Те ще изберат победител

Международното жури на София Филм Фест
13 фев 2010 09:22, Петя Славова
0

Дрор Захави. Снимка: София Филм Фест

Създателят на „Петнайсетдневката на режисьорите” на фестивала в Кан Пиер-Анри Дело оглавява международното жури на 14-ия София Филм Фест.

Той е основател на няколко фрeнски кинофестивала, които днес се нареждат сред най-важните събития в световния календар на фестивалите.

Дело започва срещите си с киното, работейки като асистент-режисьор на Жак Дониол-Валкроз, Станислав Станоевич и Пиер Каст.

След като натрупва известен опит, той режисира сам образователни програми за телевизията. Като режисьор създава и един късометражен филм – “Virginie ou la double rupture” (1969).

През 1969 г. Дело съосновава (заедно с Ришар Дембо) „Петнайсетдневката на режисьорите” в рамките на фестивала в Кан и става неин артистичен директор чак до 1998 г.

Чуждестранната дама, която ще се включи в Международното жури на 14-ия София Филм Фест, е френската актриса, сценарист и режисьор - Марион Лен.

Тя дебютира в киното като актриса в началото на 90-те години на миналия век и днес има в кариерата си над 13 филма и телевизионни сериали.

Едно от най-звездните участия на Марион Лен е в “Merci la vie” (1991) на режисьора Бертран Блие, където й партнират Шарлот Генсбур и Жерар Депардийо, телевизионният филм “Les Merisiers” (1992) с участието на Ани Жирардо и “Je suis ton châtiment” (1996) с участието на Дени Подалидес и Ян Кунен.
Като режисьор Марион Лен е автор на два късометражни филма – “Hôtel des Acacias” (2003) и “Derrière la porte” (1999), след което снима и пълнометражния си игрален дебют „Чисто сърце”.

Другата дама в журито на 14-ия София Филм Фест е Теодора Духовникова. Кариерата й започва с трупата на театър „София”, където играе от дипломирането си до 2003 г.

През 2004 г. е поканена да се присъедини към трупата на Народния театър “Иван Вазов”.

През 2005 г. Теодора Духовников се снима във филма „Леден сън” на режисьора Иван Георгиев Гец, следват участията й в „Ханибал” (2006) на Едуард Базалгет и в „Размени" (2007) на Джим Лофтъс. През 2008 г.

Зорница София избира Теодора за главната роля във филма си „Прогноза”, който излезе на екран през 2009 г.

За участието си в „Прогноза” Теодора Духовникова бе номинирана за най-добра главна женска роля на Годишните награди за филмово изкуство. Младата актриса има участия и на територията на телевизията в продукции на RAI, BBC и други.

Дрор Захави е роден в Израел. Завършва режисура в Академията за кино и телевизия „Конрад Волф” в Потсдам, Германия, дипломира се през 1988 г. с филма “Alexander Penn – Ich Will Sein in Allem”, който същата година е номиниран за студентски „Оскар”.

Дрор Захави режисира много телевизионни филми, включително епизоди от сериалите “Die Maenner vom K 3” (1998) и „Doppelter Einsatz” (1997 – 2006).

През 1999 г. е удостоен с Германска телевизионна награда и Баварска телевизионна награда за работата си по тези сериали. Дебютният му игрален филм „За баща ми” спечели Голямата награда на София Филм Фест 2009.
 
Андраш Мухи е унгарски продуцент, роден в  Будапеща през 1956 г. През 1999 г. Мухи създава продуцентската компания “Inforg Studio”. През последните 10 години тя е продуцирала 17 игрални, 80 късометражни и около 70 документални филма.

Голяма част от тези продукции са удостоени с награди на различни международни фестивали. „Бахтало (Късмет!)” беше в миналогодишната конкурсна програма на 13-ия София Филм Фест и спечели наградата на „Европа Синемас” в Карлови Вари.

Филмът му “Dealer” (2003) е удостоен с над 10 отличия, между които наградите на ФИПРЕССИ от Монтевидео и Мар де ла Плата и признанието на читателите на „Берлинер цайтунг” от секцията „Фокус” на Берлинале.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари