Кино полъх от Русия

Най-новото от руското кино на София Филм Фест
11 мар 2009 11:08, Петя Славова
Кино полъх от Русия
Кадър от филма "Лечителката". Снимка: София Филм Фест

Най-доброто от новото руско кино по време на 13-ия Международен София Филм Фест включва шест филма.
“Изчезналата империя” на Карен Шахназаров е носталгичен поглед към 70-те години на ХХ век.

В основата на сюжета е класически любовен триъгълник между две момчета и едно момиче. Филмът описва важна епоха в живота на Русия – последните дни на СССР.

Режисьорът Шахназаров си спомня миналото без злоба и саркастични хъмкания, а с усмивка и разбиране.

Следващият филм в програмата е отличеният с няколко международни награди игрален дебют на Сергей Дворцевой “Тюлпан”.

Заснет е по сценарий на Генадий Островски, а негов основен продуцент е Карл Баумгартнер.

Това е разказ за млад мъж, който след отбиване на военната си служба във военноморския флот се завръща при семейството на сестра си в казахската степ.

Изисканият стил и духовитост на Сергей Дворцевой предлагат надежда и разочарование, радост и тъга... досущ като в реалния живот.

Заснетият с българско участие филм на Алексей Учител “Пленен” е още едно от руските заглавия на феста.
Той е създаден по разказа на Владимир Маканин „Кавказки пленник” и представя историята на трима млади мъже, които са почти връстници.

„Пленен“ е носител на Голямата награда на XVII фестивал на източноевропейското кино в Котбус, Германия, както и на наградата за най-добра режисура на международния кинофестивал в Карлови Вари.

Част от програмата на тазгодишното издание на София Филм Фест е и новият филм на Алексей Герман-син “Хартиеният войник”, получил наградата за най-добро операторско майсторство и “Сребърен лъв” за най-добра режисура на международния кинофестивал във Венеция ’08.

Новият му филм “Хартиеният войник” показва шест седмици от живота на лекаря на Първи съветски космонавтски ескадрон Даниел Покровски, който се разкъсва между подготовката за пускането на първия космически екипаж и любовта към жена си и към любовницата си.

“Муха” е игралният дебют на 35-годишния Владимир Кот, който е заснел няколко телевизионни сериала, включително Family Exchange (2005) на NTV и Hunter (2006).

Според него “Муха” е филм за неговото поколение – около 30-годишните, група, която той характеризира като “инфантилни” и “безотговорни”.

„Муха” е метафора за личностното себеоткриване и израстване в Русия, за избора, който прави всеки - личната свобода или отговорността, любовта или грижите за някой друг.

 Следващото от любопитните предложения за кино е копродукцията на Русия, Казахстан, Франция и Германия – „Лечителката”, включен в Международния конкурс.

„Лечителката” е създаден от родената в Казахстан ученичка на Сергей Бодров – Гука Омарова.

Представител на младото поколение в руското кино, Омарова впечатли софийската публика и критика с първия си игрален филм „Шиzo” през 2004 г., определен от световната критика като един от най-успешните дебюти на казахската „нова вълна”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание