Двама към върха

Или какво ново покрай най-успешните български филми напоследък и ексклузивен трейлър на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"
16 сеп 2008 18:40,
Двама към върха
Снимка: София Филм Фест

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев и „Дзифт“ на Явор Гърдев получиха покана да бъдат сред филмите, които ще спорят за номинациите за наградите на Европейската филмова академия.

Така за първи път в 20-годишната история на наградите два български игрални филма ще бъдат сред 50-те заглавия, от които членовете на академията ще номинират филмите, претенденти за наградите.

Те ще бъдат изпратени до близо 1650-те членове на академията и те ще гласуват за определяне на номинациите в различните категории – най-добър европейски филм, режисьор, сценарист, актьор, актриса, композитор и други.

Наградите ще бъдат раздадени на 6 декември в Копенхаген на специална церемония.

Включването на два български игрални филма в сметките на представителите на европейската филмова индустрия няма аналог в историята на новото българско кино.

Това е доказателство, че то вече прави сериозно впечатление в международните киносреди и не случайно редица български филми получиха награди на престижни кинофестивали през последните години.

„Светът е голям...” е напът да счупи рекордите за популярен български филм на международната фестивална сцена. За по-малко от 3 месеца след премиерата в Москва филмът участва и получи покани от над 20 фестивала.

Във всичките си участия досега той е сред фаворитите на публиката, а фестивалният му живот е едва в началото си – предстоят му участия на форуми в Цюрих, Битоля, Ротердам, Варшава, Хайфа, Берген, Киев, Котбус, Калкута, Талин, Триест, Гьотеборг, Прага.

Дзифт пък взе награда в Москва и бе единственият български филм на престижния фестивал в Торонто, където холивудските продуценти не оставиха на мира нито за секунда режисьора Явор Гърдев.

Премиерите и на двата филма предстоят тази есен. И понеже първата е на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (маркирай в програмата си датата 10 октомври), ви предлагаме ексклузивно да видите трейлъра на филма:

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание