Киното чука на вратата

Или какво ново покрай предстоящото издание на София филм фест
5 фев 2009 12:08,
Киното чука на вратата
Лого: СФФ

Както вече знаете, 13-тото издание на София филм фест чука на вратата.

И тази година форумът ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София.

Най-мащабното международно киносъбитие у нас ще започне с панорама на Джим Джармуш на 28 февруари, а основната част от фестивала ще се проведе между 5-и и 15-и март, с допълнителна програма от 16 до 22 март в София, Пловдив и Бургас.

Програмата ще съдържа около 100 игрални, 30 документални и 50 късометражни филма. Те ще бъдат представени в традиционните рубрики на фестивала (кои са те и кои са потвърдените филми за участие в Международния конкурс виж тук).

Тазгодишното издание ще бъде открито със световната премиера на най-новия филм на режисьора Георги Дюлгеров “Козелът" на 5-и март, от 19.30 часа в зала 1 на НДК.

Специална гала прожекция ще има и филмът на  Светослав Овчаров “Единствената история, която Хемингуей не описа”.

На ексклузивна Гала на толерантността ще бъде представен очаквания филм на режисьора Гюс Ван Сант с Шон Пен в главната роля “Милк”.

И тази година ще бъде връчена награда за най-добър български късометражен филм.

Специален гост на фестивала ще бъде Майкъл Пейлин.

Освен с него, отново ще се срещнем и с уникалната личност Зигфрид – сценарист, режисьор, оператор, фотограф, монтажист, композитор и писател, той ще представи пет свои филма на българската публика – игралния му дебют “Луиз (втори дубъл)” (1998), авантюристичния “Санса” (2003), анимационния “Ада” и експерименталните “Киногама 1: Изток” (2008) и “Киногама 2: Далечният изток” (2008).

Зигфрид е френски режисьор и музикант, роден през 1973 г. Автор на оригиналната музика за няколко европейски и руски филма, носител на няколко престижни международни награди.

Освен панорамата от негови филми, талантливият французин ще изнесе концерт и ще представи авторска фото-изложба по време на 13-ия СФФ в партньорство с Френския културен институт.

Сред специалните гости на фестивала се очаква да бъдат австралийският режисьор Питър Уиър (“Галиполи”, “Шоуто на Труман”) и звездите Колин Фарел (“В Брюж”) и Ед Харис (“Партитурите на Бетовен”).

Те участват в новата продукция на режисьора “The Way Вack”, която ще се снима през март в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание