От "Кислород" до "Забраненият плод"

Още от филмите на младите режисьори
24 фев 2010 08:14, Петя Славова
0
От "Кислород" до "Забраненият плод"
Кадър от "Кислород". Снимка: София Филм Фест

Филмите на новото поколение режисьори, част от София Филм Фест продължават със „Забраненият плод".

Това е третият пълнометражен филм на финландския режисьор Доме Карукоски.

Историята е за две момичета от една от най-консервативните финландски общности – Апостолическите лутерани, които предприемат пътуване сами до Хелзинки.

Камерата следи образите от близо, което дава особено усещане за тяхната „плътност” и релефност.
Така прави зрителите напълно съпричастни на разказваната история. Филмът има три награди от фестивала във Фестроя.

Новото иранско кино е представено с творбата на Рамтин Лавафипур „Запази спокойствие и брой до седем”.

Това е първият пълнометражен филм на родения през 1973 режисьор и вече му е донесъл две награди от фестивалите в Ротердам и Шанхай.

Действието се развива на малък крайбрежен остров, където живеят 13 годишния Мото и баща му.

И двамата се занимават с контрабанда – Мото пренася стоки, баща му – хора.

Зрителите на София Филм Фест 2010 ще могат традиционно да се срещнат с новото и непознатото иранско кино, както и живота на хората в тази древна страна.

„Кислород” на Иван Вирипаев е познат на софийската публика още от 2003 г., под формата на театрална постановка на Галин Стоев на софийска сцена.

Още тогава надеждите за таланта на Иван Вирипаев бяха големи. Радикален и в живота, и в писането си, младият руски автор реши да премине отвъд театъра.

„Кислород” е животът на една любов между момиче и момче, разказан като градска приказка. С актьорите Каролина Грушка, Алексей Филимонов, Варвара Воецкова, режисьорът създава филм от нов тип, подобен на текстовете си, които бяха наречени „нов език в драмата”.

„Кумбийска връзка” е игрален дебют на мексиканския режисьор Рене Виляреал.

Филмът разказва за страстите и дилемите на две момчета и едно момиче от Монтерей, чиито истории се заплитат в любовен триъгълник.

Докато се заглежда по витрините, амбициозният млад режисьор Нето случайно среща красивата Кори и се влюбва в нея. Забелязва как тя и приятелят й Гуирипи задигат чифт кецове от магазин и я проследява до дома й.

Обсебен от момичето, Нето започва да я дебне. Кори обаче вижда, че я следят и побягва. Нето я преследва, за да й върне едната изпусната обувка, накрая Кори го харесва и между тях започва любовна връзка. Но Гуирипи отвръща на удара.

Музиката е най-важният спояващ елемент във филма, отличен с наградата за дебют в Санта Круз ’08, както и с наградата в програма „Перспективи” на кинофестивала в Москва ’08.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари