Двойно късо за втори път

Започна селекцията на София Филм Фест на български късометражни филми, които да се състезават в двата конкурса в рамките на фестивала
4 дек 2008 15:36,
Двойно късо за втори път
Кадър от миналогодишния победител "Семейна терапия". Снимка: София филм фест

Започна набирането на филми за седмия пореден конкурс за късометражни филми в рамките на София Филм Фест за наградата на Jameson.

Както обикновено, гласуването ще се проведе по време на фестивала, чието тринайсето поред издание ще се състои през пролетта на 2009-а.

Най-добрият български късометражен филм ще бъде избран от международното жури на София Филм Фест, а неговият автор ще получи 6 хиляди евро и дизайнерска статуетка на Милен Аврамов.

Новите членове на журито са Петър Вълчанов - режисьор, носител на наградата Jameson за 2008 година, Иглика Трифонова (режисьор), Юрий Дачев – драматург, Янко Терзиев – кинокритик (Капитал Лайт) и председател – проф. Александър Янакиев.

Тазгодишната селекционна комисия ще подбере 12-те филма за участие в традиционния конкурс.

Отново ще има и втори, онлайн конкурс, в който могат да се състезават всички, които качат своите късометражни филми в специално създаден за целта сайт.

След края на предварително обявения срок за качване регистрираните потребители ще имат възможност да гласуват за всеки филм по веднъж - с рейтинг от 1 до 5.

По този начин ще се селектира и онлайн победителят - фаворит на публиката, чиято награда тази година ще е прeносим компютър MAC Book Pro и професионален софтуер за видеомонтаж - Final Cut Pro.

Участниците могат да се състезават и в двата или само в един конкурс, защото става дума за две отделни награди.

Сроковете за подаване на документи са от 2 декември 2008-а до 20 януари 2009-а и в тях могат да участват всички късометражни филми с над 50 на сто българско финансиране и заснети след 1 януари 2008 година.

Междувременно стана ясно, че режисьорът на миналогодишния филм-победител „Семейна терапия“ вече снима новия си проект и работи по сценария на първия си игрален пълнометражен филм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание