Британското кино на София Филм Фест

На тазгодишното издание ще гостува Майкъл Пейлин
18 фев 2009 15:04, Петя Славова
6
Британското кино на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

В чест на 75-годишния си юбилей Британският съвет ще представи силна и разнообразна филмова програма.

На 13-ия София Филм Фест британската гала ще бъде с „Беднякът милионер“ на Дани Бойл.

Филмът, който има 10 номинации за Оскар, 4 награди "Златен Глобус" и 7 награди БАФТА, ще се прожектира на 10 март от 20,00 часа в зала 1 на НДК.
 
Другото очаквано заглавие е “В Брюж”, за който актьорът Колин Фарел бе удостоен със Златен Глобус’08 за комедийното си превъплъщение в образа на наемен убиец.

Режисьорът Джералд Макмороу предлага амбициозния и впечатляващ дебют „Франклин”. Макмороу си поставя нелесни визуални и концептуални цели и ги постига с лекота. Началото на историята е във футуристичен град, където главният герой (Райън Филип) трябва да изпълни поредната задача, свързана с убийство.

Шейн Медоус, познат на българските зрители с „24/7” и “Това е Англия”, ще бъде представен с най-новия си градски и нискобюджетен филм, който изобилства с черен хумор.

Филмът се нарича “Съмърс Таун” – точно като лондонския квартал, в който се случва всичко. Две момчета се сприятеляват в опита заедно да изживеят мечтите си. През техния живот е разказана една история, в която героите не искат да приличат на родителите си и търсят спасение в приятелството.

Адаптация по бестселъра на Джон Бойн, “Момчето с раираната пижама” е особено силен „екранен превод” на книгата, създаден от режисьора Марк Хърман.

Филмът е разказ за начина, по който едно 8-годишно немско момче вижда и осъзнава Холокоста.

За изключително събитие на фестивала може да се смята прожекцията на филма на Питър Нийл “Стаята на огледалата” (Room Full Of Mirrors), създаден по документалния разказ за живота и музиката на един от идолите на 60-те години – Джими Хендрикс.

Важен акцент от Британския фокус на тазгодишното издание на СФФ е  специалното гостуване на уникалния актьор, комик, сценарист и прочут телевизионен водещ-пътешественик Майкъл Пейлин.

Той пристига в София и на 8 март ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос в киното и телевизията.

В рамките на 13-ия София Филм Фест ще има и фокус върху британски документални и късометражни филми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
KoNs преди 15 години
Pastir
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
зъбат, киното е страхотно, ти си гледай простотийки и си се зъби колкото си щеш
3
0
 
0
 
! Отговори
me преди 15 години
Беднякът милионер трябва да се гледа
2
0
 
0
 
! Отговори
леля Ема преди 15 години
Майкъл Пейлин от Monty Pythons Flying Circus - това е нещо велико!
1
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
имат едно кино...