката Лусия Пуенсо.

Алекс е едва на 15 години, но крие строго пазена тайна, която кара семейството й да напусне Буенос Айрес. Внезапната поява на пластичен хирург, съпругата му и техния син заплашва да взриви спокойното съществуване на семейството.

От 18:00 часа гледайте руския филм „Александра” на режисьора Александър Сокуров, представен от продуцентката на филма Людмила Кудрешкова.

Началните минути на този завладяващ филм се различават от всичко познато в съвременното кино. Като че ли в някакъв сън група войници отвеждат възрастна жена до брониран влак и я качват на него. Отвличат ли я, депортират ли я или я изпращат на смърт? Всъщност тя просто посещава своя внук на фронта на руско -чеченската война. Заедно с нея Сокуров ни потапя в тази зловеща „война без война”, проучвайки позициите на двете страни в конфликта.

От 20:00 часа гледайте филма „Помогни ми Ерос” на режисьора Ли Кан-шън,.

Джие е инвеститор, който губи всичко на стоковата борса и е принуден да се скрие в своя ултра бял и ултрамодерен апартамент. Отдаден на насажденията си от марихуана и пушене на големи количества трева, Джие засища своя сексуален глад, като се впуска в еротични подвизи с красавиците, продаващи сладкиши и любов на улицата пред дома му.

Дом на киното

От 11:00 часа гледайте „Донован Слакс” на режисьора Кивмарс Боулинг.

Донован Слакс е свръхчувствителен и плах. Настанен в болницата Морска баня през 20-те години, той живее с вечен страх от злополука, от промяна, от живота. Увлечен по красивата Дилайла, той се оставя да бъде убеден да поведе преговорите между местните рибари и правителството, с което са във война. Страхът на Донован да поема риск обаче надделява. Нещата се развиват от зле по-зле и полицията с насилие разрушава рибарското селище. Усещайки, че губи Дилайла, Донован се изправя срещу своите страхове и повежда рибарите на бунт срещу правителството.

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм „Въздушният ас” на режисьора Свилен Димитров, част от конкурсната програма за наградата на Jameson.

От 13:30 часа можете да гледате „Авантюрата Хамлет” на режисьорите Грег Роуч и Ивайло Дикански.

На 2700 метра надморска височина,
в свещените дебри на Рила планина,
сред адски жеги, дъждове и мъгли,
без електричество, без вода, без пари,
след убийствена всекидневна конна езда,
само пред Бог и Вселената 70 души международен екип
играят най-великата Шекспирова трагедия –
ХАМЛЕТ!

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм „Трети етаж” на режисьорката Екатерина Денева, част от конкурсната програма за наградата на Jameson.

От 16:00 часа гледайте „Седем дни неделя” на режисьора Нилс Лауперт.

15 януари 1996. Съвсем обикновен неделен ден. Тийнейджърите Адам и Томек се срещат с приятелите си на площадката между блоковете, където често се напиват и прекарват времето си безцелно. Отдавна не ходят на училище. За тях всеки ден е ваканция. Този ден обаче ще завърши съвсем различно. След спречкване на скучен купон на Адам внезапно му хрумва идея: за да накара приятеля си Томек да го уважава повече, той предлага облог. Залогът е човешки живот.

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм „Семеен портрет” на режисьора Димитър Сарджев, част от конкурсната програма за наградата на Jameson.

От 18:30 часа гледайте „Семейни правила” на режисьора Марк Мейер.

36-годишният Оливер се чувства самотен. Той толкова силно копнее за радостите на семейния живот, че въоръжен с хлороформ, отива в града и отвлича пренебрегваната съпруга на бизнесмен, самотна старица и момченце с алергия към домашен прах. За да е пълна идилията, в лапите му попада и млада пънкарка. Заедно с новото си ”семейство” Оливер се барикадира на 18-ия етаж на жилищен блок в Берлин. Той скоро разяснява правилата на семейния живот...

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм „Случка с мечка” на режисьора Диян Русев, част от конкурсната програма за наградата на Jameson.

От 21:00 часа гледайте „Ягодово вино” на режисьора Дариуш Жаблонски.

Ягодово вино не е любовна история, макар да е изпълнен с любов. Не е и комедия, макар че героите често казват смешни неща. Не е и детективска история, макар в него да се търси истината за едно убийство. Филмът увлекателно разказва забавната история на полицай Анджей, преместен да служи в невзрачно провинциално градче.

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм „Нищо във въздуха” на режисьора Андрей Илиевски, част от конкурсната програма за наградата на Jameson.

От 23:15 часа ще бъдат показани най-добрите балкански късометражни филми с подкрепата на Schweppes.

кино Одеон

От 16:30 часа гледайте филма „Посетителката” на режисьора Лола Рандл.

Благодарение на отдадеността си на науката Агнес е постигнала не малка известност. Всичко в живота й е под строг контрол. Но животът й е заплашен да рухне, когато един ден сестра й Карола внезапно заминава, оставяйки й ключовете на странен апартамент и заръчвайки й да се грижи за цветята в него.

От 18:30 часа гледайте филма “Урания” представен от режиьора Костас Капакас.

Урания е изключителна красавица, която живее извън селото, на брега на морето. Петима тийнейджъри са си дали клетва: да спестят малко пари, за да могат да я посетят и да бъдат посветени в тайнството на любовта. Когато са изправени пред сериозната дилема – дали да купят първия черно - бял телевизор, за да гледат приземяването на Луната, или да посетят Урания, момчетата се скарват.

От 20:30 часа гледайте „Гараж” на режисьора Лени Ейбрахамсън.

Кроткият саможивец Джоузи работи като механик в за- паднала бензиностанция в покрайнините на малък ирландски град. Считан за местния идиот от съгражданите си, които нито го искат, нито имат нужда от него, Джоузи е самотен, но и по своему доволен. Когато 15-годишният Дейвид започва по часова работа в гаража на Джоузи, двамата се сприятеляват след няколко халби бира и Джоузи започва все по-силно да желае човешко общуване.

Евро синема

От 10:00 часа гледайте премиерно филма “Моето мъничко нищо” на режисьора Дочо Боджаков с актьорите Стоян Радев, Николай Урумов, Койна Русева, Йоана Буковска и др.

Младата учителка по френски Нели Кодева и маститият “бизнесмен на годината” Коста Кейкенов кръстосват случайно пътищата си. Водейки задочна битка за своето лично право, двамата отключват духа на злото в себе си и с общи усилия погубват един човешки живот.

От 12:00 часа можете да гледате филма „Летете с Росинант” на режисьора Георги Стоев – Джеки.

Българска оперна трупа е на турне в Европа. Поради липса на пари пътуват със стар автобус. Когато шофьорът се напива от радост, че му се е родил син, кормилото поема възрастният диригент – лош шофьор, който фанатично вярва в своята непогрешимост. Докато километрите летят, в автобуса се развихря купон. Във вакханалното смесване на оперни мотиви и народни ритми от Балкани- те маестрото открива вдъхновение и създава мечтаната от него опера.

От 15:00 часа гледайте „Шивачки” на режисьора Людмил Тодоров.

Три млади момичета бягат от безработицата в провинцията и пристигат в София да търсят работа и бъдеще. Героините се борят да оцелеят в една враждебна среда, която се опитва да им наложи своя морал. Едното от момичетата не издържа и става любовница на сводник. Провокирано от нейното предателство, второто се забърква в любовен триъгълник и прави опит за самоубийство. Третото момиче повежда борба да спаси приятелките си.

От 16:45 часа гледайте „Малки разговори” на режисьора Владимир Краев.

Някъде накрая на света, в малко крайморско селце неколцина мъже и жени са намерили временен пристан. Тук те проверяват характерите си и подлагат на изпитание ценностите си, срещат любов, ревност, предателство и отдаденост, но най-вече човешка доброта.

От 19:00 часа зрителите ще могат да гледат филма на режисьора Стефан Арсениевич - „Любов и други престъпления”.

Животът на 36-годишната Аница не върви никак добре. Решена да го промени, тя решава да обере букмейкърския пункт, в който работи, и с парите да избяга зад граница. Но макар планът да е премислен до последния детайл, едно неочаквано обяснение в любов поставя всичко на карта.

От 21:00 часа ще бъде прожектиран филмът „Клас” представен от режисьора Илмар Гаар.

Интровертният Йоосеп е обект на жестоки шеги от страна на съучениците си, които са раздразнени от необщителното му поведение. След един неприятен инцидент той решава, че е време да предприеме нещо.

Френски културен институт

От 19:00 часа гледайте „Тайна” на режисьора Клод Милер.

Тайна проследява живота на еврейско семейство по време и след Втората световна война. Спокойният живот, който Франсоа води с родителите си Максим и Таня, внезапно е разтърсен от разкриването на една ревниво крита от родителите му тайна от времето на окупацията.

От 21:00 часа можете да гледайте документалния филм „Гражданинът Хавел” представен от режисьора на филма Мирослав Янек.

В началото на първия мандат на Вацлав Хавел като президент на новата Чешка република през 1993 документалистът Павел Кутецки започва да снима този филм: проект, който ще държи него и Хавел ангажирани повече от десетилетие. След внезапната смърт на Кутецки Мирослав Янек завършва монтажа на този многопластов портрет на харизматичния писател и бивш дисидент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание